Vrijdag 24/03/2023

ModeTomo Koizumi

Voor dromers en durvers: Tomo Koizumi, de ontwerper van het moment

Tomo Koizumi (midden) zorgt met zijn grensverleggende jurken voor ophef in de mode-industrie. Beeld Tomo Koizumi
Tomo Koizumi (midden) zorgt met zijn grensverleggende jurken voor ophef in de mode-industrie.Beeld Tomo Koizumi

In een wereld waarin slank zijn de schoonheidsnorm is, zijn de volumineuze, bonte silhouetten van de Japanse ontwerper Tomo Koizumi (33) een verademing. Dat maat 34 al snel maat 42 lijkt, of zelfs méér, lijkt zijn fans totaal niet te storen.

Fiona Hering

Zo nu en dan duikt er een modetalent op dat iedereen van zijn ­sokken blaast. Sterker: voor wie ­de gevestigde modehuizen in de rij staan om samen te werken. Ditmaal is dat Tomo ­Koizumi, de Japanse ontwerper die in 2020 genomineerd werd voor de LVMH Prize. Aan deze prestigieuze erkenning van het gelijknamige luxeconglomeraat was een bedrag van 300.000 euro gekoppeld, dat vanwege de ­pandemie uiteindelijk onder alle acht talenten verdeeld werd.

Lady Gaga had al eens een uit honderden opeengepakte tulen ruches opgebouwde regenboog­creatie van Koizumi gedragen ­tijdens een bezoek aan Tokio in 2016, maar pas toen hoofdredacteur Katie Grand van het Britse Love Magazine zijn werk via Instagram ontdekte, ging de bal echt rollen. Ze regelde Koizumi’s debuut in februari 2019 tijdens de New York Fashion Week. Ontwerper Marc Jacobs, twee handen op één buik met Grand, stelde zijn winkel op Madison Avenue ter beschikking. Twee van ­Koizumi’s ontwerpen werden tentoongesteld in het Metropolitan Museum of Art. Eén daarvan werd voor de vaste collectie aangekocht. Kortom: een droomstart.

uit de herfstcollectie 2021 van Tomo Koizumi. De ­Japanse ontwerper doet ­gemiddeld slechts vijf uur over zijn creaties.
 Beeld Tomo Koizumi
uit de herfstcollectie 2021 van Tomo Koizumi. De ­Japanse ontwerper doet ­gemiddeld slechts vijf uur over zijn creaties.Beeld Tomo Koizumi

Het verhaal gaat dat Koizumi Grands direct message (“Letterlijk het beste wat ik in jaren heb gezien”) sinds de show gebruikt als achtergrond op zijn telefoon. Aanvragen van stylisten volgden en Koizumi’s ‘sculpturen’ werden de wereld over gevlogen voor shoots van modebladen, waaronder Vogue, V en WWD. Kaia Gerber, als dochter van Cindy Crawford moderoyalty, werd erin gefotografeerd voor Love Magazine. Miley Cyrus klopte aan de deur van het atelier in Tokio en de Hongkongse actrice en zangeres Miriam Yeung wist Koizumi te enthousiasmeren de garderobe te fabriceren voor haar wereldtournee. De Japanse ­zangeres Misia droeg een jurk van Koizumi tijdens haar vertolking van het volkslied op de opening van de Olympische Spelen in Tokio.

Dat Björk de ontwerper omarmt zal niemand verbazen. Ooit verscheen ze in een zwanenjurk bij de Oscaruitreiking, de hals van het nepbeest om haar nek gedrapeerd. Want, en dat is zeker, Koizumi’s stijl is niet van de poes. Zijn volumineuze – en niet te vergeten o zo fotogenieke – bonte silhouetten doen de modepers kwijlen, maar de gemiddelde luxeklant moet nog even wennen aan het gedurfde volume van zijn couture. Tussen het lyrisch enthousiasme van de modepers en de commercie gaapt nog een redelijk gat, zo blijkt. Het volumineuze badpak dat Lila Moss, de dochter van Kate, droeg op de aprilcover van de Japanse Vogue bijvoorbeeld, is bij e-tailer Farfetch in de aanbieding voor de helft van de prijs. De prijs van zijn forse mini-jurk bij Matches is inmiddels eveneens gehalveerd tot 800 euro.

Suikerspin

Wat is er zo bijzonder aan Koizumi’s werk? ­Uiteraard het volume, in combinatie met zijn caleidoscopisch gekleurde silhouetten, en het gebruik van honderden stroken organza of tule, materialen die geassocieerd worden met ­peuters met prinsessenaspiraties. Tule is eveneens een favoriet materiaal van de Britse ontwerper Molly Goddard die met haar meisjesachtige ­rebelse jurken in korte tijd een favoriet werd van de mode-incrowd. Én van Viktor & Rolf, die alleen al voor hun collectie in ­voorjaar/zomer 2010 wonderlijke dingen deden met een ­kettingzaag en tulen jurken.

De IJslandse muzikante Björk in een creatie van Tomo Koizumi tijdens een ­concert in Reykjavik drie weken geleden. Beeld Getty Images
De IJslandse muzikante Björk in een creatie van Tomo Koizumi tijdens een ­concert in Reykjavik drie weken geleden.Beeld Getty Images

Ook Koizumi houdt er een moderne, praktische kijk op couture op na. Maandenlang werken aan een jurk zoals gebruikelijk op couture-ateliers? Nope. Hij doet gemiddeld vijf uur over een jurk, bekende hij aan het Amerikaanse WWD. “Ik heb een grote voorraad ruffles ­liggen in minstens vijftig kleuren.” Alles bij ­elkaar voegen tot één grote suikerspin, spraypaint erover met kleurverloop (inspiratie vindt hij in de schilderijen van Mark Rothko en Georgia O’Keeffe en in de mangaserie Sailor Moon) en klaar. En dat tot voor kort nog in een zij­kamer van het appartement van zijn zus Yuka in ­Nakameguro, een rustige wijk van Tokio waar veel kunstenaars, muzikanten en ontwerpers wonen.

Ietwat moeilijk meenemen in de koffer zo’n jurk? Welnee. Voor zijn debuut in New York wist hij 28 ­ontwerpen in drie dozen te proppen. “Het materiaal is superlicht, kwestie van één voor één oprollen als een slaapzak.”

Dat in zijn ontwerpen een maat 34 al snel een maat 42 lijkt, of méér, lijkt zijn fans niet te storen. Volume is dan ook al enkele seizoenen ­bezig aan een opmars, als tegenhanger van alle body conscious kleren op de (digitale) catwalk en Kim Kardashian die letterlijk van top tot teen gekleed in roze stretchkant naar de supermarkt gaat. Valentino’s Pierpaolo Piccioli bijvoorbeeld experimenteert er al een tijdje flink op los (denk aan zijn kamervullende gewatteerde ­pufferjurken voor Moncler Genius), en Rei Kawakubo van Comme des Garçons toonde voor voorjaar/­zomer 2022 obscure, eivormige cocons met daarop grote cartooneske 3D-bloemen. Volgens Katie Grand hangt de behoefte aan grotere en meer vreugdevolle kleren al een tijdje in de lucht. Iets wat onlangs werd bevestigd op de rode loper bij het Met Gala, waar de kleurrijke big entrance een ­comeback maakte.

Lady Gaga droeg al een jurk van Koizumi bij haar bezoek aan Tokio in 2016, toen de ­Japanner nog niet doorgebroken was. Beeld GC Images
Lady Gaga droeg al een jurk van Koizumi bij haar bezoek aan Tokio in 2016, toen de ­Japanner nog niet doorgebroken was.Beeld GC Images

Koizumi werd in 1988 geboren in Japan. Zijn interesse in mode werd in zijn tienerjaren gewekt door het boek John Galliano for Dior. Door de ongebreidelde, romantische fantasie van de Brit kreeg Koizumi zin om extravagante, larger than life stuks te ontwerpen. Hij ging kunstgeschiedenis studeren aan de Chiba University in Japan. Daarnaast maakte hij in zijn vrije tijd flamboyante jurken voor vriendinnen. Na zijn studie ging hij aan de slag als stylist en kostuumontwerper. In 2011 richtte hij zijn merk op, nadat een boetiekeigenaar een van zijn ontwerpen had gekocht. Hij is dol op de oude Dior en de gebeeldhouwde feestjurken van de Italiaanse couturier Roberto Capucci. Tegen WWD: “Ik volg geen trends, maar soms check ik ze wel om mezelf ervan te verzekeren dat ik geen trend volg.”

Snoeptassen

Ontwerpers staan in de rij voor een samenwerking. Zo waren er al collabs met het Japanse cultlabel Sacai, Marc Jacobs en het Italiaanse modehuis Emilio Pucci. In die laatste capsulecollectie toonde hij ook zijn eerste visie op accessoires: tassen en schoenen vol snoepkleurige ruches. Een eigen prêt-à-porterlijn staat dan ook hoog op Koizumi’s wensenlijst.

Eén droom is in ieder geval al uitgekomen. De Amerikaanse Vogue vroeg hem voor het recente septemberissue een outfit te swappen met John Galliano, de man die het modevuur in hem aanwakkerde. Koizumi zette er flink de schaar in en ging los met de spraypaint. Het proces werd gefilmd, is online te zien en het resultaat blies Galliano van zijn sokken.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234