Zondag 18/08/2019

VRT-baas: "Hoog marktaandeel geen doel op zich"

De nieuwe baas van de VRT, Dirk Wauters, ziet hoge marktaandelen halen niet als een doel op zich. "We moeten afstappen van de commerciële logica die bij iedereen is ingebouwd", zei hij donderdag op een persontbijt. "Wij spelen een ander spel". Hij gaf mee efficiënt te willen werken, maar wil niet tot op het bot gaan. "Ik wil een gespierd bedrijf houden", aldus Wauters.

Het was de eerste persbabbel van Wauters sinds hij Piet Van Roe opvolgde aan het hoofd van de openbare omroep. Net als tijdens zijn doortocht langs het Vlaams parlement wilde hij niet het proces maken van het beleid van zijn verdere voorganger Tony Mary. "Voor mij is die bladzijde omgedraaid. Ik kan de geschiedenis niet herschrijven", zei hij.

Een duidelijk verschil is dat Wauters geen minnaar is van themakanalen om in te spelen op de individuele noden van de kijker. Hij ziet meer heil in verrijking en interactiviteit. Hij vreest ook dat door themakanalen het 'brand' verloren gaat en "een merk is belangrijk voor de beleving van de kijker".

Hij sprak ook tegen dat het aanbieden van nieuwe diensten dient om extra geld in het laatje te brengen. "Ze dienen om onze job beter te doen", luidde het. Een belangrijke oorzaak voor de financiële problemen bij de VRT is dat de eigen inkomsten door het vorige management te hoog werden ingeschat. Wauters gaf evenwel aan een stijging te verwachten, maar "vanaf een lagere basis. Ze zullen niet zo hoog zijn als gehoopt, maar beter dan gevreesd".

Radio Donna verkopen is voor Wauters niet aan de orde. "Waarom zou ik dat doen? ", kaatst hij de vraag terug. "Donna is voor mij een strategisch net, evenzeer als de andere netten". De hertekening van Radio 1 had volgens hem ook niet tot doel reclame-inkomsten binnen te halen, wel om beter de openbare opdracht te vervullen.

De financiering van de VRT gebeurt via gemengde financiering. De openbare omroep krijgt overheidsmiddelen en mag een deel commerciële inkomsten aanboren. Wauters gelooft meer in het Scandinavische model, met vooral overheidsmiddelen. "Dan is er veel meer duidelijkheid over waar de openbare omroep voor staat", aldus Wauters.

De VRT-baas gaf vorige week al aan de komende drie jaar tien procent kostenefficiënter te willen werken. Die efficiëntere werking is belangrijk voor het "partiële examen" van de Vlaamse regering waaraan de openbare omroep begin volgend jaar wordt onderworpen. Wauters stelde dat hij "door het vet wil snijden, maar ik stop aan de spieren en snij niet in het bot. Ik wil een gespierd bedrijf houden", luidde het.

Ook vindt hij dat marktaandelen moeten worden verdiend, niet gekocht. "Ik ga niet voor marktaandelen per se", luidde het. "Wij spelen een ander spel". Wel is er een samenhang tussen waardering en bereik. "Om een hefboom te zijn voor kwaliteit in Vlaanderen, moet er een bepaald bereik zijn", dixit Wauters.

Over de kritiek dat de VRT te veel herhalingen uitzendt, stelde Wauters dat het aantal herhalingen ten opzichte van andere Europese landen laag ligt, maar de Vlaamse kijker is verwend, weet hij. Het is alvast de bedoeling dat volgend jaar voor sportuitzendingen minder wordt ingebroken in het schema van Ketnet. Dat kan door enkele belangrijke evenementen meer op Eén te plaatsen en door meer gebruik te maken van de digitale mogelijkheden.

Op vragen over het voetbalcontract, herhaalde Wauters dat hij het belangrijk vindt dat sportbeleving op het open net gebeurt. De ervaring van het EK voetbal enkele jaren terug in Portugal, dat in Vlaanderen werd gecoverd door KanaalTwee en VT4, leert dat een samenwerking tussen twee zenders mogelijk is. (belga/dm)

Dirk Wauters. Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden