InterviewBoekenzaak
‘Vrouwelijke auteurs doen het opvallend goed’
Wat verkoopt, wat niet? Bericht uit de boekhandel. Deze week: Soetkin Rigole van Limerick, Gent
Wat verkoopt goed bij jullie?
“Wat we extra in het licht zetten. Boeken over prangende actuele of maatschappelijke thema’s krijgen bijvoorbeeld een plaatsje vooraan in de winkel. Als ik een stapel van Het begin van alles van David Graeber en David Wengrow op de tafel aan de inkom leg, weet ik dat die zo weg zal zijn. Ook bijzonder belangrijk is media-aandacht. Is een boek op Pompidou gekomen of is het gerecenseerd in de krant, dan verkoopt het geheid beter. En dat geldt ook voor de Engels-, Frans- en Duitstalige boeken die we verkopen. Mooie, verzorgde uitgaven van kleinere literaire uitgeverijen zoals Koppernik en Oevers liggen eveneens goed in de markt.”
Ziet u bepaalde trends in de verkoop?
“Naast de aanhoudende trend van de wandel-, vogel- en natuurboeken, waar soms ook een praktische kant aan zit met boeken over dingen maken met de handen, valt me toch vooral op hoeveel succes hervertellingen van klassieken de laatste tijd hebben. Die zijn ook praktisch altijd geschreven door vrouwen, zoals Madeline Miller met Een lied voor Achilles en Circe, of Pat Barker die in De stilte van de vrouwen Homerus’ Ilias hervertelt, maar dan vanuit vrouwelijk perspectief. Vrouwelijke schrijvers doen het trouwens over het algemeen wel goed, zeker wanneer ze in hun boeken fictie combineren met autofictie en essayistiek. Dat gaat dan van de oudere generatie, zoals Vivian Gornick en Joan Didion, tot de jongere met auteurs als Ottessa Moshfegh, Emilie Pine en Claire-Louise Bennett.”
Van welk boek had u meer verwacht?
“Van Jamal Ouariachi’s recentste roman Herfstdraad. Een auteur die ik al lang volg en echt goed vind. Ik had er daarom zwaar op ingezet, maar dat viel dik tegen, misschien wel omdat het boek in de pers niet zo lovend onthaald werd.”
Naar welk boek kijkt u uit?
“Naar de nieuwe roman van Nino Haratischwili, die er deze herfst aankomt, maar dat is nog lang wachten natuurlijk. Op kortere termijn wil ik Septologie van Jon Fosse lezen. Het derde deel van deze trilogie verscheen in januari. Ik vond zijn Melancholie bijzonder sterk, vandaar, en ik heb sowieso wel iets met Scandinavische literatuur. Net als met de Russische, en dan vooral in de zomer. Ik heb ooit een onvergetelijke zomer doorgebracht met Anna Karenina, dus het is best mogelijk dat ik tijdens de vakantie nog eens een Rus opdiep.”
Top 10
Tom Lanoye, De draaischijf
Claudio Morandini, Sneeuw, hond, voet
Julian Barnes, Elizabeth Finch
David Graeber en David Wengrow, Het begin van alles
The School of Life, Wat je op school niet hebt geleerd
Charlie Mackesy, De jongen, de mol, de vos en het paard
Stefan Zweig, Het land tussen de talen
Annie Ernaux, De jaren
Marc Verschooris, Martha’s labyrint
Marc Cosyns, Citadelpark