Donderdag 21/11/2019

Festivalnieuws

Vijfde editie HORST wordt de laatste: organisatie zoekt nieuwe plek in de stad

NewCastle stage van het Londense Assemble op Horst 2017. Beeld Illias Teirlinck

In september viert het kunst- en muziekfestival HORST zijn vijfde editie met een extra dag en extra podium. Maar dat is niet het grootste nieuws. De feesteditie wordt meteen de laatste. Organisatie Onkruid zoekt momenteel een nieuwe plek in de stad.

HORST verhuist. Al vier keer liet het elektronische muziek en kunst spannend in elkaar overlopen rond het historische kasteel van Horst. Samen met architectenduo Gijs Van Vaerenbergh – Ultima-winnaars, bekend van onder meer het doorkijkkerkje in Borgloon – als vaste curatoren. Maar na vijf jaar botst organisatie Onkruid op de limieten van de erfgoedlocatie.

In september zal het festival er een laatste keer plaatsvinden. "We zouden er nog een aantal jaar kunnen voortdoen, maar dan kunnen we niet blijven innoveren en groeien", zegt Tim Borguet van Onkruid. "Daarnaast uiten onze ideeën zich niet meer alleen in een festivalcontext. Daarom willen we het gedachtegoed van het festival nu neerzetten in een nieuw verhaal, in een stedelijke omgeving.”

Sfeerbeeld van HORST in 2015. Beeld rv Willem Govaerts

Clubcultuur

Een locatie is er nog niet, ideeën wel. Borguet: "We willen ons positioneren met een meer structurele jaarwerking. Iets dat verder gaat dan het escapisme van enkele dagen, een keer per jaar, op het platteland. De clubcultuur is sterk gelinkt aan wat we op muzikaal vlak deden in HORST, en daar liggen nog opportuniteiten."

"Maar het wordt geen club", benadrukt muziekprogrammator Wim Thijs. "De samenwerkingen met kunstenaars, muzikanten en dj's hebben ons doen ontwikkelen, onze visie verscherpt. Daarom willen we die vijf jaar nu afronden met een kers op de taart in september, om dan uit te pakken met een nieuw verhaal. En daarin willen we alle elementen samenbrengen die de afgelopen jaren al in onze festivalcontext huisden."

Onkruid ziet zich dus niet langer als louter organisator, maar eerder als stadsmaker. In Leuven werd het al gevraagd om mee te denken over de herinrichting van pleinen, en binnenkort verzorgt het de omkadering van and&-festival. "Onkruid is gegroeid vanuit een beweging tegen het ontbreken van een jong-cultureel aanbod in de stad", zegt coördinator Jochem Daelman. "Met HORST hebben we een eigen verhaal geschreven en geloofwaardigheid gecreëerd. Dankzij de autonomie van dat eigen verhaal toonden we ons als een interessante partner van de stad. Daardoor werden de lijnen met het beleid korter en groeiden we uit tot een soort happy infiltrator."

Sfeerbeeld van HORST in 2015. Beeld rv Willem Govaerts

De verhuizing naar de stad sluit ook nauw aan bij de HORST-talks rond stedelijkheid. "We willen nu een verhaal schrijven dat ook een impact heeft op de stad", zegt Mattias Staelens, zelf architect. "En daartoe kunnen we beter bijdragen vanuit de stad. Maar in onze andere projecten toonden we al een grotere ambitie. Die hebben een impact op de samenleving en de stad. Dat is de drijfveer: een soort HORST in de stad, 365 dagen per jaar." Onkruid kijkt momenteel naar steden als Brussel of Leuven voor het installeren van die grootstedelijke visie.

Vitra Design Museum

Maar voor het zover is, is er in september natuurlijk eerst de jubileumeditie van HORST. "De stevigste tot nu toe." Daarvoor gaat het festival van twee naar drie dagen, en van twee naar drie podia, waarvan er een wordt ontworpen door architectuurstudenten. En er is opnieuw een beeldendekunstenparcours. "We zijn erin geslaagd om een moeilijke doelgroep in aanraking te brengen met kunst", zegt Staelens. "Dat was geen missie, maar pure goesting om kunst en muziek te laten samengaan."

NewCastle-stage van het Londense Assemble op Horst 2017. Beeld Illias Teirlinck

Daarvoor zijn de budgetten ook altijd fiftyfifty verdeeld. "Dat verkoopt misschien geen extra tickets", zegt Thijs. "Maar het creëert wel een meerwaarde. Vanuit die compromisloze gedachte is iets ontstaan met internationale uitstraling. Momenteel loopt in het Duitse Vitra Design Museum de expo Night Fever, waarin een maquette van het Assemble-podium van vorige editie wordt tentoongesteld. Dat is een mooie erkenning." De expo wordt dit najaar hernomen in ADAM – Brussels Design Museum.

HORST, van 7/9 tot 9/9 in Holsbeek. Alle namen worden in mei bekendgemaakt. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234