Literatuurprijs
VRT en Fintro Literatuurprijs besnuffelen elkaar: "Een breedgedragen prijs is de ambitie, van Klara tot Ketnet"
De Fintro Literatuurprijs krijgt een grondige make-over. Er lopen momenteel gesprekken tussen organisator Boek.be, sponsor Fintro en de VRT over een mogelijke samenwerking. Daarbij ligt alles op tafel. "We wedden op verschillende paarden."
De kans is groot dat Jeroen Olyslaegers zondag de laatste Fintro Literatuurprijs heeft gewonnen. Of toch de prijs zoals we hem nu kennen. Er wordt immers nagedacht over een nieuwe formule.
De gesprekken, die er kwamen op vraag van de VRT, bevinden zich nog in een erg prille fase. De ambitie is groot en alles kan, klinkt het. Mogelijk blijft de Fintro Literatuurprijs gewoon bestaan, maar in een vernieuwde vorm. Een andere optie is een samenvoeging met de VRT Leestrofee, een nieuwe literatuurprijs waar de openbare omroep aan werkt. Al wordt ook het idee geopperd van meerdere prijzen, voor verschillende doelgroepen en via verschillende kanalen.
Het enige wat al wel glashelder is, is dat de vernieuwde prijs een breder publiek moet aanspreken. "Wij zijn continu op zoek naar kanalen, acties en mogelijkheden om een breder publiek aan te spreken dat boeken leest en koopt", zegt André Van Dorpe van Boek.be. "Er zijn nog andere manieren om hen te bereiken dan met de klassieke literatuurprijzen. We wedden op verschillende paarden."
"Geen eenmalig event"
Ook Fintro, dat benadrukt aan boord te blijven als sponsor, stuurt aan op een schaalvergroting. Fintro ziet in de VRT in eerste instantie de geknipte mediapartner om wat meer buzz te creëren rond de prijs, ook al werd de prijsuitreiking dit jaar niet rechtstreeks uitgezonden op Canvas. "De Fintro Literatuurprijs kan al van oudsher rekenen op veel bijval bij de VRT. Zonder mediapartner blijft de prijs beperkt tot een nichepubliek. Ook voor schrijvers is het interessant om meer in the picture te komen", legt Hilde Junius van de bank uit. "Wij denken dan ook aan een nieuwe formule waarrond het hele jaar door gecommuniceerd kan worden en waarbij ook de lezers actief betrokken worden, niet langer aan een eenmalig event."
Bij de VRT is men enthousiast over de plannen maar wijzen ze er op dat de gesprekken nog lopen en alles mogelijk is. "Er is zeker de ambitie voor een breedgedragen prijs. Of de Fintro Literatuurprijs en de VRT Leestrofee worden samengevoegd? De VRT Leestrofee zal een volledig nieuwe prijs zijn. Wat voor een dat zal nog blijken uit de gesprekken, die constructief verlopen. Voor VRT is het vooral belangrijk dat er weer meer belangstelling komt voor Nederlandstalige literatuur."
"Prijzen zoals die nu bestaan zijn zeer eenmalige momenten", voegt VRT-cultuurmanager Chantal Pattyn daar nog aan toe. "We willen het lezen van boeken gedurende langere tijd laten sudderen. Momenteel zijn er allerlei ideeën, maar daar moeten we het de drie partners over eens geraken. Het gaat voor ons in elk geval om zowel jeugdliteratuur als fictie en non-fictie, zodat we ook kinderen erbij kunnen betrekken. We willen met de VRT een heel groot publiek warm maken voor boeken, van Ketnet tot Klara zeg maar."
Als het van Fintro afhangt, blijft de prijs wel hun naam dragen. Twee jaar geleden werd de Gouden Boekenuil nog op aansturen van de bank omgedoopt tot Fintro Literatuurprijs. "De bank sponsort de prijs omdat we literatuur graag willen ondersteunen, maar je wil daarmee natuurlijk ook je eigen merk in de verf zetten. We zijn geen partner om geen visibiliteit te hebben", zegt Junius.
Prijzengeld niet ter discussie
De stevige prijzenpot van 25.000 euro die vasthangt aan de Fintro Literatuurprijs staat alvast niet ter discussie, zegt Junius. "Dat is geen punt op de agenda. Het geldbedrag maakt de prijs aantrekkelijk en draagt bij tot de standing ervan."
Boek.be, Fintro en de VRT hopen het nieuwe concept voor te stellen op de Boekenbeurs in november. De vernieuwde prijs zal dan in 2018 voor het eerst worden uitgereikt.