✦PodiumDe Morgen gidst
Vragen staat vrij: de beste onlinevoorstellingen van het moment
De Morgen gidst u door het allerbeste wat er online op het podium te zien is.
Soms is het antwoord minder belangrijk dan de vraag, en dat is zeker zo in Just Asking. Deze voorstelling van Peter Seynaeve en Oscar Van Rompay opende het NTGent-seizoen, tot corona dat seizoen voorlopig weer afsloot. Nu de schouwburg dicht is, zijn de twee makers dan maar de Gentse straten opgetrokken, om daar hun publiek te ondervragen.
Just Asking, 27 februari om 21.10 uur, Podium 19
Vier op een rij
Soms volstaan vier namen als een volledige adelbrief. In het geval van Usher zijn dat: Edgar Allan Poe, wiens korte verhaal ‘The Fall of the House of Usher’ de inspiratie vormt; Claude Debussy, die er een onafgewerkte opera uit boetseerde; Annelies Van Parys, die Debussy’s muziek vervolledigt; en Gaea Schoeters, die het libretto schreef.
Usher, 27 februari bij Opera Ballet Vlaanderen (opera-ballet.be)
Homo politicus
Valentijn Dhaenens kruipt in deze monoloog, geschreven door speechschrijver Vincent Stuer, in het kostuum van de homo politicus. Een naam of een politieke strekking krijgt hij niet, maar de machtshonger die hij ademt, lijkt levensecht. Toch weet Dhaenens ook de mens onder de politicus bloot te leggen: afschuw en medelijden gaan hand in hand.
Onbezongen, te bekijken via KVS 24/7
Theater met de vuist in de lucht
In Malcolm X wordt gedanst, gedicht en gerapt. In het Nederlands, Frans, Zoeloe en Arabisch. Met één rode draad en inspiratiebron: de zwarte, controversiële activist. De voorstelling van Junior Mthombeni en Fikry El Azzouzi, met Rashif El Kaoui, Junior Akwety en Jessica Fanhan in de hoofdrollen, was al even controversieel, maar zo hebben we ons theater toch graag?
Malcolm X is te bekijken op KVS 24/7
Dodendans
“In de 21ste eeuw is het idee van ‘de dood’ opnieuw heel aanwezig”, klinkt het in de begeleidende tekst van Michiel Vandeveldes Dances of Death. “Hoe gaan we daarmee om?” Vandevelde zoekt het antwoord in een rituele voorstelling met vijf dansers, waarin de dood een plaats krijgt onder de levenden.
Dances of Death, 20 februari om 21 uur op Podium 19
Arme koning van Europa
Toen de pest lelijk huishield in Engeland, schreef een zekere William Shakespeare King Lear. Nu corona nog steeds behoorlijk lelijk huishoudt in België, kunt u vanuit uw kot een moderne update van het stuk bekijken. Simon De Vos gebruikt de tragedie om in deze jeugdvoorstelling de malaise waarin de EU verkeert te onderzoeken.
King Lear, te bekijken op hetpaleis.be
Portret van burgerwoede
Net als tijdens de protesten tegen de besparingen op cultuursubsidies draagt acteur Kris Cuppens weer zijn gele hesje. Dit keer is de aanleiding de passend getitelde voorstelling Geel hesje, waarin het Nieuwstedelijk een portret van burgerwoede schetst. Een openluchtvoorstelling die via Podium 19 naar uw huiskamer komt.
Geel hesje, tot 22 februari op VRT nu
Tragedie op Valentijnsdag
Goed nieuws voor wie bij wijze van valentijnsuitstap wil genieten van een tragedie: Ivo van Hoves Romeinse tragedies, een mastodont van een voorstelling waarin drie, welja, Romeinse tragedies door een topcast – Hans Kesting! Chris Nietvelt! Gijs Scholten van Aschat! – tot leven worden gewekt. U bent er maar liefst zesenhalf uur lang zoet mee.
Romeinse tragedies, 14 februari om 15 uur op ita.nl
De stad is niet dood
Terwijl Brussel na 22 uur omwille van de avondklok een dode stad lijkt te zijn, brengt de Brusselse opera De Munt haar online weer tot leven. De speelreeks van Die tote Stadt werd na twee voorstellingen stopgezet, maar tot het einde van het jaar is deze geweldige psychologische opera over een man die de dood van zijn vrouw niet kan verwerken, wél online te zien.
Die tote Stadt, tot 22 februari op Podium 19
Dansen op Debussy
Een piano waaruit muziek van Claude Debussy klinkt en een danseres die verdacht veel op Lisbeth Gruwez lijkt: dat zijn de simpele ingrediënten van Piano Works Debussy. De première van de nieuwe voorstelling van Gruwez werd in het voorjaar uitgesteld naar oktober, en kort nadien gingen de theaters opnieuw op slot. Gelukkig danst Gruwez online verder.
Piano Works Debussy, 6 februari op Podium 19
Alleen op je kamer
“Ik zat als kind alleen op mijn kamer maar ik keek tv-series en omringde me met leuke, griezelige dingen”, vertelde Abattoir Fermé-bezieler Stef Lernous in 2018 in deze krant. Aanleiding was Bangerik, zijn kindervoorstelling voor hetpaleis, die ook online is te bekijken. Zo kunnen koters vanaf 6 jaar op hun eigen kamer de wondere wereld van het theater ontdekken.
Bangerik, te bekijken via hetpaleis.be
Milo in Mosul
Twee jaar geleden trok NTGent-directeur Milo Rau naar de Iraakse stad Mosul, om er daar zijn eigenzinnige bewerking van Orestes voor te bereiden. Met hem reisde ook Daniel Demoustier mee, die als oorlogsreporter niet alleen de Griekse tragedie over een door een oorlog verwoeste stad mee vormgaf, maar ook het hele proces vastlegde.
Orestes in Mosul - The Making of, 6 februari op Podium 19
Dansen op Bach
De naam Benjamin Millepied is bij het grote publiek misschien niet zo bekend, maar de Franse choreograaf ontwierp wel de dansbewegingen in de Hollywood-film Black Swan. Voor het Belgische Opera Ballet Vlaanderen maakte hij dan weer een choreografie op muziek van Bach. Bach Studies is in het kader van de Bachweek te zien op tv-zender Podium 19.
Bach Studies, 30 januari om 21 uur op Podium 19
Wegdromen met Alice
Internationaal Theater Amsterdam stopt Alice in Wonderland in een nieuw jasje. De klassieker van Lewis Carroll werd in 54 delen opgeknipt, ingelezen door grote namen als Paul de Leeuw, Halina Reijn en Ramsey Nasr. Het resultaat is een productie die ons, volgens de makers, kan doen wegdromen in donkere dagen maar die evengoed uitdaagt om out of the box te denken.
‘Alice in Wonderland’ online te bekijken of als podcast te beluisteren, info op ita.nl
Luistertoneel Tellegen
De Toneelhuis-makers laten zich minstens tot 31 januari niet zien, maar gelukkig laten ze op de podcast Radio Toneelhuis wél van zich horen. Onder anderen Nico Sturm, Stijn Van Opstal, Tom Dewispelaere en Tom Van Dyck brengen daar De genezing van de krekel van meesterfabelverteller Toon Tellegen in sprankelend luistertoneel tot leven.
De genezing van de krekel, te beluisteren op Toneelhuis.be
Op z’n Grieks
Het Hamburgse theaterfestival Lessingtage 2021 vindt dit jaar online plaats, om redenen die u zelf wel kunt bedenken. Een uitgelezen kans voor wie Guy Cassiers’ tweeluik van Griekse tragedies, Antigone in Molenbeek + Tiresias, niet in levenden lijve kon zien: zaterdagavond worden de twee monologen van Ikram Aoulad en Katelijne Damen live gestreamd.
Toneelhuis, Antigone in Molenbeek + Tiresias, 23/1, 20 uur, thalia-theater.de
Kapitalisme voor kinderen
De nieuwste incarnatie van Pak de poen! heeft niets te maken met Manu Verreth, maar alles met Compagnie Barbarie. Het gezelschap van zeven vrouwen rond Sarah Vangeel en Karolien De Bleser pakt uit met een onlineshow, ‘de meest hebzuchtige show van het jaar!’, waarin kinderen het kapitalisme leren kennen. Klinkt gek, is geweldig.
Compagnie Barbarie, Pak de poen!, 23 januari 20 uur, destudio.be
Kamal kijkt terug
Geert Hoste en Michael Van Peel zijn ermee gekapt, maar comedians als Bert Gabriëls en Kamal Kharmach sprongen de voorbije jaren in het gat en maken nu ook eindejaarsconferences. De voorstelling van Kharmach, die in Café The Joker in Antwerpen voor een zeer beperkt publiek werd opgenomen, is online te herbekijken. Voor wie nog eens met vorig jaar wil lachen.
Mag ik even?, via VRT Nu
Vandekeybus gestreamd
Hands do not touch your precious Me van Wim Vandekeybus was gepland voor november 2020, maar moest om bekende redenen geannuleerd worden. Daarom gaat het stuk nu in première met een livestream. Vandekeybus creëerde voor dit stuk een mythisch verhaal van confrontatie en transformatie, van licht en duister, van dood en hergeboorte.
Hands do not touch your precious Me, via 247.kvs.be
Arme koning van Europa
Toen de pest lelijk huishield in Engeland, schreef een zekere William Shakespeare King Lear. Nu corona nog steeds behoorlijk lelijk huishoudt in België, kunt u vanuit uw kot een moderne update van het stuk bekijken. Simon De Vos gebruikt de tragedie om in deze jeugdvoorstelling de malaise waarin de EU verkeert te onderzoeken.
‘King Lear’, te bekijken op hetpaleis.be
Opera met ondertitels
Op het gratis onlineplatform OperaVision vind je, zoals de naam het al een beetje verraadt, een keur aan operavoorstellingen zoals die te zien waren in de Europese operahuizen. Maar liefst 29 huizen bieden hun creaties aan, daaronder ook De Munt en Opera Ballet Vlaanderen. En omdat iedereen moeiteloos zou kunnen volgen, zijn zelfs Nederlandstalige ondertitels voorzien.
OperaVision, www.operavision.eu
Terugblikken in stijl
Al vijftien jaar brengt de muziektempel AB concerten en sessies tot bij je thuis via ABtv. Hoog tijd voor een terugblik. The Big Throwback bundelt fragmenten uit meer dan duizend opnames in vijf thema’s. ‘Homegrown’ bijvoorbeeld focust op artiesten uit eigen land, in de ‘AB Sessions’ vind je de mooiste akoestische sessies en met ‘Bye Bye Brexit!’ wordt nog één keer naar de Britpop gewuifd.
De vijf afleveringen van ‘The Big Throwback’ vindt u op de sociale kanalen van de AB
Toneel tegen pesterij
Toen de pest lelijk huishield in Engeland, schreef een zekere William Shakespeare King Lear. Nu corona nog steeds behoorlijk lelijk huishoudt in België, kunt u vanuit uw kot een moderne update van King Lear bekijken. Simon De Vos gebruikt de tragedie om in deze jeugdvoorstelling de malaise waarin de Europese Unie verkeert, te onderzoeken.
‘King Lear’, op hetpaleis.be
Adem zonder masker
“Niet spelen, juist nu er zo veel te vertellen en te verwerken is, dat is voor mij geen optie.” En dus speelt Nasrdin Dchar zijn voorstelling gewoon wél, in de open lucht, op het Amsterdamse Leidseplein, voor een publiek dat thuis, zonder mondmasker dus, meekijkt. Een voorstelling waarin Dchar nu al op het bewogen jaar 2020 terugblikt.
Adem, de livestream, zaterdag 12/12 om 20.30 uur op ita.nl
Niet zien? Dan maar horen
Als u niet tot in Toneelhuis geraakt, dan komt Toneelhuis tot bij u. Terwijl theatermaker Benjamin Verdonck met zijn ‘Wereldtournee door Antwerpen’ door de koekenstad trekt, spreken de andere Toneelhuis-makers met Radio Toneelhuis rechtstreeks in uw oren, elke dinsdag- en donderdagavond, inmiddels al goed voor zes afleveringen. Wie niet zien kan, moet horen.
Radio Toneelhuis, op toneelhuis.be en alle podcast-apps
Dansen, dansen en nog eens dansen
Een piano waaruit muziek van Claude Debussy klinkt en een danseres die verdacht veel op Lisbeth Gruwez lijkt: dat zijn de simpele ingrediënten van Piano Works Debussy. De première van de nieuwe voorstelling van Gruwez werd in het voorjaar uitgesteld naar oktober, en kort nadien gingen de theaters opnieuw op slot. Gelukkig danst Gruwez online verder.
Piano Works Debussy is te bekijken via KVS 24/7, 247.kvs.be
App-normaal theater
In het voorjaar ontwikkelde Mathijs Scheepers van het Antwerpse theatercollectief SKaGen WatchApp, een ongewone theatervoorstelling die volledig via WhatsApp te bekijken was. Tienduizend kijkers volgden zo het liefdesverhaal van Emmi en Leo. Vanaf dit weekend krijgt hun romance een vervolg in WatchApp #2.
Tickets voor WatchApp #2 via skagen.be
Binnen de maatregelen
U mag nog steeds maar één knuffelcontact bij u thuis ontvangen, en u weet niet wie u verkiest? De Nederlandse topactrice Halina Reijn lijkt ons een goede keuze. La voix humaine, haar monoloog naar Jean Cocteau, is online te bekijken. Eén actrice die helemaal voor u alleen lijkt te spelen: een corona-proof buitenkans die u niet mag laten liggen.
La voix humaine is te bekijken op ita.nl
De stad is niet dood
Terwijl Brussel na 22 uur omwille van de avondklok een dode stad lijkt te zijn, brengt de Brusselse opera De Munt haar online weer tot leven. De speelreeks van Die tote Stadt werd na twee voorstellingen stopgezet, maar tot het einde van het jaar is deze geweldige psychologische opera over een man die de dood van zijn vrouw niet kan verwerken, wél online te zien.
Die tote Stadt, via demunt.be
Morgen in Chili en bij u thuis
Op KVS 24/7, het onlineplatform van de Brusselse stadsschouwburg KVS, staat inmiddels heel wat kijkvoer: van Valentijn Dhaenens’ monoloog Onbezongen tot Lisbeth Gruwezs dansvoorstelling Piano Works Debussy. Zondagavond wordt het Chileense Mañana es otro país live gestreamd, in een regie van Michael De Cock, artistiek leider van de KVS.
Mañana es otro país, zondag om 20 uur op 247.kvs.be
Bezoek van Albert Camus
Tijdens deze pandemie kunt u ook de Franse auteur-filosoof Albert Camus, een expert als het op epidemieën aankomt, bij u thuis uitnodigen. Camus’ beroemde boek De pest werd vijftien jaar geleden immers door het collectief SKaGeN tot La merde bewerkt, een straffe voorstelling die nu actueler dan ooit lijkt, én volledig online te bekijken is.
La merde, via skagen.be
Couperus wereldwijd
“Couperus behandelt thema’s die de hele wereld aangaan”, vindt theatermaker Ivo van Hove. Goed nieuws, want De stille kracht, Van Hoves magistrale bewerking van Louis Couperus’ gelijknamige roman, is vrijdag over de hele wereld te zien. Wedden dat deze voorstelling, met een geweldige Halina Reijn en Gijs Scholten van Aschat, ook online uiterst krachtig blijft?
De stille kracht, vrijdag 27 november via ITA.nl
Toneel in je oren
Als u niet tot in Toneelhuis geraakt, dan komt Toneelhuis tot bij u. Terwijl theatermaker Benjamin Verdonck door de koekenstad trekt met zijn ‘Wereldtournee door Antwerpen’, spreken de andere Toneelhuismakers met Radio Toneelhuis rechtstreeks in uw oren, elke dinsdag- en donderdagavond. Wie niet zien kan, moet horen!
Radio Toneelhuis, op toneelhuis.be en alle podcast-apps
Wonderlijke Alice
Wie zich wil verwonderen, kan terecht bij Internationaal Theater Amsterdam, het ensemble van Ivo van Hove. Nadat ze tijdens de eerste lockdown Boccaccio’s Decamerone voorlazen, is het nu aan Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Elke avond leest iemand – Ramsey Nasr, Halina Reijn – een stukje voor over Alice die naar een onontdekte wereld reist.
Alice in Wonderland, via ita.nl
Digitale begeerte
Toneel kijken op een computerschermpje is niet ideaal, maar bij lezingen van auteurs speelt dat iets minder. Behoud de Begeerte selecteerde in de eerste lockdown al enkele van zijn roemruchte voorstellingen uit het archief en zette die online. Tournée Digitale is nog steeds te bekijken, met in het aanbod onder meer Kees van Kooten, Hugo Claus en Harry Mulisch.
Tournée Digitale, via begeerte.be
Kamerfeestje in KVS
Goed nieuws: ene Mrs. Dalloway organiseert bij haar thuis een feest, en u bent uitgenodigd. Alles is coronaproof, bovendien: de festiviteiten zijn online bij te wonen, via KVS 24/7, het streamingplatform van het Brusselse stadstheater. KVS-directeur Michael De Cock en het Madrileense Teatro Español bewerkten samen Virginia Woolfs roman Mrs. Dalloway.
Mrs. Dalloway, doorlopend en gratis te zien op 247.kvs.be
Bang in het Paleis
“Ik zat als kind alleen op mijn kamer maar ik keek tv-series en omringde me met leuke, griezelige dingen”, vertelde Abattoir Fermé-bezieler Stef Lernous in 2018 in deze krant. Aanleiding was Bangerik, zijn kindervoorstelling voor hetpaleis, die ook online is te bekijken. Zo kunnen koters vanaf 6 jaar op hun eigen kamer de wondere wereld van het theater ontdekken.
Bangerik is te bekijken via hetpaleis.be
Online naar de zuidpool
Twee maanden lang zat actrice en theatermaker Anne-Laure Vandeputte – bekend van voorstellingen als JR en series als De bende van Jan de Lichte – bij Zuidpool in schrijfresidentie. Het resultaat van haar onderzoek naar sekswerk en feminisme heet I’m the closest thing I have to a voice of reason. Publiek is niet welkom, maar kan wel online streamen.
I’m the closest thing I have to a voice of reason, op 9/11 te streamen via zuidpool.be
Drummen met Anne Teresa De Keersmaeker
Er stond de volgende weken nogal wat op de agenda van Rosas en Anne Teresa De Keersmaeker. Het iconische Fase. Four Movements to the Music of Steve Reich, bijvoorbeeld, maar ook Drumming. Die voorstelling, een herneming van het werk uit 1998, wordt nu live gestreamd door Rosas, De Munt en Kaaitheater om ons toch te laten genieten van het werk.
‘Drumming’, 31/10, 20u, op de FB-, Instagram- en YouTube-accounts van Rosas
Het beste van de Opera
Het gefluister in de zaal, de sfeer op de bühne, het applaus achteraf. Niets kan de ervaring van een mooie opvoering evenaren. Maar om de fans niet helemaal in de kou te laten staan, selecteerde Opera Ballet Vlaanderen dertien van de beste opvoeringen van de voorbije seizoenen. Op het menu onder meer La juive, Parsifal en Mea culpa van Sidi Larbi Cherkaoui.
Opera Ballet Vlaanderen, via operaballet.be
Feest voor jonge ogen
In de herfstvakantie staat altijd veel jeugdtheater geprogrammeerd. Om die leegte op te vangen kun je met je kleine grut onder meer terecht bij Theater Froe Froe. Verschillende opvoeringen staan online, waaronder Titus en het al even bejubelde De meester en Margarita. “Een feest voor het oog en een prikkelende oproep tot kritisch verzet”, schreef deze krant daar in 2018 over.
De meester en Margarita, Titus, via Froefroe.be