Dinsdag 31/01/2023

FilmRocketman

Vijf hoogtepunten uit de carrière van Elton John

Taron Egerton as Elton John in ‘Rocketman’. Beeld David Appleby
Taron Egerton as Elton John in ‘Rocketman’.Beeld David Appleby

De biopic van Elton John is uit. Wij selecteerden zijn vijf beste nummers om u voor te bereiden op Rocketman.

Gijsbert Kamer

Elke popliefhebber die de jaren zeventig bewust heeft meegemaakt herinnert zich Elton John (72). Hij was er altijd, of je dat nu leuk vond of niet. De in 1947 als Reginald Dwight geboren zanger en pianist verscheen elke paar maanden met alweer een nieuw brilletje, een mal pakje, een nog verder teruggelopen haarlijn en, belangrijkst van allemaal: een kneiter van een hitsingle.

‘Crocodile Rock’, ‘Daniel’, ‘Goodbye Yellow Brick Road’, ‘Don’t Let the Sun Go Down on Me’ en ‘Sorry Seems to Be the Hardest Word’ waren populair, net als de albums waarvan hij er met gemak twee per jaar afleverde. Van een klein, naar eigen zeggen dik, onooglijk mannetje groeide Elton John in de eerste helft van de jaren zeventig uit tot een wereldster. Het zijn deze jaren die in de film Rocketman centraal staan. De latere decennia worden zo goed als genegeerd. Wat niet zo heel gek is. Na de dubbel-lp Blue Moves (1976) heeft John nog wel hits gehad, zoals de sentimentele draak ‘Nikita’ in 1985, maar geen van de nog pakweg twintig albums die hij uitbracht werden een artistiek of commercieel succes.

John lijkt zich er ook bij te hebben neergelegd dat zijn hoogtijdagen in de jaren zeventig lagen. Al jarenlang bestaat zijn repertoire tijdens concerten voor meer dan driekwart uit liedjes die hij in de eerste helft van de jaren zeventig schreef met zijn vaste tekstdichter Bernie Taupin.

Deze vijf hoogtepunten uit Elton Johns oeuvre hebben in de film een prominente plek gekregen.

Meer over ‘Rocketman’

Seks in de cinema? Dat mag niet meer. Ook de makers van de Elton John-biopic Rocketman werden onder druk gezet om een seksscène uit de film te knippen.

Lees ook de review van Rocketman: Breng een rockbiopic-bingoformulier mee en vink het ene cliché na het andere af ★★★☆☆

1. ‘Your Song’ (1970)

Het beste wat Elton John in zijn leven is overkomen is zijn ontmoeting met Bernie Taupin (69). Allebei hadden ze in 1967 gereageerd op een advertentie waarin werd gezocht naar liedjesschrijvers. John heette nog gewoon Reginald Dwight. Hij kon geweldig piano spelen maar was slecht met woorden. Taupin was goed in tekstschrijven, maar had geen enkel muzikaal talent.

Dat John en Taupin min of meer toevallig aan elkaar werden gekoppeld is een van de wonderen uit de popgeschiedenis.

Taupin stuurde zijn teksten op. John ging er mee achter de piano zitten, zoals in Rocketman mooi te zien is. Nooit zouden ze samen in één ruimte werken. Het eerste echt briljante liedje van het duo is ‘Your Song’. Een heel eenvoudig liefdesliedje dat Johns doorbraak bezegelde en altijd een van zijn favorieten is gebleven.

2. ‘Tiny Dancer’ (1972)

Inmiddels behoort ‘Tiny Dancer’ behalve tot het standaardrepertoire van John ook tot de publieksfavorieten. De zanger hield aanvankelijk helemaal niet van de ballad over de ‘LA lady’. Hij vond dat zijn zang veel te Amerikaans klonk en nam het liedje pas in de jaren negentig regelmatig in zijn setlist op.

Een bijna verplicht nummer werd het toen regisseur Cameron Crowe het in 2000 gebruikte in een cruciale scene in zijn film Almost Famous over de Amerikaanse rockwereld in de vroege jaren zeventig. Een beter liedje had Crowe niet kunnen kiezen voor de beroemde busreisscène van de fictieve band Stillwater met haar gevolg.

Het liedje was ook geschreven met de eerste successen van John in 1970 in de club The Troubadour in Los Angeles in het achterhoofd, waar de film terecht veel aandacht aan schenkt.

3. ‘Rocket Man’ (1972)

Misschien wel het mooiste nummer van John, dat in Rocketman onvergetelijk wordt neergezet door hoofdrolspeler Taron Egerton. John is op de toppen van zijn roem en tegelijkertijd doodongelukkig. In de film zien we John vanaf de bodem van een zwembad opstijgen naar het podium van een groot stadion.

In werkelijkheid werd ‘Rocket Man’ in 1972 mede zo’n enorme hit omdat het gekoppeld werd aan de lancering van de Apollo 16, rond dezelfde tijd. In advertenties, radio- en tv-programma’s waarin de tiende bemande vlucht naar de maan ter sprake kwam, werd die aan Johns nieuwe single gekoppeld.

Het werd in de Verenigde Staten, waar John haast populairder was dan in eigen land, een grote hit. Zo groot dat David Bowie een beetje afgunstig ‘Space Oddity’, zijn eigen, drie jaar oude liedje over een astronaut, opnieuw uitbracht.

‘Rocket Man’ is al decennialang een hoogtepunt tijdens zijn concerten en werd in 1991 meesterlijk gecoverd door een van Johns grootste bewonderaars, Kate Bush.

4. ‘I’m Still Standing’ (1983)

De liedjes van Elton John zijn te verdelen in ballads en rockers. Tot de tweede groep behoren ‘Crocodile Rock’, ‘The Bitch Is Back’ en ‘Saturday Night’s Alright for Fighting’. De laatste in deze sterke reeks en eigenlijk ook de laatste echt goede single van John isI’m Still Standing’ uit 1983. Het was toen al een soort comebacknummer, want hits had hij eigenlijk niet meer gehad sinds ‘Song for Guy’ (1979).

In de film wordt het liedje gebruikt om de wederopstanding van de popster luister bij te zetten. In werkelijkheid zou John na deze opleving alleen maar verder in een neerwaartse spiraal terechtkomen.

Het keerpunt kwam in 1990, toen hij definitief afkickte van al zijn verslavingen. De jaren negentig leverden vervolgens niet zijn beste muziek op maar hij behaalde wel enorme successen met zijn soundtrack voor The Lion King (1994) en zijn nieuwe versie van ‘Candle in the Wind’, naar aanleiding van het overlijden van Lady Di (1997).

Rocketman gaat hieraan volledig voorbij. De film eindigt bijI’m Still Standing’ alsof al het latere werk van Elton John er niet meer toe doet. En daar is best wat voor te zeggen.

5. ‘I Want Love’ (2001)

Voor één liedje van na 1983 maakt de film een uitzondering,I Want Love’ van een van de beste Elton John-albums van de laatste veertig jaar, Songs from the West Coast. Een mooi sober nummer dat nu eens niet ontsierd werd door lelijke overdadige productie of te schel ingezongen zang, zoals eigenlijk al zijn platen van de laatste dertig jaar.

In Rocketman wordt het prachtig ingetogen ‘I Want Love’ door Egerton misschien nog wel beter gezongen dan door John zelf. Het klinkt al na een kwartiertje, wanneer Johns ongelukkige jeugd wordt belicht. Een ontroerende scène, vond ook John zelf, die bekende in tranen te zijn uitgebarsten.

De keuze van Elton John

The Guardian publiceerde een groot, door Elton John zelf geschreven betoog over zijn betrokkenheid bij Rocketman. Hierin legt hij onder meer uit waarom hij en David Furnish, medeproducer en echtgenoot, er bewust voor hebben gekozen bepaalde expliciete drugs- en seksscènes in de film te laten, ook al kostte dat de film een keurmerk voor alle leeftijden. Zelf heeft hij zich verder niet met de film bemoeid, dat liet hij over aan Furnish, met wie hij al sinds 1993 samenleeft. Des te groter was de schok toen hij na een kwartier al ‘I Want Love’ uit 2001 voorbij hoorde komen in een scène over zijn jeugd die hem tot tranen toe roerde. ‘Ik wist dat het in de film zat, maar niet hoe het gebruikt zou worden.’

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234