Donderdag 25/04/2019

Update

VIER mag reclameblokken niet langer opleuken

Beeld SBS Belgium

De opgeleukte reclameblokken op VIER zijn in strijd met het Mediadecreet. SBS Belgium wordt hiervoor gewaarschuwd en moet de overtreding stopzetten. Dat meldt de VRM, de Vlaamse Regulator voor de Media, in een persbericht. SBS België schikt zich naar die interpretatie en past de omkadering van de reclame aan.

Op 17 september 2012 werd de commerciële zender VIER gelanceerd. In de weken voorafgaand aan deze lancering werd in de pers al melding gemaakt van het feit dat VIER met een vernieuwd format de reclameblokken aantrekkelijker wenste te maken. De VRM moest echter de effectieve uitzending van deze reclameblokken afwachten, aangezien de controle door de toezichthouder steeds na uitzending dient te gebeuren.

De VRM onderzocht een selectie van uitzendingen in de avondprogrammatie van VIER. In de reclameblokken van verschillende programma's, zoals 'De Kruitfabriek' en 'De Slimste Mens ter Wereld', werden naast reclamespots ook redactionele programmafragmenten uitgezonden, zoals 'De snelste quiz ter wereld', 'De kortste show' en andere animatiefilmpjes.

Herkenbaar
Zowel het Mediadecreet als Europese regelgeving bepaalt dat televisiereclame duidelijk herkenbaar moet zijn en duidelijk onderscheiden moet worden van redactionele inhoud. Hiermee wil de regelgever vermijden dat er verwarring ontstaat bij de kijker over de aard van de boodschap waarnaar hij kijkt, hetzij reclame, hetzij redactionele informatie.

De VRM is van oordeel dat 'De snelste quiz ter wereld', 'De kortste show' en andere animatiefilmpjes als redactionele inhoud moeten worden beschouwd en bijgevolg niet in de reclameblokken mogen worden uitgezonden.

Opschorting
In afwachting van de uitspraak had SBS de omkadering eerder al opgeschort. De mediagroep zal zich nu schikken naar de interpretatie van de VRM en de omkadering in die zin aanpassen, liet Kristof Demasure, woordvoerder van SBS, vanmiddag weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.