TipsBoeken
Van ‘Polderjapanner’ tot de nieuwe Salman Rushdie: deze vijf boeken zijn uw leestijd waard
Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest een handvol nieuwe exemplaren uit en proeft voor.
Philip Huff, begaafd Nederlands romancier, gunt zich thematisch een brede actieradius in zijn poëziedebuut Ik meld mij af, ik meld mij aan, met onderwerpen als familie, de natuur, het stadsleven, technologie en vanzelfsprekend de liefde. Het zijn toegankelijke, franjeloze gedichten waar een sluier van weemoed en tederheid overheen is gedrapeerd, om dan weer om te slaan in woede. Toch overheerst een milde warmte. ‘Wie / is onzichtbaar genoeg / om jou te zien zoals je bent? /Een pilaar.’
Philip Huff, Ik meld mij af, ik meld mij aan, Prometheus, 60 p., 19,99 euro.
--
Ruim twintig jaar geleden streek Fumiko Miura met haar Nederlandse echtgenoot vanuit Kobe neer in Rotterdam. Ze viel van de ene verbazing in de andere en het bleek een helse klus om Nederlands aan te leren. In Polderjapanner biedt Miura – tegenwoordig leraar Japans – geestig inzicht in haar Hollandse belevenissen. Ze kijkt haar ogen uit als de polonaise losbarst en vraagt zich af waarom ze zo voorspelbaar veel brood met kaas eten. En waarom fietsen Nederlanders zo ongeduldig snel?
Fumiko Miura, Polderjapanner, Van Oorschot, 212 p., 20,25 euro.
--
Als de krokodil op een dag aan land komt, ziet hij een tafel aan de oever staan. Vreemd, wel vier poten, maar geen vacht of scherpe tanden. Ook de olifant, het stinkdier en de slang vinden dat de tafel geen echt dier is. Hoort die wel in de jungle? Dat maakt de tafel verdrietig. Je moet je wat mee laten drijven door dit filosofische prentenboek van Meneer Zee & Melvin (Jan De Maeyer en Wout Schildermans), over buitenbeentjes en wat je per se zou willen zijn.
Meneer Zee & Melvin, Waarom een tafel geen dier is, Horizon, 40 p., 19,99 euro.
--
Zes maanden geleden ging het bericht de wereld rond dat Salman Rushdie (75) was neergestoken, een aanval die hem onder meer blind aan één oog maakte. Nu is er positiever nieuws in de vorm van een nieuwe roman. Het boek verschijnt op 7 februari tegelijk in het Engels én in het Nederlands, onder de titel Victoriestad bij uitgeverij Pluim. In Victoriestad creëert een begaafde vertelster en dichteres een nieuwe beschaving door de kracht van haar verbeelding.
Salman Rushdie, Victoriestad, uitgeverij Pluim, 352 p., 26,99 euro. Vert: Karina van Santen, Martine Vosmaer. Verschijnt op 7/2.
--
Wenen, 1894. Het personeel van het Kunsthistorisches Museum in Wenen ontdekt in een sarcofaag het gemummificeerde lijk van de beroemde egyptoloog Alfons Strössner, die kortgeleden nog springlevend was. Is de professor het slachtoffer geworden van een eeuwenoude vloek? Om de moordenaar te achterhalen werkt detective Leopold von Hertzfeldt samen met doodgraver Augustin Rothmayer in deze historische thriller van de Duitse bestsellerauteur Oliver Pötzsch.
Oliver Pötzsch, De ogen van Osiris, Boekerij, 448 p., 23,99 euro.