Woensdag 26/02/2020

Vlaamse uitgevers pleiten voor veel minder boeken

Beeld thinkstock

WPG Uitgevers België, de belangrijkste uitgever van Vlaanderen, wil komaf maken met de overvloed van boeken die dagelijks op de markt komen. "Er wordt in Vlaanderen veel te veel uitgegeven", zeggen Peter Quaghebeur en Erwin Provoost.

Per dag komen er in Vlaanderen gemiddeld 55 nieuwe boeken op de markt. Twintigduizend boeken per jaar, waarvan het merendeel slechts een paar honderd keer over de toonbank gaat. Sommige boeken worden zelfs helemaal niet verkocht. WPG Uitgevers België, die als eigenaar van onder meer Standaard Uitgeverij en Manteau onder andere de boeken van Pieter Aspe en de Suske & Wiske-strips uitgeven, wil daar een einde aan en heeft besloten minder boeken uit te geven. Dat zeggen Peter Quaghebeur en Erwin Provoost, de nieuwe directeurs die voor de zomer aan het hoofd kwamen te staan van de uitgeverij.

"Er komen in Vlaanderen ongeveer 20.000 titels op de markt, uitgegeven in Vlaanderen of in Nederland. De Standaard Boekhandel, die ongeveer 50 procent van de markt heeft, koopt er jaarlijks 5.000 à 6.000 in. Vijftienduizend titels worden dus niet verkocht door de marktleider. Wie verkoopt ze dan? Waar liggen die boeken? Er worden gewoon veel te veel boeken uitgegeven. Men beslist veel te snel. Dikwijls uit schrik om de nieuwe Harry Potter, Pieter Aspe of Jeroen Meus te missen. Maar het resultaat is dat er dan honderd of tweehonderd exemplaren van verkocht worden. Je wilt de kosten daarvan niet weten, het verlies dat dat met zich meebrengt."

WPG Uitgevers België geeft jaarlijks nog ongeveer 250 boeken uit. Het doel is om op termijn onder de 200 te gaan. "We willen meer boeken uitgeven die relevanter zijn dan wat vandaag wordt uitgegeven. We willen met hetzelfde aantal mensen meer in de diepte werken. Het moet meer zijn dan boeken om de rekken te vullen." Uitgeverij Meulenhoff besliste eerder ook al om minder boeken uit te geven: in 2011 haalde het dezelfde omzet als een jaar eerder met honderd titels minder.

De strengere selectie betekent volgens Quaghebeur en Provoost niet dat ze nu per definitie alle slechtverkopende titels zullen stopzetten. "We blijven bereid om boeken uit te geven waarvan we weten dat ze verlies zullen maken. Sommige titels willen we per se uitgeven omdat dat belangrijk is voor het gezicht van onze uitgeverij. Of het is een auteur in wie we geloven en die we de kans willen geven om twee of drie boeken uit te geven."

Geert Joris, de directeur van koepelorganisatie Boek.be, denkt niet dat minder titels uitbrengen het probleem van de boekensector zal oplossen. "Het probleem ligt volgens mij niet in de veelheid aan titels, maar in de te hoge oplages. We moeten veeleer naar manieren zoeken om meer titels aan een goede oplage in de markt te zetten."

 
We willen meer uitgaven die relevanter zijn. Het moet meer zijn dan boeken om de rekken te vullen
Peter Quaghebeur en Erwin Provoost (Directeurs WPG Uitgevers)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234