Zondag 04/06/2023

TipsBoeken

Van ‘Pleidooi voor pulp’ tot ‘Een tweede leven’: deze vijf boeken zijn uw leestijd waard

Akwaeke Emezi. Beeld NYT
Akwaeke Emezi.Beeld NYT

Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest een handvol nieuwe exemplaren uit en proeft voor.

Dirk Leyman

Escapistische kerstcruise

In De zee ondersteboven snijdt Marie Darrieussecq prangend vluchtelingenwanhoop en toerismeschaamte aan. Wanneer psychologe Rose samen met haar kinderen Gabriel en Emma een escapistische kerstcruise maakt over de Middellandse Zee, doorkruist een schipbreuk met bootvluchtelingen de idylle. Aan overlevende Younes uit Niger schenkt Rose de iPhone van haar zoon. Genuanceerde roman zonder gemoraliseer, vol alternerende twijfel over passiviteit of engagement.

Marie Darrieussecq, De zee ondersteboven, De Arbeiderspers, 216 p., 21,50 euro.

null Beeld rv
Beeld rv

Redeloze verliefdheden

Het moet maar eens ophouden, dat neerkijken op pulpromannetjes uit pakweg de Bouquetreeks waarin smachtende vrouwen hun redeloze verliefdheden botvieren, zo vindt de Nederlandse schrijver en criticus Kees ’t Hart. De boekjes zitten slimmer in elkaar dan je uit het omslag afleidt, vindt hij. Laat je niet afschrikken door titels als Gekust door de dokter, Kwellend geheim en Nog altijd de zijne, soms maakt de auteur er écht werk van, betoogt hij in Pleidooi voor pulp.

Kees ’t Hart, Pleidooi voor pulp, Querido, 138 p., 12,50 euro.

null Beeld rv
Beeld rv

Op elkaars lip

De prettige herontdekking van de Britse auteur R.C. Sherriff (1896-1975) met postume bestseller Twee weken weg smaakte naar meer. En hup, we worden op onze wenken bediend met Een tweede leven waarin we de esbattementen volgen van een gepensioneerd Londens echtpaar, dat te veel op elkaars lip zit en bij wie de sleur en verveling toeslaat. Wanneer ze tijdens een plattelandswandeling een huis zien, besluiten ze het in een opwelling te kopen. Of dat een goed idee is?

R.C. Sherriff, Een tweede leven, Atlas Contact, 332 blz., 24,99 euro.

null Beeld rv
Beeld rv

Doorleesde reiskroniek

De zelfkant van de maatschappij en de grilligheden van de geschiedenis, daar heeft de Tsjechische schrijver Jachym Topol (°1962) fingerspitzengefühl voor. In de Moldaviet-reeks verschijnen twee typerende verhalen uit zijn oeuvre. In ‘Een trip naar het station’ belanden we in het Tsjechoslowakije van net na 1989 dat worstelt met zijn pas verworven vrijheid. ‘Supermarkt van Sovjethelden’ is een doorleefde reiskroniek naar Galicië, waarin de bloedige geschiedenis van de streek doorzindert.

Jachym Topol, Moldaviet 33, Voetnoot, 130 p., 14 euro. Vertaling Edgar De Bruin.

null Beeld rv
Beeld rv

Onconventionele liefde

Op een middag, in het zuidoosten van Nigeria, opent een moeder haar voordeur en ontdekt ze het lichaam van haar zoon Vivek, gewikkeld in een kleurrijke stof, aan haar voeten. Akwaeke Emezi schreef met De dood van Vivek Oji een mozaïekvertelling over familie en vriendschap, de worsteling van ouders die een kind niet begrijpen en over onconventionele liefde. Het boek was een instant New York Times-bestseller, Emezi werd door Time uitgeroepen tot ‘next generation leader’.

Akwaeke Emezi, De dood van Vivek Oji, Podium, 256 p., 21,99 euro.

Akwaeke Emezi, De dood van Vivek Oji
Podium, Beeld rv
Akwaeke Emezi, De dood van Vivek OjiPodium,Beeld rv

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234