Vrijdag 24/09/2021

BoekenDe Morgen gidst

Veel om het lijf: dit zijn de boeiendste boeken van het moment

Olivia Laing: schrijven met lijf en leden. Beeld © Sophie Davidson
Olivia Laing: schrijven met lijf en leden.Beeld © Sophie Davidson

De Morgen gidst u door het allerbeste wat er op dit moment te lezen is.

Ons lichaam is een bron van plezier en van pijn, ­zowel kwetsbaar als krachtig, complex als problematisch. In Ieder een lichaam onderzoekt ­essayiste Olivia Laing de geneugten en valkuilen van een lichaam. Ze put uit eigen ervaringen, maar gaat ook te rade bij Wilhelm Reich, Nina Simone, Sigmund Freud, Susan Sontag en zelfs ­Malcolm X.

Olivia Laing, Ieder een lichaam, Atlas Contact, 304 p., 22,99 euro

Vermetele expedities

Historicus Adwin de Kluyver verkent de Zuidpool. Beeld rv
Historicus Adwin de Kluyver verkent de Zuidpool.Beeld rv

Voormalig journalist en historicus Adwin de Kluyver, die furore maakte met Het gedroomde ­noorden, vent zijn fascinatie voor poolreizen en heldendom op aanstekelijke wijze uit. In Niemandsland wendt hij de steven naar de Zuidpool. In dit fris vormgegeven boek verbindt hij zijn eigen vermetele expeditie met een bonte verzameling ­historische personages.

Adwin de Kluyver, Niemandsland, Spectrum, 382 p., 22,99 euro

Voeten op de grond

Niall Ferguson werpt zijn licht op corona en andere rampen. Beeld Getty Images
Niall Ferguson werpt zijn licht op corona en andere rampen.Beeld Getty Images

Historicus Niall Ferguson schuwt de grote greep niet. In Rampspoed gaat hij de uitdaging aan om de coronacrisis in een breder perspectief te situeren. Want het is zeker niet de grootste én laatste ramp die ons trof. Wel was het een ‘zwarte zwaan’, ze viel ons behoorlijk verrassend op ons dak. Fergusons rampengeschiedenis houdt ons gelukkig enigszins met de voeten op de grond.

Niall Ferguson, Rampspoed, Hollands Diep, 528 p., 26,99 euro

Legendarische dieren

Een reuzenschildpad op de Galapagos. Beeld SZ Photo
Een reuzenschildpad op de Galapagos.Beeld SZ Photo

Hoe zat het met de tamme spreeuw die Mozart tot twee pianoconcerten verleidde? Of met de reuzenschildpad die Darwin van de Galapagoseilanden meebracht? Elena Passarello wekt zeventien legendarische dieren tot leven. Ze vermengt geschiedenis, mythologie en literatuur, en koppelt er prikkelende observaties aan over de fascinerende verhouding tussen mens en dier.

Elena Passarello, De spreeuw van Mozart, Thomas Rap, 320 p., 22,99 euro

Confrontatie

Khalid Benhaddou vs. Bart De Wever. Beeld Koen Bauters
Khalid Benhaddou vs. Bart De Wever.Beeld Koen Bauters

Valt de maatschappelijke polarisatie nog te dempen? Naar aanleiding van 20 jaar 9/11 gingen Antwerps burgemeester Bart De Wever en imam en coördinator Netwerk Islam­ex­per­ten Khalid Benhaddou de confrontatie aan. Op hun bord: thema’s als integratie, identiteit, woke­cultuur, fake news, globalisering, migratie en klimaat. Lisbeth Imbo modereerde hun stevige debatten.

Lisbeth Imbo, Khalid Benhaddou, Bart De Wever, Botsen de beschavingen?, Pelckmans, 27,50 euro

Twintig jaar dichter

Alfred Schaffer. Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Post
Alfred Schaffer.Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Post

Meerstemmige poëzie, soms humoristisch, soms zakelijk, schakelend tussen engagement en absurditeit. Laureaat 2021 Alfred Schaffer is de jongste P.C. Hooft-prijs ooit. Ter gelegenheid daarvan zijn in Zo heb ik u lief negen bundels verzameld in één band, vanaf Zijn opkomst in de voorstad (2000) tot het met de Herman de Coninckprijs bekroon­de Wie was ik. Strafregels (2020).

Alfred Schaffer, Zo heb ik u lief. Alle gedichten tot nu toe, De Bezige Bij, 736 p. 34,99 euro

Een kleine, haatdragende gemeenschap

Laila Lalami, Marokkaans-Amerikaanse auteur. Beeld Guardian / eyevine
Laila Lalami, Marokkaans-Amerikaanse auteur.Beeld Guardian / eyevine

In De zaak aan Highway 62 schetst Laila Lalami, die eerst in Marokko woonde en intussen al dertig jaar in de Verenigde Staten verblijft, een beeld van een kleine gemeenschap in Californië en tegelijk van Amerika in zijn geheel. Negen ik-vertellers, ieder met een eigen stem, tonen een land dat blijkt te teren op haat en geweld tegen migranten.

Laila Lalami, De zaak aan Highway 62, Nieuw Amsterdam, 320 p., 22,99 euro

Messcherp relaas

Herman Koch: dubbelzinnig boosaardig. Beeld Joris Casaer
Herman Koch: dubbelzinnig boosaardig.Beeld Joris Casaer

Herman Koch haalt in Een film met Sophia weer een dubbelzinnig boosaardig personage uit de ­koker. Filmmaker Stanley Forbes raakt verstrikt in een fascinatie voor een bloedmooi meisje. Om vervolgens de film- en theaterwereld én het ­hedendaagse toerisme door de mangel te halen. Iets minder plotgedreven dan zijn voorgangers, maar Koch schrijft met het scalpel.

Herman Koch, Een film met Sophia, Ambo/Anthos, 276 p., 22,99 euro

Doorwrocht naslagwerk

Schrijver Tom Naegels: het verhaal van de gastarbeid. Beeld Damon De Backer
Schrijver Tom Naegels: het verhaal van de gastarbeid.Beeld Damon De Backer

In het eerste deel van zijn studie over ‘België migratieland’ vertelt Tom Naegels het verhaal van de gastarbeid, vanaf de bevrijding in 1944 tot de verkiezing van de eerste VB-volksvertegenwoordiger in 1978. Honderdduizenden trokken naar hier om het nieuwe België mee vorm te geven. Een monumentale studie over de impact op economie, demografie en politiek.

Tom Naegels, Nieuw België. Een migratiegeschiedenis 1944-1978, 34,99 euro

Claustrofobie

De Argentijnse Ariana Harwicz. Beeld rv
De Argentijnse Ariana Harwicz.Beeld rv

In deze felle, nietsontziende roman ruimt de Argentijnse Ariana Harwicz alle vooroordelen omtrent (moeder)liefde op in een hallucinante wereld. Een met een ongewenst kind opgezadelde vrouw wil losbreken uit haar gezin en haar lichaam, en slaat psychisch op drift. Een explosief, claustrofobisch boek waarin een nieuwe feministische taal wordt geëxploreerd.

Ariana Harwicz, Sterf, liefste, Uitgeverij Vleugels, 126 p., 23,95euro. Vertaling Eugenie Schoolderman.

Glorieus 16de-eeuws Antwerpen

Plattegrond van Antwerpen anno 1549 (gravure), Hollandse school, 16de eeuw. Beeld Bridgeman Images
Plattegrond van Antwerpen anno 1549 (gravure), Hollandse school, 16de eeuw.Beeld Bridgeman Images

Antwerpen beleefde zijn glorieperiode in de eerste helft van de zestiende eeuw, met ruim vijftig jaar vrede, vrije handel en humanisme. De Brit Michael Pye reconstrueert met verve deze bloeitijd en focust “op de mensen die werkelijk het verschil maakten, op de handelaars en de bankiers, de schilders en de schrijvers, de kaartenmakers en de filosofen”, aldus recensent Marnix Verplancke.

Michael Pye, Antwerpen, De gloriejaren, De Bezige Bij, 345 p., 29,99 euro

Compassie en wreedheid

Uitgeroepen tot het beste boek van het jaar in zowel The Times, The Guardian en The Irish Times, leent deze roman van Sarah Moss zich uitstekend voor de laatste augustusdagen. Twaalf mensen zitten opgesloten in een bouwvallig Schots vakantiepark in de Highlands. Regen en nog eens regen. Tot de spanning oploopt en compassie en wreedheid hand in hand gaan.

Sarah Moss, Zomerwater, Orlando Books, 222 p., 20,99 euro. Vertaling Ine Willems.

 Beeld RV
Sarah Moss, Zomerwater, Orlando Books, 222 p., 20,99 euro. Vertaling Ine Willems.Beeld RV

Dubbelbiografie van twee prinsessen

Prinses Elizabeth (nu koningin Elizabeth II, links) en haar jongere zus Margaret Rose (1930-2002) in Windsor Great Park, 4 juli 1940.  Beeld Getty Images
Prinses Elizabeth (nu koningin Elizabeth II, links) en haar jongere zus Margaret Rose (1930-2002) in Windsor Great Park, 4 juli 1940.Beeld Getty Images

“Als er twee zussen zijn van wie er één koningin is (...), is de ander automatisch het brandpunt van creatieve boosaardigheid”, zei prinses Margaret (†2002), zus van Elizabeth II. De Morgen-re­dacteur Maarten Rabaey las “een indrukwekkende dubbelbiografie” van de Britse monarchiekenner Andrew Morton. Met verrassende inzichten over de moeilijke verstandhouding tussen de prinsen William en Harry.

Andrew Morton, Elizabeth & Margaret, Ambo/Anthos, 352 p., 24,99 euro

Verzen vol verwondering

Uit 'Magneetje' van Milja Praagman. Beeld rv
Uit 'Magneetje' van Milja Praagman.Beeld rv

Is het een dichtbundel? Is het een dierenboek? Van allebei wat. Na een opdracht voor uitgeverij Plint begon prentenboekmaker Milja Praagman korte poëtische teksten te componeren bij haar dierentekeningen. Walvissen, uilen en nijlpaarden leiden tot versjes over verliefdheid, vriendschap en verwondering. Magneetje mikt op alle leeftijden; ook de allerjongsten lusten er vast pap van.

Milja Praagman, Magneetje, Leopold, 48 p., 15,99 euro

Uitweg uit het labyrint

De Turkse auteur Burhan Sönmez. Beeld BELGAIMAGE
De Turkse auteur Burhan Sönmez.Beeld BELGAIMAGE

‘Een koortsdroom’, vond The New York Times dit boek van de Turkse auteur Burhan Sönmez, waar­in hij verhalen verbindt over identiteit en maatschappij. We volgen Boratin, een blueszanger die gepoogd heeft zelf­moord te plegen door van de Bosporusbrug te springen. In het ziekenhuis blijkt hij zijn geheugen kwijt, al flakkeren gebeurtenissen op die niets met hemzelf te maken hebben.

Burhan Sönmez, Labyrint, Orlando, 160 p., 22,99 euro

Heldinnen van 40+ en Duitsland heruitgevonden

Helmut Walser Smith. Beeld rv
Helmut Walser Smith.Beeld rv

Vijf eeuwen Duitse geschiedenis doorgronden, dat doet Helmut Walser Smith in deze ambitieuze studie. Hij rekent af met de wijdverbreide perceptie dat Duitsland in essentie een rabiaat nationalistisch land is, waarvan de geschiedenis wel in excessief geweld moest uitmonden. Dat klopt niet, zegt Walser Smith. Want op de puinhopen van Hitler ontstond een tolerante democratie.

Helmut Walser Smith, Duitsland. Een natie en haar ­ge­schie­denis, Het Getij/De Arbeiderspers, 39,99 euro

Poëzie en corruptie

Maxime Garcia Diaz. Beeld rv
Maxime Garcia Diaz.Beeld rv

De Nederlands-Uruguayaanse debutante Maxime Garcia Diaz blaast alle conventies op in haar ­feministische poëziebundel Het is warm in de ­hivemind. ‘Ik wil geen schone handen maar superieure vormen van corruptie.’ Ze celebreert én kastijdt de door algoritmen aangestuurde internetcultuur, samplet erop los en stoeit met emoticons, hyperlinks en smileys.

Maxime Garcia Diaz, Het is warm in de hivemind, De Bezige Bij, 22,99 euro

Funny feminist

Caitlin Moran. Beeld Joe Hart
Caitlin Moran.Beeld Joe Hart

“Zodra je de middelbare leeftijd bereikt, zie je in dat toen je jonger was alle problemen over jou gingen. Maar nu gaan al je problemen over iedereen om je heen: je kinderen, je bejaarde ouders, je vrienden die gaan scheiden. En als middelbare vrouw ben jij de persoon aan wie ze hulp vragen.” ‘Funny feminist’ Caitlin Moran brengt een eerbetoon aan de overvraagde veertigplusvrouw.

Caitlin Moran, More Than a Woman, Nijgh & Van Ditmar, 21,99 euro

Apocalyps overleven

Diane Cook. Beeld RV
Diane Cook.Beeld RV

Is onze democratie opgewassen tegen de uitdagingen die ons te wachten staan, zo lijkt debutante Diane Cook zich in de verontrustende maar ook tedere roman De nieuwe wildernis af te vragen. Cook verbeeldt hoe elf stadsmensen na de klimaatapocalyps overleven in de Wildernis. Dit sterk staaltje Climate Change Fiction leverde haar prompt een plek op de Booker-shortlist op.

Diane Cook, De nieuwe wildernis, Nieuw Amsterdam, 368 p., 22,99 euro

Speelse dierenanekdotiek

Wanneer Nina Burton een zomerhuisje erft, blijkt het vervallen maar ook te wemelen van verborgen dierenleven: een bijennest, een eekhoorn in de dak­isolatie, een specht. Tijdens de renovatie dist de bekroonde Zweedse schrijfster talloze dieren­anekdotes op, in speels encyclopedische vorm. Wist u dat er meer mieren zijn dan er seconden zijn verstreken sinds de oerknal?

Nina Burton, Levensmuren, Van Oorschot, 336 p. 23,50 euro

Zwitserse zedenschets

Het heruitgegeven De bediende gold bij leven als een van de succesrijkste romans van de Zwitserse schrijver Robert Walser (1878-1956). In deze zedenschets baseerde Walser zich op zijn periode als kantoorbediende bij de uitvinder en ingenieur Carl Dubler, zijn vrouw en vier kinderen. Hoofdpersonage Joseph laveert tussen twijfel en verwondering én tussen verzet en onderdanigheid.

Robert Walser, De bediende, Koppernik, 284 p., 21,50 euro

Millennialbijbeltje

Sophie Passmann. Beeld Patrick Viebranz
Sophie Passmann.Beeld Patrick Viebranz

Sophie Passmann is een Duitse Twitter-beroemdheid, presentatrice en satirica. Maar ook als schrijfster maakt deze Lena Dunham-kloon ­internationaal furore met het ­humoristische Groeipijnen, waarin ze tegen het decor van haar appartement onvermijdelijke identiteitscrisissen opvoert en ­afweegt wat jong-zijn is. Een ­minibijbeltje voor millennials.

Sophie Pass­mann, Groeipijnen - Oh to be young, Pluim, 184 p., 21,99 euro

Lofzang op de Luberon

null Beeld Rossel
Beeld Rossel

Een lofzang op het landschap van de Luberon in de Provence, in de internationaal opgepikte debuut­roman van Fransman Olivier Mak-Bouchard. In Het lied van de mistral leidt een archeologische vondst van twee buurmannen tot een tijdreis, terwijl ze van hun gemeenschap vervreemden. Legendes, natuur en oud-Provençaalse gerechten én de kat Huzaar voeren de boventoon.

Olivier Mak-Bouchard, Het lied van de Mistral, Meulenhoff, 334 p., 24,99 euro

Gevangen in huwelijk

Ida Simons. Beeld rechtenvrij
Ida Simons.Beeld rechtenvrij

In deze biografie volgen we het parcours van de in Antwerpen geboren Joodse Ida Simons ‘als een getalenteerde, sociale vrouw, die zich gevangen voelt in huwelijk en herinneringen’, vond Trouw. Herontdekt door haar roman De dwaze maagd maakte Simons furore als concertpianiste. Ze overleefde de con­cen­tra­tie­kampen maar kampte met de­pres­sies, tot haar zelfmoord in 1960.

Mieke Tillema, Ida Simons. Pianiste, schrijf­ster, overlevende, 416 p., 34,99 euro

Mijn Amsterdamse natuur

null Beeld Jac. P. Thijsse
Beeld Jac. P. Thijsse

Natuurkenner Jac. P. Thijsse (1865-1945) was een fenomeen. Hij zette de natuurbescherming in Nederland op de kaart en bracht via de Verkade-albums de flora en fauna bij een breed publiek. Met Nu ga ik er eens op uit verschijnen zijn somptueuze natuurdagboeken uit 1884-1898, wanneer hij Amsterdam en de wijde omgeving verkent. Bijna ­ontroerend mooi vormgegeven.

Jac. P. Thijsse, Nu ga ik er eens op uit, Van Oorschot, 240 p., 35 euro

Ethiopische verzetsstrijd

Maaza Mengiste in New York, eind 2020. Beeld NYT
Maaza Mengiste in New York, eind 2020.Beeld NYT

Een haast vergeten stuk Afrikaanse geschiedenis rakelt de Amerikaans-Ethiopische Maaza Mengiste op in haar voor de Booker Prize genomineerde roman De schaduwkoning. Ze grijpt terug naar het jaar 1935, toen het ­Italiaanse leger onder Mussolini binnenviel in Ethiopië, om een ­nederlaag uit 1896 te wreken. Mengiste belicht uitgebreid de rol van vrouwen in de verzetsstrijd.

Maaza Mengiste, De schaduwkoning, Ambo Anthos, 449 p., 24,99 euro. vertaling Martine Vosmaer.

De blik naar buiten

Met zijn Vroege werken (2017) bevestigde Jan Postma zich als te volgen essayist met een brede actieradius. In Is dit alles? zijn de bespiegelingen door het ouderschap gekleurd, al richt Postma steeds de blik naar buiten, met vragen als ‘Is het fotograferen van vreemden ooit moreel verdedigbaar?’ en ‘Is er iets sentimenteler en onuitstaanbaarder dan de jonge vader?’

Jan Postma, Is dit alles?, Das Mag, 260 p. 22,99 euro

Dicht tegen de dieren

Uit 'Het dierenboekje Mie'. Beeld rv
Uit 'Het dierenboekje Mie'.Beeld rv

Het meisje Mie schurkt zich graag dicht tegen de dieren aan. Dan vergeet ze de tijd. Zo kriebelt ze het varken met een grasspriet. Het varken flappert met de oren, die denkt natuurlijk dat het een vlieg is. Gouden Penseel-winnares Harriët van Reek stopt in Het dierenboekje Mie zestien hoogst aaibare verhalen voor piepjonge lezers, subtiel geïllustreerd.

Harriët van Reek, Het dierenboekje Mie, Querido, 40 p., 16,99 euro

In het getto van Warschau

Auteur Szczepan Twardoch. Beeld Zuza Krajewska
Auteur Szczepan Twardoch.Beeld Zuza Krajewska

De Pool Szczepan Twardoch liet zich in 2016 opmerken met zijn roman De koning, over de machocultuur in de vooroorlogse Poolse onderwereld. Het vervolg, Het zwarte koninkrijk, speelt zich in de oorlog af, in het getto van Warschau. “Ik had het idee dat je geen fictie over de Holocaust mócht schrijven”, zegt hij in Trouw. “Maar het is laf om eromheen te schrijven.”

Szczepan Twardoch, Het zwarte koninkrijk, Nieuw Amsterdam, 320 p., 22,99 euro. Vertaling Charlotte Pothuizen.

Onvoorstelbaar afscheid

Philippe Besson. Beeld Photo News
Philippe Besson.Beeld Photo News

Met Het laatste kind mikt Philippe Besson op de ontroering. Anne-Marie neemt afscheid van haar jongste zoon Théo. Wanneer hij op een zondag naar zijn eigen appartement vertrekt, kan ze ‘de aanblik van het lege huis’ niet aan. Een leven zonder Théo blijkt onvoorstelbaar. Besson schrijft invoelend en met enig tremolo over het kantelpunt in dit moederleven.

Philippe Besson, Het laatste kind, De Bezige Bij, 174 p., 20,99 euro. Vertaling Martine Woudt.

Waardig ouder worden

Lionel Shriver. Beeld Lewis Khan
Lionel Shriver.Beeld Lewis Khan

Lionel Shrivers nieuwste roman Tot de dood ons scheidt fileert nietsontziend de wijze waarop we met onze nakende ouderdom omgaan. Shriver voert de gegoede Londense vijftigers Kay en Cyril op, een arts en verpleegster, die in 1991 beslissen om er op hun 80ste – in 2020 – een eind aan te maken. Een tiental verschillende scenario’s laat Shriver ontvouwen voor Kay en Cyril.

Lionel Shriver, Tot de dood ons scheidt, Atlas Contact, 336 p., 22,99 euro

Rock-’n-rollheld

Herman Brood in 1999. Beeld ANP
Herman Brood in 1999.Beeld ANP

Eindelijk weer beschikbaar: de biografie van ­Herman Brood door Bart Chabot. Eersterangs­getuige Chabot maakte Nederlands enige echte rock-’n-rollheld jarenlang van nabij mee – thuis, op straat, ­onderweg, in het theater – en schreef vier boeken over zijn vriend, goed voor een onwaarschijnlijk oog­getuigenverslag, dat leest als een schelmenroman.

Bart Chabot, Brood. De biografie, De Bezige Bij, 729 p., 29,99 euro

Vooroordelen ontmanteld

Olivia Wenzel. Beeld RV
Olivia Wenzel.Beeld RV

Opmerkelijke debuutroman van Olivia Wenzel, doch­ter van een Zambiaanse vader en een Oost-Duitse moeder. In 1000 kronkelwegen angst ­onderzoekt theater­maker Wenzel privilege, racisme en afkomst in een springerige stijl, soms in vraag- en antwoord­vorm, dan weer ­essayistisch. Maar altijd op de huid van de tijd én alle ­vooroordelen ontmantelend.

Olivia Wenzel, 1000 kronkelwegen angst, De Bezige Bij, 336 p., 22,99 euro

De Tarantino van de romantische komedie

De Amerikaanse schrijfster Lisa Taddeo. Beeld J. Waite
De Amerikaanse schrijfster Lisa Taddeo.Beeld J. Waite

Na haar ophefmakende non-fictiedebuut Drie vrouwen analyseert Lisa Taddeo in haar ­debuut­roman de gevolgen van een door mannen gedomineerde maatschappij. De voortrazende strijd tussen de ­seksen wordt uitgevochten op het scherp van de snee. Humo ­omschreef Taddeo als ‘de Quentin ­Tarantino van de romantische ­komedie. Correctie: tragedie.’

Lisa Taddeo, Beest, Nijgh & Van Ditmar, 336 p., 22,50 euro. Vertaling Janine van der Kooij.

Chileense migratie

De Franse schrijver Miguel Bonnefoy. Beeld Elliott Verdier
De Franse schrijver Miguel Bonnefoy.Beeld Elliott Verdier

In Erfgoed stoeit de Franse auteur van Chileens-­Venezolaanse afkomst Miguel Bonnefoy met 100 jaar emigratiegeschiedenis van vier generaties naar Chili verkaste Fransen. Hij laat de Grote Geschiedenis menig mondje meespreken in deze compacte, detailrijke vertelling vol ­extravagante personages, sterke vrouwenfiguren en magisch-­realisme, inclusief een toef ont­roering.

Miguel Bonnefoy, Erfgoed, De Bezige Bij, 204 p., 21,99 euro. Vertaling Liesbeth van Nes.

Psychologisch inzicht

De Oostenrijker Arthur Schnitzler, 1927.  Beeld Mondadori Portfolio/Archivio Mar
De Oostenrijker Arthur Schnitzler, 1927.Beeld Mondadori Portfolio/Archivio Mar

Meester-portrettist van het fin-de-siècle van de Weense samenleving, geprezen door Sigmund Freud. Het psychologisch inzicht van Arthur Schnitzler (1862-1931) heeft na 100 jaar niets aan kracht ingeboet. Nu kun je opnieuw proeven van zijn mooiste verhalen. Zoals ‘Droom­novelle’, het verhaal over een huwelijkscrisis dat Stanley Kubrick tot Eyes Wide Shut aanzette.

Arthur Schnitzler, Droomnovelle en andere verhalen, LJ Veen, 440 p., 15 euro. Vertaling Elly Schippers.

De krant in de hoofdrol

Uit 'Blad in de wind' van José Sanabria & Maria Laura Diaz Dominguez. Beeld rv
Uit 'Blad in de wind' van José Sanabria & Maria Laura Diaz Dominguez.Beeld rv

Een prentenboek, met als verteller zowaar een krant die tussen haar lotgenoten eenzaam achterblijft, onverkocht in de kiosk. Tot een windvlaag lelijk huishoudt en de krant tot een spectaculaire reis maant waarbij haar bladeren diverse rollen vertolken. En ten slotte goed nieuws brengt. Een warm, gevoelig beeldverhaal.

José Sanabria & Maria Laura Diaz Dominguez, Blad in de wind, Tiptoe Print, 48 p., 17 euro. Vertaling Paul Verrept. Vanaf 4 jaar

Einde van een droomwereld

De Italiaanse schrijfster en dichteres Elsa Morante (1918 - 1985). Beeld Getty Images
De Italiaanse schrijfster en dichteres Elsa Morante (1918 - 1985).Beeld Getty Images

Een boegbeeld van de Italiaanse letteren was Elsa Morante (1912-1985), ook opgehemeld door Elena Ferrante. Met het nu vertaalde Het eiland van Arturo, waarvoor ze als eerste vrouw de Premio Strega ontving, vertelt Morante het relaas van de Arturo die zijn overleden moeder vereert en zich in een droomwereld terugtrekt. Tot zijn vader met een jongere vrouw opdoemt.

Elsa Morante, Het eiland van Arturo, Wereldbibliotheek, 352 p., 24,99 euro. vertaling

Rotsachtig puin

‘Een uitnodiging om de lange geschiedenis die de aarde heeft gemaakt tot wat ze nu is, op waarde te schatten.’ Andrew M. Knoll wil mensen in beweging brengen voor onze planeet. Daarom perst hij 4,5 miljard jaar aardse geschiedenis in acht levendige hoofdstukken. Om nooit te vergeten dat uit rotsachtig puin, cirkelend rond een ster, ooit onze aarde ontstond.

Andrew H. Knoll, De aarde, Thomas Rap, 256 p., 23,99 euro

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234