Maandag 08/03/2021

ExpoSpeelgoedmuseum

‘Voor je het weet staat je huis vol Sesamstraat-poppen’: Mechelse expo toont bizarre verzameling

Een deel van de collectie. 'Het liefst van al zie ik originele vintage spullen. Vergeleken met het speelgoed van vandaag zijn de poppen en de verpakkingen vaak veel mooier', zegt verzamelaar Koen Van der Veken.  Beeld David Legreve
Een deel van de collectie. 'Het liefst van al zie ik originele vintage spullen. Vergeleken met het speelgoed van vandaag zijn de poppen en de verpakkingen vaak veel mooier', zegt verzamelaar Koen Van der Veken.Beeld David Legreve

De tentoonstellingsruimte van het Speelgoedmuseum in Mechelen was niet groot genoeg om alles uit te stallen. Maar ‘Figuren van op tv, spelen jullie mee?’ toont wel heel wat uit de collectie van Koen Van der Veken, verzamelaar van all things Sesamstraat, The Muppet Show, The Simpsons en South Park.

“Laat je speelgoed staan, schuif gezellig aan.” De intro van Sesamstraat klonk Koen Van der Veken (39), kind van de jaren 1980, als muziek in de oren. Maar ondanks de aansporing in het liedje, betekende de kinderreeks ook de start van zijn grootste passie: het verzamelen van poppen en merchandising rond zijn favoriete tv-programma. Vandaag is hij office manager bij financiële adviseurs én een van Europa’s grootste collectioneurs. Een deel van zijn collectie tv-figuren staat vandaag tentoongesteld in het Speelgoedmuseum in Mechelen.

“Als kind droeg ik al veel zorg voor mijn speelgoed”, vertelt hij. “Zo hield ik alles goed bij, zoals de dozen waar het in stak, iets wat ik geleerd had van mijn grootmoeder. Zij verzamelde oud speelgoed, blikken speelgoed en poppen. En elke zondag mocht ik mee naar de rommelmarkt op zoek naar verborgen schatten. Ze leerde me waar ik op moest letten. Hangt het labeltje er nog aan? Zitten alle accessoires er nog bij? Zit het nog in de originele doos? Want dan behoudt het vaak zijn waarde.”

Maar serieus verzamelen doet hij pas sinds hij zelf geld verdient. “Maar ook toen ik er de ruimte voor had”, vertelt hij. “Niet dat ik elke maand een budget opzij zet. Ik moet een stuk zien dat me aanstaat en dan bekijk ik of het lukt. En als ik naar een beurs als Facts ga, geef ik mezelf een limiet (lacht).”

Doorheen de jaren is de focus verbreed van Sesamstraat naar The Muppet Show, ook een programma van poppenmaker Jim Henson, tot The Simpsons en South Park, wat ‘stoutere’ en ‘grappigere’ tv-reeksen die Van der Veken zag als tiener. “Vaak begint het met één stuk, en dan wil ik er meer. En voor je ’t weet staat het hele huis vol.”

Verzamelaar Koen Van der Veken: 'Ik ben het meest trots op mijn Muppet-verzameling. Van collectioneurs uit Amerika weet ik dat die een van de grootste, unieke collecties is, zeker in Europa.' Beeld David Legreve
Verzamelaar Koen Van der Veken: 'Ik ben het meest trots op mijn Muppet-verzameling. Van collectioneurs uit Amerika weet ik dat die een van de grootste, unieke collecties is, zeker in Europa.'Beeld David Legreve

Muppeteers

Daar staat het speelgoed nu uitgestald in twee aparte kamers. “Gewoon maar dingen kopen om in de kast te steken, daar heb je niks aan”, vindt Van der Veken. “Af en toe ga ik gewoon eens kijken, en dan maak ik foto’s voor mijn Instagram-account (@nrfb_batteriesnotincluded) die zelfs wordt gevolgd door enkele Muppeteers. Het is zo dat ik weet dat mijn collectie redelijk uniek is. Ik ben het meest trots op mijn Muppet-verzameling. Van collectioneurs uit Amerika weet ik dat die een van de grootste, unieke collecties is, zeker in Europa.”

Zo heeft hij de volledige set van The Muppets die ooit werd gemaakt door Fisher-Price. “Ik was een andere verzamelaar tegengekomen en die vroeg er 4.000 euro voor. Feit is, die set vind je vandaag nergens meer. Alleen vond ik het toen veel te duur. Mijn mantra is: ooit kruist dat mijn pad wel. En een paar jaar later heb ik het dan toch gekocht, voor de helft van de prijs. Het was het enige dat nog ontbrak in die collectie.” En ook daar heeft hij een duidelijk beeld over. “Het liefst van al zie ik originele vintage spullen. Vergeleken met het speelgoed van vandaag zijn de poppen en de verpakkingen vaak veel mooier. Maar de rode draad blijft ook: ik koop alleen de spullen die ik leuk vind, anders komt er geen einde aan.”

Want deze popcultuur is de laatste jaren dan ook zéér populair geworden, onder meer door beurzen zoals Facts en Comic Con. “Er is een hele nieuwe markt geopend, oude series worden gereboot. Netflix heeft veelbekeken docuseries zoals The Toys That Made Us en The Movies That Made Us. Alleen, beurzen zijn duur geworden en ze verkopen vooral nieuwe merchandise, denk maar aan de Funko Pop!-figuurtjes. Of ik daar aan meedoe? Ik heb me weleens laten gaan, en als ik begin met iets, wil ik de volledige reeks. Maar die was ik al snel weer beu. Toch, Funko brengt soms nog leuke dingen uit van obscure eightiesfilms en -series, zoals die van De Freggels of Dark Chrystal. Die heb ik allemaal.” Niet toevallig allebei Jim Henson-producties.

null Beeld David Legreve
Beeld David Legreve

Lucratief zaakje

Een investering vindt hij het niet, daarvoor ziet Van der Veken de stukken te graag. Maar mocht hij ze ooit verkopen, zal dat een lucratief zaakje zijn. “Ik ga er dan wel veel tijd en geduld moeten insteken, maar alles opgeteld kan ik er wel meer aan overhouden dan ik erin gestoken heb. Voor de verzekering van de tentoonstelling heb ik nu moeten inschatten hoeveel alles waard is, en da’s best veel.”

“Als je geld hebt, kan je alles kopen”, zegt Van der Veken. “En op internet vind je vandaag alles voor een prijs. Maar het zoeken, rommelmarkten en winkeltjes afschuimen en zo mooie dingen vinden, dat vind ik het leukste. In Anaheim (Californië) had ik eens een winkeltje gevonden dat enkel Amerikaans vintage speelgoed verkoopt. Daar heb ik best veel geld uitgegeven. (lacht) Ik heb toen extra koffers moeten kopen en zelfs een deel apart opgestuurd naar België.”

Maar op zich beschouwt hij zijn verzameling vandaag wel als compleet. “Ik ben niet langer specifiek op zoek naar iets. Of misschien één ding. Nog voor er sprake was van The Muppet Show, maakten Kermit de kikker en Rowlf de hond al deel uit van een andere show. Daar zijn twee poppen van gemaakt, de holy grail voor elke verzamelaar. Maar die ben ik nog nooit tegengekomen.”

Figuren van op tv, spelen jullie mee?, tot 29/10 in Speelgoedmuseum (Mechelen), speelgoedmuseum.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234