Zaterdag 01/04/2023

Vooruitblik

Vrouwelijke superhelden en oude mannen die van geen ophouden weten: deze films mag u niet missen in 2020

null Beeld

Zelfs de terugkeer van die verschrikkelijke Spongebob zal niet kunnen beletten dat het een spetterend filmjaar wordt. De verrijzenis van Black Widow! De comeback van Prince Akeem en King Jaffe Joffer! De kronkelende lasso van Wonder Woman! Het Hollywood-debuut van Adil en Bilall! De nieuwe Christopher Nolan! Voor u op een rijtje gezet: de toppers van 2020.

Erik Stockman

Bad Boys For Life

Van: Adil El Arbi en Bilall Fallah.

Met: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens en Joe Pantoliano.

De pitch: zestien jaar na Michael Bays Bad Boys 2 knalt flikkenduo Mike Lowrey en Marcus Burnett opnieuw de zalen binnen.

Uit op: 22 januari.

Whatcha want, whatcha want, want: het vooruitzicht op een overdonderend spervuur van shoot-outs, explosies en slowmotioneffectjes mag u niet tegenhouden om gloeiend van trots naar het Hollywood-debuut van Adil en Bilall te gaan kijken.

Kruip liever in bed, want: de gelikte trailer laat vermoeden dat Sony Pictures Adil & Bilall het bevel heeft gegeven om de flitsende testosteronstijl van Michael Bay te kopiëren.

Dolittle

Van: Stephen Gaghan.

Met: Robert Downey Jr., Tom Holland, Ralph Fiennes en Michael Sheen.

De pitch: Tony Stark praat met de dieren.

Uit op: 29 januari.

Op de rug van een struisvogel naar de bioscoop, want: Downey Jr., voor de eerste keer sinds 2014 níét in het pak van Iron Man, zet in deze nieuwe verfilming van de kinderboeken van Hugh Lofting de hoge hoed op van Dolittle, de dokter die de taal van de dieren spreekt.

Doe liever boodschappen in de Lidl, want: uit een reeks dramatisch verlopen testscreenings bleek dat de bij de haren getrokken comedy en de lamlendige computereffecten voor geen meter werken.

Jojo Rabbit

Van: Taika Waititi.

Met: Roman Griffin Davis, Scarlett Johansson, Taika Waititi en Sam Rockwell.

De pitch: een jongetje van de Hitlerjugend houdt er een bijzondere imaginaire vriend op na: Adolf himself!

Uit op: 29 januari.

Zelfs Thor gaat kijken, want: Waititi, die met Thor: Ragnarok voor één van de geinigste Marvel-films tekende, pakt opnieuw uit met zijn onnavolgbare humor. Bovendien vindt u het ongelooflijk kinky om Scarlett Johansson met een vuistdik nazi-accent te horen praten!

Een hakenkruis erover, want: met onderwerpen als Hitler, het nazisme en de jodenvervolging behoort men niet te lachen, verdammt noch mal!

Birds of Prey

Van: Cathy Yan.

Met: Margot Robbie, Ewan McGregor, Mary Elizabeth Winstead en Rosie Perez.

De pitch: Harley Quinn, de beroemdste vrouwelijke superschurk van het DC-universum, krijgt haar eigen film.

Uit op: 5 februari.

Het feminisme in Gotham City viert hoogtij, want: drie jaar na het baanbrekende Wonder Woman verschijnt opnieuw een superheldenfilm die wordt gedragen door een keetschoppende actieheldin (de fantastische Margot Robbie) in stoere hotpants.

Dan nog liever schorseneren en prei, want: feministisch of niet, na het indrukwekkende Joker lijkt zowat élke nieuwe superheldenfilm die in 2020 zal uitkomen een stap achteruit.

Little Women

Van: Greta Gerwig.

Met: Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh en Timothée Chalamet.

De pitch: vier zussen vliegen op eigen wieken het leven in.

Uit op: 19 februari.

Ruk uw corset af, want: onder de vleugels van de begaafde regisseuse Greta Gerwig (Lady Bird) groeit de zoveelste verfilming van de klassieke roman van Louisa May Alcott uit tot een spitant kostuumdrama dat perfect past bij de huidige feministische tijdsgeest.

Stuur die vrouwtjes maar rap terug naar de kookplaat, want: u bent één van die kwade, witte, de ondergang van Europa vrezende mannen die hun vadsige buik vol hebben van dat feminisme.

Richard Jewell

Van: Clint Eastwood.

Met: Paul Walter Hauser, Sam Rockwell, Jon Hamm en Olivia Wilde.

De pitch: een bewakingsagent wordt door de media ten onrechte beschuldigd van terrorisme.

Uit op: 19 februari.

Een pint voor Clint, want: de bijna 90-jarige Eastwood, nog steeds lopend zonder rollator, levert met dit waargebeurde drama opnieuw een sterk staaltje cinematografisch vakmanschap af.

Allesbehalve een juweel, want: het dedain voor vrouwen, het wantrouwen jegens de overheid en de afkeer voor de pers die de populistische Eastwood in deze zwaar omstreden film tentoonspreidt, laten een wel héél zure nasmaak achter.

Onward

Van: Dan Scanlon.

Met de stemmen van: Tom Holland, Chris Pratt, Octavia Spencer en Julia Louis-Dreyfus.

De pitch: in de hoop hun overleden vader nog één keer terug te zien, gaan twee elfjes op zoek naar de laatste restjes magie in de wereld.

Uit op: 4 maart.

Pixar piekt, want: de tovenaars van de Pixar Animation Studios zijn op hun best wanneer ze hun grafische meesterschap kunnen koppelen aan een ontroerend verhaal.

Liever een date met FilmWard, want: de eerste Pixar-film van het nieuwe decennium is tevens de eerste die níét zal worden voorafgegaan door een kortfilm. Boe!

A Quiet Place: Part II

Van: John Krasinski.

Met: Emily Blunt, Cillian Murphy, Djimon Hounsou en Noah Jupe.

De pitch: ssssssssssssshhhhhht!

Uit op: 18 maart.

Muisstil naar Kinepolis, want: indien deze sequel, waarin Emily Blunt opnieuw zo stil mogelijk in de clinch gaat met de op geluidstrillingen reagerende wezens, zich verhoudt tot A Quiet Place zoals Aliens tot Alien, dan zal het moeilijk worden om de juichkreten te onderdrukken.

Veel lawaai om niets, want: hoe jammer toch dat regisseur John Krasinski zich door Sony Pictures heeft laten overhalen tot het commercieel uitmelken van zijn geesteskind.

A Beautiful Day in the Neighbourhood

Van: Marielle Heller.

Met: Tom Hanks, Chris Cooper, Matthew Rhys en Susan Kelechi Watson.

De pitch: een ode aan de vriendschap tussen journalist Tom Junod en Fred Rogers, de Amerikaanse Bart Peeters.

Uit op: 25 maart.

Nu al hengstig, want: Hanks is perfect gecast als de zingende, poppenspelende en altijd minzame televisiepresentator die zijn publiek leerde dat het oké is om bedroefd te zijn.

Eet die emmer popcorn maar snel leeg, want: Hanks als een doodbrave, kleffe levenslessen rondstrooiende kindervriend in een rode pull? Dit is het soort typecasting waar u braakneigingen van krijgt.

Mulan

Van: Niki Caro.

Met: Yifei Liu, Donnie Yen, Jet Li en Li Gong.

De pitch: aan de kant Elsa, hier is Mulan!

Uit op: 25 maart.

Om allesbehalve moe van te worden, want: uw nostalgische ziel krijgt maar niet genoeg van de live-actionremakes die Disney u blijft voorschotelen.

Uw gelukskrekel laat u in de steek, want: teneinde die één miljard Chinezen naar de cinema te lokken, maakte Disney volgens kwatongen een knieval voor de Chinese autoriteiten en werd het meeslepende verhaal van de strijdende heldin omgetoverd tot een nationalistisch epos boordevol fout Chinees patriottisme.

The New Mutants

Van: Josh Boone.

Met: Anya Taylor-Joy, Maisie Williams, Antonio Banderas en Alice Braga.

De pitch: tienermutanten kampen met groeipijnen.

Uit op: 1 april.

De kale knikker van Professor X glimt van tevredenheid, want: volgens regisseur Josh Boone (The Fault in Our Stars) werd deze jeugdige spin-off van de X-Men-films niet alleen beïnvloed door de boeken van Stephen King, maar ook door de teen flicks van John Hughes én door het seventiesmeesterwerk One Flew Over the Cuckoo’s Nest.

Zelfs Magneto kan deze catastrofe niet afwenden, want: de talloze reshoots en de keer op keer uitgestelde releasedatum laten vermoeden dat we hier hebben te maken met een tot mislukken gedoemde reboot van het compleet leeggeknepen X-Men-universum.

No Time to Die

Van: Cary Joji Fukunaga.

Met: Daniel Craig, Ben Whishaw, Ralph Fiennes en Léa Seydoux.

De pitch: Bond, James Bond.

Uit op: 8 april.

Stof uw smoking af en schenk de Martini al uit, want: de Aston Martin suist weer door exotische locaties, de regisseur van het eerste, briljante seizoen van True Detective stond aan het roer en de man die in Bohemian Rhapsody de rol van Freddie Mercury vertolkte, speelt de slechterik: wij staan nu al te shaken van vreugde!

Laat maar schieten, want: de introductie van een zwarte vrouwelijke 00-agent ruikt naar een geforceerde poging om de franchise een eigentijds maatschappelijk elan te geven, en ook: hoe kun je nu warmlopen voor een Bond-acteur van wie geweten is dat hij de rol al járen spuugzat is?

Black Widow

Van: Cate Shortland.

Met: Scarlett Johansson, Florence Pugh, Ray Winstone en Rachel Weisz.

De pitch: Black Widow is alive en heel hard kicking!

Uit op: 29 april.

Het spandex oogde nooit sensueler, want: na acht veredelde bijrollen en gastoptredens in diverse Marvel-films, krijgt superspionne Natasha Romanoff, alias Black Widow, eindelijk waar ze in deze feministische tijden recht op heeft: een door een vrouw geregisseerde standalone-superheldinnenfilm!

Geef onze portie maar aan Blackie, want: nu we dankzij Marriage Story weten wat voor een grootse dramatische actrice ze kan zijn, vinden wij het nogal sneu dat Johansson haar tijd blijft verkwisten met dit soort eendimensionale superheldenstuff.

Fast & Furious 9

Van: Justin Lin.

Met: Vin Diesel, Charlize Theron, Helen Mirren en Michelle Rodriguez.

De pitch: de dieselmotor slaat weer aan.

Uit op: 20 mei.

Check de inspuitpomp en slijp de remschijven, want: een filmjaar zonder Fast & Furious-geknetter voelt aan als een automobiel zonder wielophanging.

Laat maar razen, want: sinds hij zich op de set van de vorige episode ontpopte tot een jaloers jongetje dat de productie saboteerde omdat hij niet kon verkroppen dat Jason Statham en Dwayne Johnson hun eigen Fast & Furious-spin-off kregen (te weten Hobbs & Shaw), vinden wij Vin eerlijk gezegd maar een vinspletige vinvis.

Wonder Woman 1984

Van: Patty Jenkins.

Met: Gal Gadot, Pedro Pascal, Kristen Wiig en Chris Pine.

De pitch: Wonder Woman regeert, en we hebben het níét over ons lief!

Uit op: 3 juni.

U kunt niet wachten om u door haar magische lasso te laten vangen, want: als we de Amerikaanse polls mogen geloven, is er momenteel geen enkele andere blockbuster waar de mensheid reikhalzender naar uitkijkt. En sinds ze met hun eigen ogen de fantastische trailer hebben gezien (die heerlijke jaren 80-vibe! Die epische versie van ‘Blue Monday’! De wederom adembenemende verschijning van Gal Gadot!), snappen zelfs Harley Quinn en Black Widow waarom!

Patrick Duffy rolt met de ogen, want: zoals Bobby Ewing in Dallas in één van de meest bij het haar getrokken plotwendingen uit de televisiegeschiedenis blakend van gezondheid terugkeerde uit het rijk der doden, zo blijkt ook Steve Trevor (Chris Pine), de piloot die op het eind van de vorige Wonder Woman overduidelijk tot stof en as verging, ineens levend en wel. Duh!

Top Gun: Maverick

Van: Joseph Kosinski.

Met: Tom Cruise, Jennifer Connelly, Val Kilmer en Jon Hamm.

De pitch: ‘This is Maverick, requesting fly-by! Again!’

Uit op: 15 juli.

Gun deze sequel een topkans, want: ofschoon u donders goed wéét dat Hollywood hier nog maar eens (zie ook de Mulan-remake en zelfs de setting van Wonder Woman 1984) munt probeert te slaan uit uw hang naar nostalgie, bezorgt de donderende comeback van gevechtspiloot Maverick u rillingen van kop tot teen.

Tommeke, Tommeke, wat doe je nu, want: is het niet een tikkeltje treurig om de bijna 60-jarige Cruise, in een wanhopige poging om eeuwig jong te blijven en om de grote commerciële successen van zijn topdagen te evenaren, opnieuw het leren jasje van Maverick te zien dragen en aan zijn stuurknuppel te zien snokken?

Tenet

Van: Christopher Nolan.

Met: John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki en Michael Caine.

De pitch: sorry, die is voorlopig alleen gekend door Christopher Nolan.

Uit op: 22 juli.

Om een droommoord voor te begaan, want: de regisseur van Dunkirk heeft nog niets over het verhaal of over de betekenis van de geheimzinnige titel laten uitlekken, maar de machtige trailer wijst in de richting van een surrealistische actiethriller waarin de booswichten met de concepten van ruimte en tijd knoeien.

De pot op, want: zullen we éíndelijk eens tegenover elkaar toegeven dat we de hersenbrekers van Nolan wel fantastisch vinden, maar dat we er tegelijk – gedenk de ingewikkelde droomstructuren in Inception en de intergalactische tijdssprongen in Interstellar – geen jota van snappen?

Morbius

Van: Daniel Espinosa.

Met: Jared Leto, J.K. Simmons, Adria Arjona en Jared Harris.

De pitch: hap!

Uit op: 5 augustus.

Om uw tanden in te zetten, want: het snel aangroeiende leger van verfilmde Marvel Comics-personages wordt aangevuld met de tragische antiheld Dr. Michael Morbius, een wetenschapper die zichzelf per ongeluk een shot vampierenbloed toedient en van de weeromstuit verandert in een sombere superbloedzuiger.

Liever een kriekbier dan een vampier, want: Jared Leto zit nu al zó lang te zeuren over het feit dat het gros van zijn Joker-scènes uit Suicide Squad werden weggeknipt, dat u die over het paard getilde acteur niet meer kunt horen, zien of ruiken.

Ghostbusters: Afterlife

Van: Jason Reitman.

Met: Bill Murray, Paul Rudd, Dan Aykroyd en Sigourney Weaver.

De pitch: who you gonna call?

Uit op: 19 augustus.

In de ectomobiel naar de bioscoop, want: na de op massaal boegeroep onthaalde vrouwelijke reboot uit 2016, waagt Jason Reitman met de hulp van de originele cast een nieuwe, serieuze poging om de magie van de eerste twee Ghostbusters nieuw paranormaal leven in te blazen.

Laat maar spoken, want: in het door zijn vader Ivan geregisseerde Ghostbusters II uit 1989 was de kleine Jason heel even te zien als een irritante uk die declameert dat de Ghostbusters volgens zijn vader ‘full of crap’ zijn. Wat ook uw mening is.

Last Night in Soho

Van: Edgar Wright.

Met: Anya Taylor-Joy, Matt Smith, Terence Stamp en Diana Rigg.

De pitch: een modeverslaafd meisje reist doorheen tijd en ruimte terug naar de swinging sixties in Londen.

Uit op: 23 september.

Reken maar dat we mee de nacht induiken, want: hoewel bovenstaande pitch in eerste instantie doet denken aan Woody Allens tijdreisparel Midnight in Paris, gaat het volgens regisseur Edgar Wright eerder om een psychologische horrorfilm in de claustrofobische stijl van Nicholas Roegs Don’t Look Now en Roman Polanski’s Repulsion.

Kruip liever in de teletijdmachine van professor Barabas, want: van de maker van Baby Driver, The World’s End, Hot Fuzz en Shaun of the Dead verwacht u vooral veel coole muziek en ongebreidelde fun, geen angstaanjagende horror.

The Witches

Van: Robert Zemeckis.

Met: Anne Hathaway, Stanley Tucci, Octavia Spencer en Chris Rock.

De pitch: griezelen met de heksen van Roald Dahl.

Uit op: 7 oktober.

Op een bezemsteel naar de bios, want: dertig jaar na de heerlijke versie van Nicolas Roeg, met Anjelica Huston als de Opperheks, wordt het hoog tijd dat een nagelnieuwe generatie bioscoopbezoekers te weten komt waarom heksen zich altijd krabben, waarom ze handschoenen dragen, én waarom ze kinderen haten.

Het 10-jarige muisje in ons houdt de pootjes gekruist, want: hopelijk heeft Zemeckis, een behaagzieke regisseur die er een erezaak van maakt om zijn publiek een goed gevoel te bezorgen, de meer verontrustende elementen uit het oorspronkelijke, verrassend donkere verhaal niet al te veel weggevijld.

Coming to America 2

Van: Craig Brewer.

Met: Eddie Murphy, John Amos, James Earl Jones en Arsenio Hall.

De pitch: Prince Akeem! Semmi! Cleo! King Joffer!

Uit op: 16 december.

Dit wordt écht een blij weerzien, want: ofschoon het intussen 32 jaar oude Coming To America allesbehalve een komisch meesterstuk kan worden genoemd, is het één van die onweerstaanbare crowdpleasers die u, ook al heeft u hem al duizend keer gezien, altijd weer onbedwingbaar aan het grinniken brengen – ‘The royal penis is clean, your highness!’

Breng liever een bezoek aan Wakanda, want: indien de hoofdacteurs zich opnieuw die belachelijke Afrikaanse accenten aanmeten, en indien de sequel net als de eerste film opnieuw een door en door karikaturale verbeelding wordt van de Afrikaanse identiteit, dan wordt deze Coming To America 2 een pijnlijk foute boel.

Dune

Van: Denis Villeneuve.

Met: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac en Josh Brolin.

De pitch: de strijd om de woestijnplaneet Duin barst los.

Uit op: 16 december.

Naar deze kijken wij zelf het meeste uit, want: wanneer de maker van Sicario, Enemy, Arrival en Blade Runner 2049 één van de meest geliefde, epische, fantasierijke en doordachte sciencefictionromans uit de geschiedenis onder de geniale handen neemt, dan verwacht je een Groots Evenement.

Er is maar één duin, en dat is natuurlijk de Hoge Blekker, want: hoewel de zwaar geflopte versie van David Lynch uit 1984 op verhalend vlak een onbegrijpelijk zootje was, vallen de schitterende muziek van Toto, de unieke designs én de onnavolgbare onderbroek van Sting (die booswicht Feyd-Rautha vertolkte) maar moeilijk te overtreffen.

West Side Story

Van: Steven Spielberg.

Met: Ansel Elgort, Corey Stoll, Rita Moreno en Maddie Ziegler.

De pitch: Maria, Maria, Maria!

Uit op: 16 december.

Dansend en vingerknippend naar de zaal, want: wees er maar zeker van dat Spielberg, die zich voor de allereerste keer in zijn briljante carrière op het genre van de musical stort, de wondermooie muziek van Leonard Bernstein zal combineren met een reeks wervelende camerabewegingen.

Dan nog liever eens naar Cats, want: in plaats van zijn tijd te verliezen met tenenkrullende remakes van klassiekers die totaal geen nieuwe versie behoeven, zou Ome Steven beter beginnen aan die langverwachte vijfde Indiana Jones. Niettemin gaan wij swingend het nieuwe filmjaar in, en we hopen van u hetzelfde!

© Humo

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234