Vrijdag 27/01/2023

ReportageCovitesse 6

Voor artistieke bijstand, druk zes: Gentse kunstenaars richten callcenter op

201209 GentCovitesse 6 - Belburo, een project waarbij kunstenaars en muzikanten een gesprek voeren via telefoon of Zoom. Beeld Illias Teirlinck
201209 GentCovitesse 6 - Belburo, een project waarbij kunstenaars en muzikanten een gesprek voeren via telefoon of Zoom.Beeld Illias Teirlinck

Met Covitesse 6 schakelen de Gentse cultuurhuizen een versnelling hoger. Een reeks warme initiatieven moet de Gentenaars de donkerste dagen doorhelpen. Een ‘artistiek belburo’ doet dat door een rechtstreekse telefoonlijn te trekken tussen de burger en de kunstenaar.

Evelyne Coussens

“Je kunt kiezen tussen donker of triestig”, monkelt An Pierlé. Erg droevig ziet ze er nochtans niet uit, daar in de toonzaal van pianowinkel Quatre Mains. Ze heeft haar witte mohairen laarsjes aan de kant geschopt en zit genoeglijk op de pianokruk voor de zwarte vleugel. Pierlés Zoom-gezelschap – een vijftal kleine gezichtjes op de laptop – overlegt: “Heb je ook triestig, maar hoopvol?” Pierlé knipoogt en slaat een akkoord.

An Pierlé is maar een van de vele artiesten die deze avond stand-by zijn in het Belburo Covitesse 6, een callcenter voor Gentenaars met een acute behoefte aan (artistiek) gezelschap. Wie inbelt of inzoomt wordt verrast met een streepje poëzie, een rapnummer, een theatertekst of desgewenst gewoon met een goede mop of een deugddoende babbel. “Tijdens de zomer bedachten we dat we een zot filmpje wilden maken over een fictief callcenter”, zegt Ian Ghysels, die met Collectief Verhalen (een pril Gents sociaal-artistiek collectief, red.) aan de basis lag van het idee. “Toen Sioen ervan hoorde, stelde hij voor om van die fictie realiteit te maken.”

201209 GentCovitesse 6 - Belburo, een project waarbij kunstenaars en muzikanten een gesprek voeren via telefoon of Zoom. Met An PierlŽ Beeld Illias Teirlinck
201209 GentCovitesse 6 - Belburo, een project waarbij kunstenaars en muzikanten een gesprek voeren via telefoon of Zoom. Met An PierlŽBeeld Illias Teirlinck

Muzikant Frederik Sioen komt erbij staan. De ‘man van de magie’, volgens Ghysels, maar vooral de coördinator van het recent opgerichte Gent Kunstenoverleg. In die gedaante broedde hij het plan uit om tewerkstelling voor de vele werkeloze Gentse kunstenaars te koppelen aan de massale behoefte aan kunst, vertier en gesprek in coronatijden. “Veel artiesten stellen zich momenteel existentiële vragen. Als ik een muzikant hoor zeggen dat hij niet meer weet waarom hij nog muziek maakt, dan gaat dat recht naar mijn hart. Stiekem is Covitesse 6 dus ook een beetje therapie voor onszelf.”

Met Covitesse 6 trekken kunstenaars elk weekend de Gentse wijken in en brengen de musea hun collecties naar de straten. Er werd dus ook een callcenter opgericht, waar mensen kunnen inbellen en de aanwezige artiesten ook zelf bellen naar buurtwerkers, ziekenhuizen, jeugdinstellingen en woon-zorgcentra. Het doel: troosten, verbinden, zin geven. Voor de burger én de artiest.

‘Wie zijde gij?’

In het Arcatheater, het zenuwcentrum van het Belburo, hebben de artiesten zich ondertussen verspreid over het hele gebouw. In de theaterzaal stoten we op Theater Taptoe-regisseur Luk De Bruyker, aka Pierke Pierlala. Hij heeft zijn tafeltje gezellig ingericht met wat attributen: een marionet, de wit-rode hoed van het Gentse icoon, maar ook tekstbrochures van Taptoe-producties. “Elaba! Goedenavond! ’t Is Pierke zelve, ja ja… en wie zijde gij?” Het publiek dat inbelt, varieert van jonge gezinnen tot oudere Gentenaars. De meeste babbels zijn op een ontspannen manier opbeurend. “Daarnet belde een vrouw die een zware werkdag achter de rug had voor een streepje poëzie”, vertelt woordkunstenaar Lou Mechraoui.“Dan ben ik blij dat ik iets voor haar kan betekenen.”

null Beeld Illias Teirlinck
Beeld Illias Teirlinck

Soms is er meer aan de hand. Acteur Hilair Francisco kreeg vorige week een beller aan de lijn die diep bleek te zitten. Francisco: “Ik ben tot op zekere hoogte meegegaan, maar uiteindelijk heeft de psycholoog (die permanent stand-by is in het Belburo, red.) het gesprek overgenomen.” De intense babbel heeft de jonge acteur diep geraakt. Francisco: “Ik heb in mijn leven ook donkere periodes meegemaakt. Uiteindelijk ben ik op mijn pootjes terechtgekomen door op het juiste moment hulp te vragen én te krijgen. Ik heb onthouden dat we meer met elkaar moeten spreken, zeker in deze tijden.”

Het is in het verleden wel eens gebeurd dat dat die sociale opdracht – het bevorderen van de ‘maatschappelijke cohesie’ – door de overheid expliciet op de schouders van de kunstenaars werd gelegd. Maar de mensen in het Arcatheater doen het niet omdat de subsidiënt dat van hen vraagt, het zit gewoon in hun DNA. “Dit is niet van bovenaf bedacht, het komt uit de buik van de artiesten”, zegt Stefaan De Winter van straatorkest Die Verdammte Spielerei. De Bruyker haakt in: “Je bent niet alleen artiest op de momenten dat iedereen voor je applaudisseert. Je bent dat ook wanneer het moeilijk gaat.” Het betekent overigens niet dat het Belburo drijft op liefdadigheid, want ook warme projecten zijn gebaat bij fair practice. En dus worden alle deelnemende kunstenaars betaald.

Zolder

We stijgen nu tot in de zolder van het Arcatheater, waar rapper Fatih De Vos net aan zijn sessie is begonnen. “Ik heb niets voorbereid, nee. Ik neem het zoals het komt. Ik kan een stukje rappen als de mensen dat willen, maar een gewone babbel is ook oké. Daarnet belde er wel iemand die dacht dat hij An Pierlé aan de lijn zou krijgen. Ik heb dan maar een cover gedaan.” (lacht) We beloven het te vertellen aan de echte An, die enkele straten verder nog steeds aan de keuvel is met haar digitale gezelschap.

Een van die inbellers vraagt zich intussen af of dit Belburo ook los van corona zou kunnen bestaan.” “Ja!” roept Pierlé meteen, “zoals Tinder, maar dan zonder de stress!” Een andere Gentenaar verbaast zich erover dat het gesprek zo makkelijk verloopt. “Wij kennen elkaar niet, het enige wat ons hier samenbrengt is de muziek. En toch zitten we hier nu al een uur te praten. Wauw. Ik vind dat echt… grensverleggend. Sociaal grensverleggend.” Pierlé knikt, en slaat een slotakkoord.

Covitesse6.be

null Beeld Illias Teirlinck
Beeld Illias Teirlinck

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234