Maandag 29/05/2023

BoekenMinirecensies

Vijf nieuwe boeken die u zeker gelezen moet hebben

Herman Brusselmans laat in zijn tachtigste boek de humor meer dan ooit tempeesten. Beeld HLN
Herman Brusselmans laat in zijn tachtigste boek de humor meer dan ooit tempeesten.Beeld HLN
Dirk Leyman

Herman Brusselmans, Bloed spuwen naar de hematoloog,

‘Een psychologische roman’ met ‘karakters die tot in de diepste kern van hun ziel ontleed worden’, zodat ze ‘niet kunnen ontsnappen aan de intelligentie en de opmerkingsgave van de lezers.’ Jazeker, Brusselmans’ tachtigste vergt enig deductie- en vooral incasseringsvermogen. Meer dan ooit laat hij de humor rollebollen en tempeesten. Er wordt bij de beesten af gefreewheeld en geassocieerd. Natuurlijk duiken er wederom lichtjes vermomde collega-schrijvers op: ‘Ik ging biljarten met Grietsel Op de Beeckt, en ik stootte verkeerd, en de rode bal vloog van de tafel, en kwam terecht in de cleavage van de gedecolleteerde Grietsel.’

Prometheus, 300 p., 21,99 euro.

Natascha Wodin, Ergens in dit duister

De Duitse schrijfster Natascha Wodin (°1945), kind van voormalige dwangarbeiders, is tien jaar oud als haar Oekraïense moeder zich verdrinkt in de rivier de Regnitz. Haar vader is op dat moment op tournee met een Russisch kozakkenkoor. Hij klapt na het drama helemaal dicht en stort langzaam volkomen in. In het beklemmende Ergens in dit duister vertelt Wodin hoe ze op kostscholen en bij pleegouders belandt, in een hallucinante dwaaltocht met haar zusje door naoorlogs Duitsland. Vergeefs hengelt ze naar contact met haar kille maar gekwetste vader. Een ijzingwekkend, uiterst accuraat relaas, precieus vertaald door Anne Folkertsma.

Atlas/Contact, 22,99 euro.

Aleksandr Skorobogatov, De wasbeer

Dat de intussen in België verankerde Russische auteur Alek-sandr Skorobogatov een ongebreidelde fantasie cultiveert, blijkt weer uit zijn nieuwe roman De wasbeer. Gedrenkt in omgangstaal en flirtend met de technieken van de orale vertelling, vertelt hij de belevenissen van een vredelievende wasbeer. Bijna 600 pagina’s lang volgen we het pientere dier, ‘een kleine mens’ met onuitvoerbare dromen en overlevingsinstinct, gevangen in een genadeloze wereld. Als zijn geliefde voor een showbizzcarrière opteert en in opgezette staat in een museum terechtkomt, wil hij haar koste wat kost weer tot leven wekken. Russisch absurdisme à volonté.

De Geus, 544 p., 21,99 euro. Vertaald door Rosemie Vermeulen.

H.M. van den Brink, Aurora schrijft

Onderschat of miskend mag je de Nederlandse schrijver H.M. van den Brink niet meer noemen, u herinnert zich hem misschien van Over het water (2008) en Dijk (2016). Toch is zijn hoogwaardige oeuvre bij ons nog te onbekend. Komt daar verandering in met Aurora schrijft? In deze alweer fijnmazige roman gaat Van den Brink aan de haal met het leven van de beroemde Catalaanse auteur Josep Pla (1897-1981), meer bepaald zijn passionele liefdesgeschiedenis met de mysterieuze, dertien jaar jongere Aurora Perea. Van den Brink pendelt tussen Buenos Aires en Spanje in dit staaltje kundige biofictie.

Atlas/Contact, 238 p., 21,99 euro.

Peter Handke, De angst van de doelman voor de strafschop

Nobelprijswinnaar Peter Handke mag er dan wel politiek omstreden denkbeelden op na houden over ex-Joegoslavië, op de kracht van zijn literaire werk valt weinig af te dingen. De beste kennismaking met Handke? Misschien wel zijn klassieker uit 1970: De angst van de doelman voor de strafschop. De monteur en vroegere doelman Josef Bloch verlaat zijn bouwwerf, omdat hij ten onrechte vermoedt dat hij ontslagen is. Rondwandelend door de stad ziet hij overal verontrustende tekens die hem op zijn imaginaire situatie wijzen. ‘Alles wat hij zag, stoorde hem; hij probeerde zo min mogelijk waar te nemen.’

Koppernik, 110 p., 18,50 euro. Vertaald door Gerrit Bussink.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234