Maandag 27/01/2020

Hallo 2020

Van Van Eyck tot Warhol: deze vijf tentoonstellingen van 2020 moet u zien

‘Andy Warhol’, van 12/3 tot 6/9/2020 in Tate Modern in Londen, van 10/10/2020 tot 21/2/2021 in Museum Ludwig in Keulen. Beeld © 2019 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Artists Right Society (ARS), New York and DACS, London

Wat brengen de musea in het nieuwe jaar? Naar deze vijf tentoonstellingen kijkt de cultuurredactie van De Morgen het meest uit.

1. Van Eyck. Een optische revolutie

Maar liefst dertien zalen van het Gentse Museum voor Schone Kunsten werden compleet heringericht voor deze retrospectieve rond grootmeester Jan Van Eyck – de “grootste Van Eyck-tentoonstelling ooit.” Er zijn nochtans maar een twintigtal Van Eycks bewaard gebleven (de helft is in Gent te zien), maar het MSK biedt met werk van honderd tijdgenoten ook een bredere context.

1/2 tot 30/4 in MSK (Gent)

Van Eyck. Een optische revolutie. Beeld RV

2. Christo and Jeanne Claude: Paris!

Op de website van de inpakkunstenaars staan slechts twee projecten onder de noemer ‘Works In Progress. Hun ‘grootste kunstwerk ter wereld’ voor Abu Dhabi zal er allicht nooit komen. Maar in september zal het Parijse monument L’Arc de Triomphe dan toch worden ingepakt. Onder meer de eerste concepttekeningen zijn te zien tijdens de expo Paris!.

18/3 tot 15/6 in Centre Pompidou (Parijs), 19/9 tot 4/10 aan L’Arc de Triomphe (Parijs)

Christo and Jeanne Claude: Paris! Beeld André Grossmann © 2019 Christo

3. Andy Warhol

Bozar heeft dan wel de populaire retrospectieve van Keith Haring lopen, maar Tate Modern en Museum Ludwig kunnen uitpakken met de grondlegger van de popart: Andy Warhol, de spil van de bruisende New Yorkse kunstscene in de tweede helft van de vorige eeuw. Voor Tate wordt het de eerste keer in 20 jaar dat zo veel werken verzameld worden, zoals zijn Marilyn Monroe, Coca-Cola and Campbell-soepblikken.

12/3 tot 6/9/2020 in Tate Modern (Londen), 10/10 tot 21/2/2021 in Museum Ludwig (Keulen).

Andy Warhol: Green Coca-Cola Bottles. Beeld 2019 The Andy Warhol Foundation for the Visual Arts, Inc. / Licensed by Artists Rights Society (ARS), New York

4. Danser Brut

De Brusselse Bozar en het Gentse Museum Dr. Guislain slaan de handen in elkaar voor deze expo over dans en de ontelbare manieren waarop ons lijf zichzelf kan uitdrukken. Verwacht veel, en vooral veel verschillende dingen: moderne én hedendaagse kunstwerken, filmfragmenten en archiefdocumenten. Danser Brut belooft een nieuwe kijk op de mogelijkheden van het menselijk lichaam.

20/5 tot 19/7 in Bozar (Brussel)

Danser Brut. Beeld RV BOZAR / Collection Eduardo Arroyo Photo : DR. © DR

5. Victor Papanek - The Politics of Design

Design kan ook activistisch zijn. In 1970 schreef de Oostenrijkse Amerikaan Victor Papanek het boek Design for the Real World, waarin hij pleitte voor ontwerpen die rekening houden met sociale gelijkheid, inclusiviteit en duurzaamheid. Iets wat bijna vijftig jaar later nog even actueel is. De expo liep eerst in het toonaangevende Vitra Design Museum, en binnenkort in Genk.

10/3 tot 24/5 in C-Mine (Genk)

Victor Papanek - The Politics of Design. Beeld © University of Applied Arts Vienna, Victor J. Papanek Foundation
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234