Woensdag 26/06/2019

Pers

Verdeling van auteursrechten onder journalisten 'on hold' na arrest EU-Hof

Beeld EPA

De Journalisten Auteursrechten Maatschappij (JAM) keert voorlopig geen auteursrechtenvergoedingen uit onder haar leden. Aanleiding is een recent arrest van het Europees Hof van Justitie waarin de Belgische reprografieregeling bestempeld werd als strijdig met de EU-wetgeving.

In november 2015 oordeelde het Europees Hof van Jusititie dat de Belgische regels rond het auteursrecht in strijd zijn met de EU-wetgeving. Het Europees Hof maakte onder meer een probleem van de forfaitaire vergoeding die in de Belgische wetgeving is ingeschreven en van het feit dat er een deel van de vergoeding wordt toegekend aan de uitgevers.

Het arrest van het Europees Hof van Justitie kwam er na een prejudiciële vraag van het Brusselse hof van beroep rond een klacht van Hewlett-Packard Belgium tegen beheervennootschap Reprobel. Het is nu aan het hof van beroep om een definitieve uitspraak te doen.

Begin 2016

Maar de controledienst van de FOD Economie heeft alvast aan Reprobel gevraagd "tijdelijk geen gelden uit te betalen aan de betrokken beheersmaatschappijen". "Toekomstige politieke ontwikkelingen en een overleg met de sector liggen aan de basis van dit verzoek", zo staat te lezen in een bericht van de Journalisten Auteursrechten Maatschappij (JAM).

JAM-directeur Anne-Lize Vancraenem zegt dat de JAM daarom de jaarlijkse "repartitie" onder de aangesloten leden voorlopig niet kan uitvoeren. De organisatie hoopt begin 2016 meer zicht te krijgen op de verdeling van de rechten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden