Maandag 20/05/2019

Motel Moteur

Vergane modernistische villa wordt even weer kunstwerk

De vooruitstrevende villa van architectenbureau Konstrukto in Roeselare is klaar voor de sloop. Maar voor het zover is, palmen kunstenaars het pand in. Met lichtinstallaties en alligators wordt de vergane glorie heel even in ere hersteld.

Floris Caes klaagt met een opgezette alligator aan de galg de onhoudbare manipulatie van de natuur door de mens aan. Beeld Tim Dirven

Ze licht verborgen in het groen van de Roese­laarse deelgemeente Rumbeke, de villa die het architectenbureau Konstrukto in 1972 ontwierp voor de invloedrijke textielfamilie Bouckaert. Anno 2017 staat het pand al zes jaar leeg, en eind september gaat de villa tegen de grond. Op het domein van 8.000 vierkante meter komt een appartementsblok, met vierentwintig nieuwbouwappartementen.

Dat de villa gesloopt wordt, is begrijpelijk – de tuin is volledig overwoekerd, en wie de villa wil opkalefateren, moet al over een stevig vermogen beschikken – maar ook zonde, want het eigenzinnige en voor die tijd ultramoderne ontwerp verdient beter. Dat vinden ook Christo Marichal en Alexander Stragier, twee lokale kunstenaars die, na een eerdere editie in 2015, voor de tweede keer het pand inpalmen met eclectische kunstwerken onder de naam Motel Moteur. “Omdat het gebouw wat aan die oude Amerikaanse motels langs de highway doet denken”, verklaart Marichal.

Marichals eigen Stretch Your Mind, een monumentaal stoelennetwerk in oranje polyester, siert de voordeur en leidt de bezoeker de villa in. In de garage, voor je weer naar buiten gaat, stuit je dan weer op een zelfportret van Stragier. Een zelfportret in drie dimensies, lijkt het wel, maar schijn bedriegt. “Het is een zelfportret in houtskool, op een houten paneel dat ik heb nagetekend van een foto die ik van mezelf genomen heb”, legt Stragier uit. Met een geprojecteerde lichtanimatie worden schaduwen en contouren toegevoegd en weggenomen, waardoor het een driedimensionaal ­portret lijkt. “Iets helemaal anders dan wat ik normaal doe.”

Retro-futurisme

‘Helemaal anders’ lijkt het motto van Motel Moteur te zijn. De selectie aan kunstenaars en ondernemers die het pand twee weekends lang weer opwaarderen, is bijzonder divers. In de verwilderde tuin staan bronzen sculpturen van Maarten Schaubroek en in de woonkamer en de conciërgewoning hangen pointillistische portretten van Andy Warhol en Marilyn Monroe, waarmee kunstenaar Kris Vercruysse knipoogt naar de popart en de retrofuturis­tische sfeer van de villa beklemtoont.

Op die momenten, wanneer het kunstwerk in dialoog gaat met de architectuur, werkt Motel Moteur het best. Het beste en opvallendste voorbeeld daarvan is ‘Lex Humana’, een gigantische installatie van Floris Caes, alias Boccanegra. Het gaat om een galg die in het zwembad staat, waaraan een opgezette alligator bengelt.

In de verwilderde tuin van de villa in Roeselare ligt een enorme stekker, een werk van Christo Marichal. Beeld Tim Dirven

“De alligator werd eerder dit jaar geschoten in de Everglades in Florida, binnen een inter­nationaal programma om de populatie in stand te houden”, duidt Caes. “Door zo’n dier op die ‘menselijke’ manier te tonen, wil ik de scheef­getrokken relatie tussen de mens en natuur in vraag stellen. Alligators lopen hier al 37 miljoen rond, wij nog maar 300.000 jaar. Toch leggen wij onze wil op aan de natuur. We controleren de natuur op zodanig veel manieren – denk maar aan genetische manipulatie van gewassen en het aanplanten van bossen – dat we ons moeten afvragen of we nog wel kunnen stoppen.”

Maar ‘Lex Humana’ doet ook meer dan dat. De constructie in het zwembad benadrukt hoe luxueus en hoe vooruitstrevend deze villa, die over de jaren heen is vervallen in vergane ­glorie, ooit was. De nieuwe kunst verheft het pand weer heel even tot het kunstwerk dat het vijfenveertig jaar geleden ook was.

Motel Moteur. Op 26 en 27 augustus en 2 en 3 september in Roeselare.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.