Woensdag 21/08/2019

Recensie

Varen om vader te vinden

Voor Marion Hänsel (Dust, Il maestro, Between the Devil and the Deep Blue Sea) heeft de wereld nooit opgehouden aan onze landsgrenzen. Dit keer laat de regisseuse twee mannen van middelbare leeftijd de Zrmanja afvaren, een krachtige rivier die adembenemende landschappen in het Kroatische Noord-Dalmatië doorklieft. 

'En Amont du Fleuve' met Olivier Gourmet (r.) en Sergi Lopez. Beeld rv

Ze zijn op weg naar de plek waar hun vader dood is aangetroffen. Pas sinds de oude man er niet meer is, weten zijn zonen van elkaars bestaan af.

Hoewel de natuur een verpletterende indruk maakt, is En amont du fleuve evengoed een huis clos, een verhaal waarbij de personages in een beperkte ruimte op elkaar aangewezen zijn. Veel plaats is er inderdaad niet op hun bootje. Er gebeurt ook weinig, en de heren zijn schaars met woorden.

Liefdestrauma

Joé, het personage van Sergi Lopez, is de meer communicatieve. Hij lijkt open, maar heeft net als zijn broer Homer, de man aan wie Olivier Gourmet gestalte geeft, wel wat demonen te temmen. Maar dan komen er schietgeweren aan te pas en dringt de vraag zich op wie de vader werkelijk was.

En amont du fleuve wordt nooit een policier, maar is wel een psychologisch drama dat af en toe thrillerachtige allures heeft, en nog maar eens aantoont welke trauma's de liefde kan veroorzaken. Of zoals hier de liefde van een vader die er nooit geweest is.

Door het verhaal te plaatsen in dat indrukwekkende decor dat voortdurend blijft schuiven, serveert Hänsel de kijker een dubbele reis: je blijft geboeid kijken en hoopt dat de broers zullen overleven en met zichzelf en met elkaar in het reine zullen komen.

En amont du fleuve
Psychologisch drama
Van: Marion Hänsel
Met: Olivier Gourmet, Sergi Lopez, John Lynch
Speelduur: 90 minuten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden