Donderdag 30/03/2023

Kunst

Voor deze stukken zullen kunstliefhebbers de komende dagen de miljoenen laten rollen

Les femmes d'Alger (Version
Les femmes d'Alger (Version "O") van Pablo Picasso.Beeld AFP

Kunstkenners aller landen kijken met argusogen uit naar de lenteveilingen van impressionistische tot postmoderne kunst bij de twee grote veilinghuizen van New York, Christie's en Sotheby's. Zeker nu de kunstmarkt weer in de lift zit. Verwacht wordt dat de komende dagen records zullen sneuvelen.

Redactie

Grootste kanshebbers op een monsterprijs: een schilderij van Picasso en een sculptuur van Giacometti, beide bij Christie's. 'Les femmes d'Alger' (Version O) van Pablo Picasso zou wel eens de recordkaap van 142 miljoen dollar (128 miljoen euro) kunnen ronden. Ook Alberto Giacometti's levensgrote bronzen beeld 'L'Homme au Doigt' (Man Pointing) zou, met een verwachte 130 miljoen dollar, het record voor sculpturen kunnen verpulveren. Het huidige record staat op 104,3 miljoen dollar, eveneens voor een Giacometti, 'L'Homme qui marche' genaamd.

Het anderhalf meter brede olieverfschilderij 'Les femmes d'Alger', de afbeelding in felle, door geel gedomineerde kleuren, van een harem van vier dames met ontblote boezem, is een menging van kubistische abstractie en realisme. Het duurste geveilde schilderij ooit is sinds anderhalf jaar de triptiek 'Three Studies of Lucian Freud' van Francis Bacon. Die leverder 142,2 miljoen op bij de herfstveiling van 2013 van Christie's.

Christie's is er nu al zeker van dat de 'Vrouwen uit Algiers' sowieso de duurste Picasso ooit wordt: daarvoor moet het werk meer dan 106,5 miljoen dollar opbrengen.

'Les femmes d'Alger' was oorspronkelijk eigendom van het intussen overleden echtpaar Victor en Sally Ganz, die het werk in 1956 kochten van Picasso's galerijhouder Daniel Kahnweiler voor het - nu - bespottelijke bedrag van 212.500 dollar. Daarna verwisselde het werk meermaals van eigenaar. In 1997 ging de harem voor het laatst onder de veilinghamer en werd zij op 32 miljoen afgeklopt.

Merkwaardig genoeg bestaan er vijftien versies van het werk, versie A tot O. Picasso schilderde het oliedoek in 1950 als eerbetoon aan zijn toen net overleden vriend en collega Henri Matisse. Ook de Giacometti is strikt genomen geen unicum: van de wijzende man maakte hij in totaal zes exemplaren.

null Beeld AP
Beeld AP
Alberto Giacometti's levensgrote bronzen beeld 'L'Homme au Doigt' (Man Pointing). Beeld REUTERS
Alberto Giacometti's levensgrote bronzen beeld 'L'Homme au Doigt' (Man Pointing).Beeld REUTERS
'Abstraktes Bild' van Gerhard Richter. Beeld REUTERS
'Abstraktes Bild' van Gerhard Richter.Beeld REUTERS

Boomende markt

In vergelijking met de grote verwachtingen voor Picasso en Giacometti staat een rist kunstenaars deze keer wat in de schaduw. Dat geldt voor een Monet en zijn impressie van het Londense Houses of Parliament, Mark Rothko ('N° 36, Black Stripe'), Lucian Freud ('Benefits Supervisor Resting') en een Mondriaen die voor het relatief zachte prijsje van 15 tot 20 miljoen dollar wordt aangeboden.

In totaal heeft Christie's onder de noemer 'Looking forward to the past' (Uitkijken naar het verleden) 35 kunstwerken gemaakt tussen 1902 en 2011 in de etalage. Sotheby's pakt deze keer niet uit met echte supersterren, maar hoopt vooral goed te boeren bij de veiling van morgen van hedendaagse kunst, met een Rothko uit 1954, de Lichtenstein 'The Ring (Engagement)' en Gerard Richter als attractiepolen.

In de aanloop naar de lenteveilingen bleek reeds hoe boomend de kunstmarkt is met verwoede (steenrijke) verzamelaars uit Europa, het Verre Oosten en de Golfmonarchieën. Zo ging onlangs bij Sotheby's een olieverfschilderij van Vincent van Gogh, 'L'Allée d'Alyscamps', voor omgerekend net geen zestig miljoen euro onder de hamer.

Onlangs ging bij Sotheby's een olieverfschilderij van Vincent van Gogh, 'L'Allée d'Alyscamps', voor omgerekend net geen zestig miljoen euro onder de hamer. Op de achtergrond: Mark Rothko's 'Untitled (Yellow and Blue)'. Beeld GETTY
Onlangs ging bij Sotheby's een olieverfschilderij van Vincent van Gogh, 'L'Allée d'Alyscamps', voor omgerekend net geen zestig miljoen euro onder de hamer. Op de achtergrond: Mark Rothko's 'Untitled (Yellow and Blue)'.Beeld GETTY

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234