Dinsdag 02/03/2021

ColumnUitgezongen

Verrassend: dít is de ‘bitch’ uit ‘99 Problems’ van Jay-Z

Jay-Z in Madison Square Garden, New York, november 2003. Dit was zogezegd zijn afscheidsconcert. Beeld Alamy Stock Photo
Jay-Z in Madison Square Garden, New York, november 2003. Dit was zogezegd zijn afscheidsconcert.Beeld Alamy Stock Photo

“I got 99 problems but a bitch ain’t one”, blafte Jay Z in 2003, tot ongenoegen van al wie hiphop in één adem met misogynie noemt. Tijd voor wat nuance, denken wij dan.

Daar stonden Jay-Z en zijn homeboys dan, ergens in de vroege jaren negentig, aan de kant van de weg waar een state trooper hun auto had tegengehouden omdat ze te snel hadden gereden. Geinig weetje: de auto zat vol drugs. Voor zijn hiphopcarrière de hoogste vlucht nam, verdiende Jay-Z nu eenmaal de kost als cokedealer.

‘The year’s ’94 and my trunk is raw’, zo klinkt het in de tweede strofe van ‘99 Problems’, ‘In my rearview mirror is the motherfucking law / I got two choices y’all, pull over the car or / bounce on the devil, put the pedal to the floor.’ De New Yorkse rapper kiest er gelukkig voor om braaf de auto aan de kant te parkeren. “We hadden eigenlijk niks verkeerd gedaan”, zo verklaarde Jay aan NPR-radio, “Maar we waren op onze hoede vanwege de racistische ondertoon in de vaststellingen van die flik.” ‘Are you carrying a weapon on you, I know a lot of you are’, horen we hem in het nummer vragen. De conversatie ontaardt in licht arrogante wijsneuzerij tussen twee mannen van wie er geen één recht in z’n schoenen staat.

“Tja, ik kende de wet goed omdat ik ze al zo vaak had overtreden”, aldus een grijnzende Jay-Z. “Ik wist dat die flik niet zomaar in het handschoenenkastje mocht kijken zonder een officiële toelating van zijn oversten. Wacht eens, vroeg die gast, ben jij een soort advocaat of zo?”

In ‘99 Problems’ vraagt de politieagent inderdaad: ‘Aren’t you sharp as a tack? You some type of lawyer?’ Waarop Jay-Z laconiek ‘Well, I ain’t passed the bar, but I know a little bit’ antwoordt.

Er zat die dag een motherfucking engeltje op Jays schouder. De politiepatrouille die werd opgeroepen om de auto te doorzoeken, was toevallig al met een andere opdracht bezig. “Dus die ongeduldige flik had geen andere keuze dan te zeggen: vooruit dan maar, maak dat jullie wegkomen.” Net toen Jay opnieuw de autoweg opreed, kwam in tegenovergestelde richting de hondenbrigade ­aangescheurd, met zwaailichten en een loeiende sirene. “Mijn maat en ik keken elkaar aan en ­zuchtten opgelucht. Vandaar ‘I got 99 problems but a bitch ain’t one’. Zoals in: de bitch van de hondenpatrouille.”

Dus: bitch, een vrouwelijke hond? Een teefje? Wacht even. Gaat ‘99 Problems’, een rapsong die tot de dag van vandaag politiek correcte moraalridders tegen de haren instrijkt, over een hónd? “Ik ken mensen die alleen nog witte ruis horen wanneer ze met bepaalde obscene woorden worden geconfronteerd”, aldus Jay-Z op Fora.Tv. “Daarom wilde ik provoceren. Sommige teergevoelige heethoofden horen ‘bitch’ of ‘ho’ en denken meteen de hele context weg.

Die context schetste ­nochtans een heel ander beeld. Oorspronkelijk is ‘99 Problems’ een rapnummer van Ice-T uit 1993 waarin die Californische vuilspuiter wél lustig de ­mi­sogyne toer opgaat. ‘I only need a ho for one thing and that’s to cum’, orakelt pooier Ice-T op oerromantische wijze, ‘I’ve got 99 problems and a bitch ain’t one.’ Het was de comedian Chris Rock die producer Rick Rubin ertoe aanzette eens een alternatieve versie van ‘99 Problems’ aan Jay-Z te suggereren. Die hapte toe en maakte er een autobiografisch drieluik van waarin hij het leven van de doorsnee Afro-Amerikaan aan bendegeweld en raciale profilering koppelt. Rubin zette er vette rocksamples uit liedjes van Mountain en Billy Squier onder, et voilà: een wereldhit. Eentje over een politiehond, dus.

Ja, wij moeten er ook nog steeds aan wennen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234