Transgender
Vlaamse ballerina op wie 'Girl' gebaseerd is, treedt uit schaduw: "Ik schaam me niet meer"
Ongezien is het voor de Vlaamse film, de vier prijzen die regisseur Lukas Dhont en co. met Girl na het filmfestival in Cannes op de schouw mogen zetten. Vooral voor ballerina Nora Monsecour (22), inspiratiebron voor de film, een moment om uit de schaduw te treden.
Het is zaterdagnacht wanneer Nora op sociale media in haar pen kruipt. Girl, het speelfilmdebuut van de 26-jarige Gentse regisseur Lukas Dhont over een ballerina die gevangen zit in het lichaam van een jongen, heeft net op het filmfestival van Cannes de Camera d'Or gewonnen, de prijs voor het beste debuut. Geen enkele Vlaming deed het hem voor.
De prijs is de kers op de taart na vier jaar werk en een week vol lofreacties, een veelbesproken staande ovatie en die drie ándere prijzen: die van beste acteerprestatie voor de 16-jarige hoofdrolspeler Victor Polster, de prijs van de internationale filmcritici en de Queer Palm, voor films die thema's als homoseksualiteit, biseksualiteit of transseksualiteit in de kijker zet.
Ook Nora, samen met het team van Dhont aanwezig in Cannes, verbergt haar vreugde niet en deelt met haar omgeving wat misschien nog niet iedereen wist: "De film is gebaseerd/geïnspireerd op het verhaal van mijn leven als een jong transgender meisje, dat het wil maken als ballerina. Het is een deel van mijn verleden dat ik lange tijd geheim hield, iets dat ik niet deelde. Vandaag ben ik niet langer beschaamd voor mijn verleden, omdat ik heel hard gewerkt heb om op de plaats te geraken waar ik vandaag ben." Tot het bericht van de socialenetwerksites verdween, volgde de ene positieve reactie uit de ander, en noemt haar vader zich "fier op de coming-out van mijn dochter".
Toekomstdoelen
Nora Monsecour komt uit het Oost-Vlaamse Destelbergen en volgt momenteel een dansopleiding in Engeland. Als tiener deed ze dat nog aan de Koninklijke Balletschool Antwerpen (KBA), maar dan in het lichaam van een jongen, want Nora werd geboren als Aaron. Tien jaar geleden sprak ze als 12-jarige samen met haar ouders en haar tweelingbroer Arno over haar transitie in Het Laatste Nieuws, waarvan Dhont altijd de krantenknipsels bijhield. Genderdysforie was toen een onaangeroerd thema in Vlaanderen, zeker voor jonge tieners, rolmodellen bestonden amper.
Toen ze 7 jaar was, daagde het bij haar ouders dat het Aaron menens was om Nora te worden, zelf wist ze het al "sinds ik kon praten en lopen. Als ik kleren aantrok van mijn mama, voelde ik me daar goed bij. Dan was ik mezelf", zei ze toen. Er volgden puberteitsremmers, vrouwelijke hormonen en op haar achttiende een geslachtsoperatie. Het jonge meisje barstte van de toekomstdoelen. "Ik wil later actrice worden. En modeontwerpster. Een eigen dansschool wil ik ook hebben. En ik zou in een compagnie willen dansen. Als ik maar creatief bezig kan zijn", klonk het.
Maar haar vader, die dan nog over Nora als 'hij' spreekt, is realistisch: "Als klassiek balletdanser zou hij de top kunnen halen. Maar niet als danseres." Haar opleiding wordt een publieke kwestie wanneer Nora in het tweede middelbaar de overstap naar de meisjesklas wil maken, maar de nieuwe Russisch-Amerikaanse artistiek directeur Alexandra Koltun dat onder geen beding zal toelaten. De zaak veroorzaakt heel wat deining. Uiteindelijk mag Nora op proef bij de meisjes en stapt Koltun op – al werd steeds ontkend dat het een met het ander te maken had.
Tot Dhont bij haar langskomt, mijdt Nora de schijnwerpers. "Als 15-jarige voor zo'n weg in het leven kiezen, is heldhaftig. Ik voelde mij bijna genoodzaakt om dat verhaal te tonen", vertelt de regisseur. Toch doorbreekt Nora na het prijzenfestival van Girl even het stilzwijgen. "Transgender zijn zou in de samenleving van vandaag geen issue mogen zijn, maar is het jammer genoeg nog steeds. Ik hoop dat Girl een debat kan opstarten en jonge meisjes zoals mij tonen dat we nog steeds mogen dromen, doelen stellen en ambitie hebben. Laat de film de start zijn van verandering."
Ze bedankt Dhont en crew oprecht voor de film, die van trots glunderde toen hij zondag weer met de voeten op Belgische bodem stond, en daar vertelt hoe "de film met heel veel liefde voor het hoofdpersonage" gemaakt is. Dromend van een Oscar, zal hij meteen aan zijn tweede film beginnen schrijven, dat opnieuw het klassieke man/vrouw verhaal uitdaagt. "Nog voor we geboren worden en iets van de wereld gezien hebben, beslist de maatschappij al om ons te bestempelen als meisje of jongen. Je moet geen transgender zijn om het daar moeilijk mee te hebben."
Deze herfst kunnen we Girl zelf bekijken in de filmzalen, net als het Franse en Nederlandse publiek. En ook Netflix kocht de rechten van de film voor de Amerikaanse markt.