Woensdag 17/07/2019

Pukkelpop

Van 'vleesijs' tot krekels: deze 7 culinaire "hoogstandjes" moet u op Pukkelpop proeven

Iemand een schaaltje 'knapperige insectenmix'? Beeld Fernand Van Damme

Op Pukkelpop staat experiment centraal. Niet enkel muzikaal, maar ook culinair. Wij zochten en vonden 7 eetkraampjes die 'net iets anders' zijn. Het verdict van de festivalganger? Meestal likkebaardend, soms huiverend.

1. Krekel op een stekel

Wist u dat de Verenigde Naties het eten van insecten actief promoot en dat twee miljard mensen al op regelmatige basis krekels en meelwormen verorberen? Op Pukkelpop kunt u zich dankzij 'Krekel op een stekel' ook tot dat weinig selecte groepje rekenen. U bestelt er een portie meelwormloempia's of een schaaltje 'knapperige insectenmix'.

De reacties? Van verrassend lekker tot geef mij snel een Bicky.

Beeld Fernand Van Damme

2. Vleeswolf

Als u nog geen behoefte hebt aan kangoeroesteak, dan overtuigt 'vleeswolf' Angelo u in een handomdraai: "Kangoeroe is heerlijk mals met een zoete toets." De sympathieke Nederlander en zijn kompanen hebben enkele jaren in Australië vertoefd en willen hun liefde voor exotisch vlees met festivalgangers delen.

De reacties? Van wa is dees tot overheerlijk.

De kangoeroeburger van Vleeswolf Beeld Fernand Van Damme

3. Wafels on a stick / pop-up booth

Uw Instagram-vrienden imponeren lukt dan weer bij 'Wafels on a stick'. De naam zegt het al, hier eet u wafels op een stokje, rijkelijk besprenkeld met karamel, chocolade of ander zoet spul. In de foodtruck kunt u trouwens uw culinair orgasme laten vereeuwigen in een heuse photobooth.

Het kraampje wordt gerund door Nederlanders Claudia en Sedira. Hun saaie kantoorjobs vaarwel gezegd, heeft het koppel naar eigen zeggen "het grote geluk in hun nomadische eetkraambestaan gevonden".

De reacties? Culinair orgasme, zonder meer.

Beeld Fernand Van Damme
Beeld Fernand Van Damme

4. Bistro In Vitro

Eentje voor de durvers. De mobiele ijskar Bistro In Vitro wil "de grenzen van onze eetcultuur verleggen". Hoe? Met 'speculatief kweekvleesijs'. Dat wil zeggen dat het ijs niet écht kweekvlees bevat, maar dat het een ervaring stimuleert waardoor het abstracte idee van kweekvlees tastbaar wordt gemaakt. Met andere woorden, hier eet u ijsjes met buikspeksmaak of rundsbouillon.

De reacties? Die waren om het verbloemend te zeggen 'niet bijster positief'. Wel een pluim voor originaliteit.

Beeld Fernand Van Damme

Wat is kweekvlees?

Kweekvlees wordt geproduceerd door dierlijke cellen in een bioreactor te kweken tot een stukje vlees. U herinnert zich misschien de eerste in het lab gegroeide hamburger

5. Jalapeno Loco

De langste rij was er voor de Mexicaanse zomerbar van Miette en Willem, beter bekend als finalisten van Mijn Pop-uprestaurant. Met hun taco's heeft het Antwerpse koppel in geen tijd de harten van Vlaanderen veroverd, zo blijkt.

De reacties? Geen. De festivalgangers hadden enkel oog voor hun vistaco's, niet voor deze reporter.

De kleurrijk ingeklede taco-truck van Jalapeño Loco Beeld Fernand Van Damme
Beeld Fernand Van Damme

6. Cookpit

Geen eetkraam, maar een volwaardig restaurant en met voorsprong het charmantste culi-initiatief op Pukkelpop. Heeft u het schoon gehad met uw friet- en frikandeldieet, dan bereiden jonge chefs van de Dageraadschool in het Limburgse Kortessem hier u gastronomische creaties. Wat denkt u van de 'Main Stage Supreme' met Limburgse parelhoen, rozemarijnsaus, amandelkroketten en wortelfantasieën?

De reacties? Succulent en hierna heb ik geen bonnetjes meer over.

De Main Stage Supreme: een succulente aanslag op uw portefeuille Beeld Fernand Van Damme
De 'Wablief Salad' van Cookpit: forel uit Voeren met een salade van rode biet en appel, pistachenoten en arugula, alstublieft Beeld Fernand Van Damme

7. Bonus: cocktailbar Salty Dog

Voor wie het wat exclusiever mag zijn. Jaarlijks verstopt Pukkelpop enkele 'secret rooms' op het festivalterrein en dit jaar is dat niet anders. In deze goed verstopte bar drinkt u een klassieke Negroni, een uitstekende Old-fashioned of - hou u vast - een Barbados Bombshell. Een ode aan die andere bom uit Barbados, Rihanna. Of de superster haar zoete, licht pikante cocktail aan een test gaat onderwerpen, is niet geweten.

De reacties? Van Fjoew, dit is straf tot ik ga me in stijl lazarus drinken.

Beeld Fernand Van Damme
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden