Donderdag 23/03/2023

Openbare omroep

VRT-CEO bijt van zich af in interne mail: ‘Nergens sprake van zelfverrijking of misbruik overheidsgeld’

VRT-CEO Frederik Delaplace. Beeld BELGA
VRT-CEO Frederik Delaplace.Beeld BELGA

In een interne mail die onze redactie in handen kreeg, bijt VRT-CEO Frederik Delaplace fel van zich af over de nieuwsberichtgeving omtrent het kritische rapport van Audit Vlaanderen. Vooral de krant De Tijd moet het daarbij ontgelden. ‘Het is van de pot gerukt nu te gaan insinueren dat de hele VRT en al zijn medewerkers in dit bedje ziek zijn’, klinkt het onder andere. Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) kondigde alvast aan dat er een jaarlijkse controle van Audit Vlaanderen zal plaatsvinden.

Redactie

Vrijdag maakte Audit Vlaanderen, het agentschap dat de Vlaamse administratie onder de loep neemt, haar rapport over de interne werking van de VRT bekend. Daaruit bleek onder meer dat de procedures en regels in een aantal voorbeelden werden omzeild of niet gerespecteerd.

De Tijd kon het volledige rapport inkijken en had het onder meer over “een organisatie waar systematisch en bewust budgetten worden misbruikt voor zelfverrijking of het bevoordelen van bevriende partijen”.

Iets waar Frederik Delaplace, de CEO van de VRT, niet mee akkoord gaat. “De berichtgeving in De Tijd dwaalt", klinkt het in een interne mail die De Morgen kon inkijken. “Nergens in het rapport van Audit Vlaanderen is er sprake van ‘zelfverrijking’ of bestellingen die ‘wellicht voor persoonlijk gebruik bedoeld waren’, noch van ‘misbruik van overheidsgeld’.”

Volgens Delaplace gaat het om een “tendentieuze conclusie” en is het “van de pot gerukt nu te gaan insinueren dat de hele VRT en al zijn medewerkers in dit bedje ziek zijn”.

Jaarlijkse controle door Audit Vlaanderen

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) kondigde in het Vlaams Parlement aan dat de VRT een jaarlijkse controle door Audit Vlaanderen en door de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM), met een jaarlijkse opvolging in het parlement, mag verwachten.

“We zijn vandaag de laatste hand aan het leggen aan de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT”, zei Dalle. “Dat is het belangrijkste instrument van de Vlaamse overheid. De aanbevelingen van Audit Vlaanderen zullen er in worden opgenomen.”

Er zijn in totaal negen aanbevelingen, onder meer de correcte naleving van de wet op de overheidsopdrachten, het uitwerken van duidelijke procedures voor de aankoop en een inventaris van de budgetten die door externen worden beheerd.

“We zullen de uitvoering van die aanbevelingen formuleren als een resultaatsverbintenis in de beheersovereenkomst”, zei Dalle. De opvolging gebeurt jaarlijks.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234