Woensdag 29/03/2023

InterviewBoekenzaak

‘Vlaamse fictie doet het echt wel goed bij ons’

De Reyghere, Brugge. Beeld rv
De Reyghere, Brugge.Beeld rv

Wat verkoopt, wat niet? Bericht uit de boekhandel. Deze week: Thomas Barbier van De Reyghere in Brugge.

Marnix Verplancke

Wat verkoopt momenteel goed?

“De nieuwe Lanoye natuurlijk, maar ook nog steeds Peter Verhelst met Lichamen en Pluto van Lara Taveirne, al hebben die twee hier natuurlijk het thuisvoordeel. Ook opvallend is Waar strijden wij voor? van de Franse filosofe Simone Weil, oorspronkelijk uit 1943, waarin ze de vraag stelt welke idealen het naoorlogse Frankrijk na zou moeten streven. En Chantry Westwells Dragons, Heroes, Myths & Magic, over de ontwikkeling van het vertellen van verhalen in de middeleeuwen. We leggen altijd een boek heel bescheiden extra in het zicht, soms met succes, andere keren niet, maar dit slaat echt wel aan.”

Veel Vlaamse fictie dus?

“Ja, die doet het echt wel goed bij ons, zowat de helft van alle fictie die we verkopen, denk ik. Al merk ik dat twintigers en dertigers ook vlug naar Engelstalige boeken grijpen en dan vooral naar onderwerpen die nauw bij hun leefwereld aansluiten. Je hebt hier wel Tobi Lakmaker, Persis Bekkering en Marieke Lucas Rijneveld, maar als je meer wil lezen in die trant kom je al gauw bij buitenlandse boeken uit.”

Zie je bepaalde trends in de verkoop?

“Wat me opvalt is hoe snel er tegenwoordig epigonen opstaan. Sally Rooney is een succes? Dan heb je het jaar nadien een hele plank Sally Rooneys. Of neem het succes van de behapbare poëzie van Rupi Kaur. In de nasleep daarvan zijn heel wat Instagram poets opgestaan en worden zelfs citatenbloemlezingen uitgegeven.”

Van welk boek had je meer verwacht?

“Ik vind Ottessa Moshfegh en Jenny Offill bijzonder interessante auteurs, maar in de verkoop hebben ze het moeilijk. Maar ik geef niet op. Binnenkort komt er een nieuwe Moshfegh en ik heb hem weer flink ingekocht.”

Naar welk boek kijk je uit?

“Naar de nieuwe roman van Kate Zambreno, Drang, over het vangen van de tijd in literatuur en fotografie, en de T.S. Eliot-biografie van Robert Crawford, die verschijnt naar aanleiding van het honderdjarige jubileum van The Waste Land.”

Top 10

1. Tom Lanoye, De draaischijf

2. Julian Barnes, Elizabeth Finch

3. Peter Verhelst, Lichamen

4. Lara Taveirne, Pluto

5. Józef Wittlin, Het zout der aarde

6. Marieke Lucas Rijneveld, Mijn lieve gunsteling

7. Simone Weil, Waar strijden wij voor?

8. Stefan Zweig, Het land tussen de talen

9. Auke Hulst, De Mitsukoshi Troostbaby Company

10. Chantry Westwell, Dragons, Heroes, Myths & Magic - The Medieval Art of Storytelling

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234