Dinsdag 06/06/2023

DM Zapt

Verrechts, verrechts, verrechts, ’t is hier voorbij Polleke Lembrechts

Bart Peeters en Hugo Matthysen. Beeld VRT
Bart Peeters en Hugo Matthysen.Beeld VRT

Robin Broos zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: een pleidooi voor een eenmalige terugkeer van Het leugenpaleis.

Robin Broos

Zelden waren het zo'n barre tijden aan de Reyerslaan, en dan kan een mens al eens wat vrolijkheid verdragen. Volgens mij is die oplossing ook niet zo ver te zoeken. Laat Bart Peeters en Hugo Matthysen gewoon eenmalig een nieuwe aflevering van Het leugenpaleis maken.

In dat legendarische radioprogramma nodigde het duo allerlei typetjes uit, die ze ook zelf speelden. Vaste prik was het bezoek aan de voormalige administrateur-generaal Cas Goossens. Dat begon met Peeters-als-Goossens die Matthysen in een sappig Kempisch begroette: “Haaa, den Hugo se!” Vervolgens stak de man een memorabel verhaal af over zijn dolle avonturen met ‘instrumentalist’ Eugène Flagey. Samen presenteerden zij het fictieve radioprogramma De Floeren Portemonnee. En in Het leugenpaleis werd er dan een opname uit hun archief opgevist. Maar bij het pensioen van programmadirecteur televisie Piet Van Roe in 1999 had Peeters-als-Goossens iets bijzonders in petto: een gelegenheidslied.

Dat ging als volgt: “Roekoe roekoe roekoe / Doet de deur toe Piet Van Roe / Den BRT is nor de kloten / En da vijne kik nie goe.” In 2007 werd dat in een 2.0-versie nog eens overgedaan na de tweede exit van Van Roe, toen die kortstondig als gedelegeerd bestuurder ad interim werd aangeduid.

Anno 2020 kan deze Cas Goossens opnieuw een eigenzinnige blik werpen op de gang van zaken aan de Reyerslaan. De heren Peeters-Matthysen kunnen daar vast in enkele minuten een gepast en verlichtend nummer over schrijven. Vol studentikoze speldenprikken naar de ex-CEO Paul Lembrechts, de nieuwe CEO Leo Hellemans, de boosdoener Peter Claes en de katholieke minister Benjamin Dalle. Maar voor de vorm geef ik een snelle aanzet, op de tonen van ‘Roekoe roekoe’.

(strofe 1) Pol Lem-be-rechts, Benjamien die heet u laten schiete / Diene koorknaap heet u op de weirft gezet / Uw commeté bestond uit teveul bietekwiete / En Van den Brande heet uw vraag dan mor verlet / Polleke Lembrechts, ge had beter moete wete / Want diene Claes wed oep alle peirde tegelaak / Maar Lem-be-rechts, we goan a ni snel vergete /De VRT is weer ’n Vloamse eenmanszaak

(refrein) Daarom zeg ‘k / Verrechts, verrechts, verrechts / ’t Is hier voorbij Polleke Lembrechts / De VRT moet vele Vlomser dus scheert a eige wegs / En voor de rest: verrechts, verrechts!

(strofe 2) Pol Lem-be-rechts, gij weet hiel veel over dieren / Want feitelijk zijde gij beestendoktoor / En ge hèt het greutste veirke buiten kunne zwiere / Bart De Pauw die zit na oep een aander spoor / Pol Lem-be-rechts, het had ook anders kunne lope / Mor daarvoor worde gij ni genoeg maans / Pol Lem-be-rechts, ge zet nu weggeslopen / En diene canon komt dan wel van Hellemans

(herhaal refrein)

En als die impasse op de VRT blijft aanslepen, zet dan gewoon Peeters-als-Goossens in het bureau op de tiende verdieping. Want met weinig geld kreeg die man toch maar veel gedaan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234