Zaterdag 16/01/2021

PodiumDe Morgen gidst

Vandekeybus gestreamd: de beste onlinevoorstellingen van het moment

Uit de voorstelling 'Hands do not touch your precious Me'.Beeld rv

De Morgen gidst u door het allerbeste wat er online op het podium te zien is.

Hands do not touch your precious Me van Wim Vandekeybus was gepland voor november 2020, maar moest om bekende redenen geannuleerd worden. Daarom gaat het stuk nu in première met een livestream. Vandekeybus creëerde voor dit stuk een mythisch verhaal van confrontatie en transformatie, van licht en duister, van dood en ­hergeboorte.

Hands do not touch your precious Me, via 247.kvs.be

Kamal kijkt terug

Kamal Kharmach in actie tijdens de voorstelling 'Mag ik even?'Beeld VRT

Geert Hoste en Michael Van Peel zijn ermee gekapt, maar comedians als Bert Gabriëls en Kamal ­Kharmach sprongen de voorbije jaren in het gat en maken nu ook eindejaarsconferences. De voorstelling van Kharmach, die voor een zeer beperkt publiek werd opgenomen in Café The Joker in Antwerpen, is online te herbekijken. Voor wie nog eens wil lachen met het voorbije jaar.

Mag ik even?, via VRT NU

Luistertoneel Tellegen

'De genezing van de krekel' van meesterfabelverteller Toon Tellegen.Beeld Toneelhuis

De Toneelhuis-makers laten zich minstens tot 31 januari niet zien, maar gelukkig laten ze op de podcast Radio Toneelhuis wél van zich horen. Onder anderen Nico Sturm, Stijn Van Opstal, Tom ­Dewispelaere en Tom Van Dyck brengen daar De genezing van de krekel van meesterfabelverteller Toon ­Tellegen in sprankelend ­luister­toneel tot leven.

De genezing van de krekel, te beluisteren op Toneelhuis.be  

Arme koning van Europa

'King Lear' van Hetpaleis.Beeld © kurt van der elst | www.kvde.

Toen de pest lelijk huishield in Engeland, schreef een zekere William Shakespeare King Lear. Nu corona nog steeds behoorlijk lelijk huishoudt in België, kunt u ­vanuit uw kot een moderne ­update van het stuk bekijken. Simon De Vos gebruikt de tragedie om in deze jeugdvoorstel­ling de malaise waarin de EU verkeert te onderzoeken.

‘King Lear’, te bekijken op hetpaleis.be

Opera met ondertitels

UIt 'Der Schmied von Gent', Opera Vlaanderen.Beeld rv/Annemie Augustijns

Op het gratis onlineplatform OperaVision vind je, zoals de naam het al een beetje verraadt, een keur aan operavoorstellingen zoals die te zien waren in de Europese operahuizen. Maar liefst 29 huizen bieden hun creaties aan, daaronder ook De Munt en Opera Ballet Vlaanderen. En omdat iedereen moeiteloos zou kunnen volgen, zijn zelfs Nederlandstalige ondertitels voorzien.

OperaVision, www.opera­vision.eu

Terugblikken in stijl

Uit aflevering 4 ('Bye Bye Brexit!') van The Big Throwback.Beeld AB

Al vijftien jaar brengt de muziektempel AB concerten en sessies tot bij je thuis via ABtv. Hoog tijd voor een terugblik. The Big Throwback bundelt fragmenten uit meer dan duizend opnames in vijf thema’s. ‘Homegrown’ bijvoorbeeld focust op artiesten uit eigen land, in de ‘AB Sessions’ vind je de mooiste akoestische sessies en met ‘Bye Bye Brexit!’ wordt nog één keer naar de Britpop gewuifd.

De vijf afleveringen van ‘The Big Throwback’ vindt u op de sociale kanalen van de AB

Wegdromen met Alice

'Alice in Wonderland', Halina Reijn.Beeld ITA

Internationaal Theater Amsterdam stopt Alice in Wonderland in een nieuw jasje. De klassieker van Lewis Carroll werd in 54 delen opgeknipt, ingelezen door grote namen als Paul de Leeuw, Halina Reijn en Ramsey Nasr. Het resultaat is een productie die ons, volgens de makers, kan doen wegdromen in donkere dagen maar die evengoed uitdaagt om out of the box te denken.

‘Alice in Wonderland’ online te bekijken of als podcast te beluisteren, info op ita.nl 

Toneel tegen pesterij

'King Lear'.Beeld Het Paleis

Toen de pest lelijk huishield in Engeland, schreef een zekere William Shakespeare King Lear. Nu corona nog steeds behoorlijk lelijk huishoudt in België, kunt u vanuit uw kot een moderne update van King Lear bekijken. Simon De Vos gebruikt de tragedie om in deze jeugdvoorstelling de malaise waarin de Europese Unie verkeert, te onderzoeken.

‘King Lear’, op hetpaleis.be

Adem zonder masker

Acteur Nasrdin Dchar.Beeld ANP Kippa

“Niet spelen, juist nu er zo veel te vertellen en te verwerken is, dat is voor mij geen optie.” En dus speelt Nasrdin Dchar zijn voorstelling gewoon wél, in de open lucht, op het ­Amsterdamse Leidseplein, voor een publiek dat thuis, zonder mondmasker dus, meekijkt. Een voorstelling waarin Dchar nu al op het bewogen jaar 2020 terugblikt.

Adem, de livestream, zaterdag 12/12 om 20.30 uur op ita.nl

Niet zien? Dan maar horen

Als u niet tot in Toneelhuis geraakt, dan komt ­Toneelhuis tot bij u. Terwijl theatermaker Benjamin Verdonck met zijn ­‘Wereldtournee door Antwerpen’ door de koekenstad trekt, spreken de andere Toneelhuis-makers met Radio Toneelhuis rechtstreeks in uw oren, elke dinsdag- en donderdagavond, inmiddels al goed voor zes afleveringen. Wie niet zien kan, moet horen.

Radio Toneelhuis, op toneelhuis.be en alle podcast-apps

Dansen, dansen en nog eens dansen

Uit 'Piano Works Debussy'.Beeld Danny Willems

Een piano waaruit muziek van Claude Debussy klinkt en een danseres die verdacht veel op Lisbeth Gruwez lijkt: dat zijn de simpele ingrediënten van Piano Works Debussy. De première van de nieuwe voorstelling van Gruwez werd in het voorjaar uitgesteld naar oktober, en kort nadien gingen de theaters opnieuw op slot. Gelukkig danst Gruwez online verder.

Piano Works Debussy is te bekijken via KVS 24/7, 247.kvs.be

App-normaal theater

WatchApp #2.Beeld Skagen

In het voorjaar ontwikkelde Mathijs Scheepers van het Antwerpse theatercollectief SKaGen WatchApp, een ongewone theatervoorstelling die volledig via WhatsApp te bekijken was. Tienduizend kijkers volgden zo het liefdes­verhaal van Emmi en Leo. Vanaf dit weekend krijgt hun romance een vervolg in WatchApp #2.

Tickets voor WatchApp #2 via skagen.be

Binnen de maatregelen

Haline Reijn in 'La voix humaine'.Beeld © Stichting Theater en Televisie / ITA

U mag nog steeds maar één knuffelcontact bij u thuis ontvangen, en u weet niet wie u verkiest? De Nederlandse topactrice Halina Reijn lijkt ons een goede keuze. La voix humaine, haar monoloog naar Jean Cocteau, is online te bekijken. Eén actrice die helemaal voor u alleen lijkt te spelen: een corona-proof buitenkans die u niet mag laten liggen.

La voix humaine is te bekijken op ita.nl

De stad is niet dood

'Die tote Stadt' in de Munt.Beeld RV De Munt

Terwijl Brussel na 22 uur omwille van de avondklok een dode stad lijkt te zijn, brengt de Brusselse opera De Munt haar online weer tot leven. De speelreeks van Die tote Stadt werd na twee voorstellingen stopgezet, maar tot het einde van het jaar is deze geweldige psychologische opera over een man die de dood van zijn vrouw niet kan verwerken, wél online te zien.

Die tote Stadt, via demunt.be

Morgen in Chili en bij u thuis

Op KVS 24/7, het onlineplatform van de Brusselse stadsschouwburg KVS, staat inmiddels heel wat kijkvoer: van Valentijn Dhaenens’ monoloog Onbezongen tot Lisbeth Gruwezs dansvoorstelling Piano Works Debussy. Zondagavond wordt het Chileense Mañana es otro país live gestreamd, in een regie van Michael De Cock, artistiek leider van de KVS.

Mañana es otro país, zondag om 20 uur op 247.kvs.be

Bezoek van Albert Camus

SKaGen bewerkte 'De pest' van Camus.Beeld RV SKAGEN

Tijdens deze pandemie kunt u ook de Franse ­auteur-filosoof Albert Camus, een expert als het op epidemieën aankomt, bij u thuis uitnodigen. Camus’ beroemde boek De pest werd vijftien jaar geleden immers door het collectief SKaGeN tot La merde bewerkt, een straffe voorstelling die nu actueler dan ooit lijkt, én volledig online te ­bekijken is.

La merde, via skagen.be

Couperus wereldwijd

Uit 'De stille kracht'.Beeld jan versweyveld

“Couperus behandelt thema’s die de hele wereld aangaan”, vindt theatermaker Ivo van Hove. Goed nieuws, want De stille kracht, Van Hoves magistrale bewerking van Louis Couperus’ gelijknamige roman, is vrijdag over de hele wereld te zien. Wedden dat deze voorstelling, met een geweldige Halina Reijn en Gijs Scholten van Aschat, ook online uiterst krachtig blijft?

De stille kracht, vrijdag 27 november via ITA.nl

Toneel in je oren

Als u niet tot in Toneelhuis geraakt, dan komt Toneelhuis tot bij u. Terwijl theatermaker Benjamin Verdonck door de koekenstad trekt met zijn ‘Wereldtournee door Antwerpen’, spreken de andere Toneelhuismakers met Radio Toneelhuis rechtstreeks in uw oren, elke dinsdag- en donderdagavond. Wie niet zien kan, moet horen!

Radio Toneelhuis, op toneelhuis.be en alle podcast-apps

Wonderlijke Alice

Halina Reijn in 'Alice in Wonderland'.Beeld ITA

Wie zich wil verwonderen, kan terecht bij Internationaal Theater Amsterdam, het ensemble van Ivo van Hove. Nadat ze tijdens de eerste lockdown Boccaccio’s Decamerone voorlazen, is het nu aan Alice in Wonderland van Lewis Carroll. Elke avond leest iemand – Ramsey Nasr, Halina Reijn – een stukje voor over Alice die naar een onontdekte wereld reist.

Alice in Wonderland, via ita.nl

Digitale begeerte

Toneel kijken op een computerschermpje is niet ideaal, maar bij lezingen van auteurs speelt dat iets minder. Behoud de Begeerte selecteerde in de eerste lockdown al enkele van zijn roemruchte voorstellingen uit het archief en zette die online. Tournée Digitale is nog steeds te bekijken, met in het aanbod onder meer Kees van Kooten, Hugo Claus en Harry Mulisch.

Tournée Digitale, via begeerte.be

Kamerfeestje in KVS

Anna Moliner en Blanca Portillo in 'Mrs. Dalloway'.Beeld Sergio parra

Goed nieuws: ene Mrs. Dalloway organiseert bij haar thuis een feest, en u bent uitgenodigd. Alles is coronaproof, bovendien: de festiviteiten zijn online bij te wonen, via KVS 24/7, het streamingplatform van het Brusselse stadstheater. KVS-directeur Michael De Cock en het Madrileense Teatro Español bewerkten samen Virginia Woolfs roman Mrs. Dalloway.

Mrs. Dalloway, doorlopend en gratis te zien op 247.kvs.be  

Bang in het Paleis

Uit de kindervoorstelling ‘Bangerik’.Beeld Kurt Van der Elst

“Ik zat als kind alleen op mijn kamer maar ik keek tv-series en omringde me met leuke, griezelige dingen”, vertelde Abattoir Fermé-bezieler Stef Lernous in 2018 in deze krant. Aanleiding was Bangerik, zijn kindervoorstelling voor hetpaleis, die ook online is te bekijken. Zo kunnen koters vanaf 6 jaar op hun eigen kamer de wondere wereld van het theater ontdekken.

Bangerik is te bekijken via hetpaleis.be

Online naar de zuidpool

Twee maanden lang zat actrice en theatermaker Anne-Laure Vandeputte – bekend van voorstellingen als JR en series als De bende van Jan de Lichte – bij Zuidpool in schrijf­residentie. Het resultaat van haar onderzoek naar sekswerk en ­feminisme heet I’m the closest thing I have to a voice of reason. Publiek is niet welkom, maar kan wel online streamen.

I’m the closest thing I have to a voice of reason, op 9/11 te streamen via zuidpool.be

Drummen met Anne Teresa De Keersmaeker 

Uit 'Drumming'.Beeld Herman Sorgeloos / Rosas

Er stond de volgende weken nogal wat op de agenda van Rosas en Anne Teresa De Keers­maeker. Het iconische Fase. Four Movements to the Music of Steve Reich, bijvoorbeeld, maar ook Drumming. Die voorstelling, een herneming van het werk uit 1998, wordt nu live gestreamd door Rosas, De Munt en Kaaitheater om ons toch te laten genieten van het werk.

‘Drumming’, 31/10, 20u, op de FB-, Instagram- en YouTube-accounts van Rosas

Het beste van de Opera

Uit 'La juive' (2014-2015) van Opera Ballet Vlaanderen.Beeld (c)AnnemieAugustijns

Het gefluister in de zaal, de sfeer op de bühne, het applaus achteraf. Niets kan de ervaring van een mooie opvoering evenaren. Maar om de fans niet helemaal in de kou te laten staan, selecteerde Opera Ballet Vlaanderen dertien van de beste opvoeringen van de voorbije seizoenen. Op het menu onder meer La juive, Parsifal en Mea culpa van Sidi Larbi Cherkaoui.

Opera Ballet Vlaanderen, via opera­ballet.be

Feest voor jonge ogen

Uit ‘De meester en Margarita’ van Theater Froe Froe en Laika.Beeld KATHLEEN MICHIELS

In de herfstvakantie staat altijd veel jeugdtheater geprogrammeerd. Om die leegte op te vangen kun je met je kleine grut onder meer terecht bij Theater Froe Froe. Verschillende opvoeringen staan online, waaronder Titus en het al even bejubelde De meester en Margarita. “Een feest voor het oog en een prikkelende oproep tot kritisch verzet”, schreef deze krant daar in 2018 over.

De meester en Margarita, Titus, via Froefroe.be

Dossier De Morgen gidst

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234