Media
VIER mag eigen radiozender starten
SBS Belgium, de eigenaar van VIER, VIJF en ZES, krijgt een reeks frequenties om een eigen radiozender op te starten. Het dossier staat morgen op de agenda van de Vlaamse regering, die het licht normaal op groen zal zetten.
SBS Belgium was al lang vragende partij om een eigen radiozender te kunnen starten, maar de Vlaamse regering ketste vorig jaar hun vraag af om een landelijke radiozender te beginnen. De hervorming van het radiolandschap, zoals besteld door minister van Media Sven Gatz (Open Vld), bood nieuwe kansen. Die voorziet in vier nieuwe netwerkradio's die minstens de helft van Vlaanderen zullen dekken en in alle grote steden te horen zullen zijn.
SBS Belgium diende een dossier in voor de eerste 'generalistische' netwerkradio en kwam daar na een onderzoek door de administratie als beste uit de bus. Het dossier werd deze week al goedgekeurd op de interkabinettenwerkgroep van de Vlaamse ministers en komt morgen op de Vlaamse regering. De verwachting is dat die dat gewoon goedkeurt.
Welk soort radiozender SBS wil maken en wanneer die zou starten, is nog niet bekend. Het nadeel van de netwerkradio is wel dat je overal in Vlaanderen met andere frequenties moet werken. In Gent zal de radiozender dus een andere FM-frequentie hebben dan in bijvoorbeeld Antwerpen. Dat probleem is wel van geen tel voor wie naar digitale radio luistert.
De tweede netwerkradio zal normaal naar VBRO gaan. De Vrije Brugse Radio omroep zal een radio starten met een Vlaams en Nederlandstalig profiel. Ook Ment, dat nu op televisie al veel Vlaamse muziek uitzendt, was hiervoor kandidaat. De derde en vierde zijn voor Hit FM en Stadsradio Vlaanderen.
Topradio
"Tien mensen verliezen hun job, 160.000 luisteraars worden in de kou gezet." Topradio reageert teleurgesteld. Bij de dancezender begrijpt men niet waarom Hit FM een radiolicentie krijgt ten koste van het station dat al 22 jaar bestaat. "Topradio en Ment (dat eveneens naast een licentie grijpt, red.) waren de zenders met de grootste groeimogelijkheden op de nationale reclamemarkt", zegt directeur Bruno Heyndrickx. "Zij worden nu vervangen door twee producten waarvan we weten dat ze op dit moment niet leefbaar zijn en dus geen kwalitatieve radio kunnen maken."
Heyndrickx wijst erop dat het grootste puntenaantal in de administratieve procedure te verdienen viel met format en programmering, "een puur subjectief gegeven". "Ondanks de beperkte dekking die we op dit moment hebben op de FM-band, zijn wij er door de jaren heen in geslaagd zoveel luisteraars te bereiken met een nicheproduct, dat gedragen werd door de muziekindustrie", stelt hij vast.
Topradio bekijkt nu of het een digitale doorstart kan maken. In beroep gaan tegen de beslissing van de Vlaamse regering heeft geen zin. "Een procedure voor de Raad van State zou jarenlang duren, tegen dan is onze zender kapot", besluit Heyndrickx.