Maandag 09/12/2019

Van onderbroek tot kosmische beats: "A Decade of Eskimo"

Beeld UNKNOWN

Het Gentse platenlabel Eskimo Recordings bestaat iets langer dan tien jaar. Maar nu pas wordt dat decennium van dance gevierd. Dat gebeurt met een groots opgezet Eskimonde-feest en een luxueuze cd-box. De Morgen brengt het verhaal van dit wereldwijd bekende dancelabel dat begon met... onderbroeken.

Met internationaal gerenommeerde acts als Aeroplane, The Glimmers, Moonlight Matters of Lindstrøm & Prins Thomas is Eskimo al jaren een vertrouwde én behoorlijk hippe naam in de dancescene. Warme balearic beats, dance-muziek zonder oogkleppen en een liefde voor cosmic disco verbindt de meeste acts op het label.

Je kan dan ook nauwelijks geloven dat de kiem ooit gelegd werd op een grauw industrieterrein. Nochtans was het in het havenkwartier van Gent dat Dirk De Ruyck en Thierry Bogaert, samen met muzikale adviseurs Mo&Benoelie (de dj's Mo Becha en David Fouquaert; gva) het Gentse nachtleven veranderden met Pablo Eskimo Bar - feestjes met een lichtjes provocatieve verwijzing naar de beruchte Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. "De eerste feestjes met het Eskimo-logo hielden we al in de loop van 1997, met de hulp van de mode-academie," herinnert David zich. "Eerst op de Dendermondsesteenweg, voor zo'n tweehonderd man. Dat jaar vierden we er ook Oudejaarsnacht: een groot succes, maar met temperaturen tot 15 graden onder nul werd het in alle opzichten een "coole" nacht (lacht). Dat succesvolle feest gaf de aanzet tot de verhuis in 1998 naar de Eskimofabriek op de Wiedauwkaai."

Daar werden sinds mensenheugenis onderbroeken en pyjama's vervaardigd, maar de productie staat dan al een tijd op een laag pitje. De Ruyck en Bogaert willen het logo van Eskimo overnemen, omdat ze het ijzersterk vinden. Het beeld van de Inuit oogt dan ook vrolijk, is alom bekend in Gent en het etiket staat bovendien voor kwaliteit: datzelfde gevoel moeten hun fuiven oproepen. Tot hun stomme verbazing ziet de eigenaar geen graten in het uitlenen van z'n logo.

Een jaar na het eerste feest daagt gemiddeld zevenduizend man per editie op. Eskimo is een hype én een vast begrip in de Belgische partyscene. Intussen gaan de feesten door in vijf zalen met evenveel verschillende genres: zowel fans van hiphop als future funk, techno, house of drum-'n-bass komen er aan hun trekken. Er is ook een skateramp, graffitimuur, cocktailbar en - no kidding - discorollerskate-ruimte. "De vibe die er toen heerste, waarin alles kon en mocht, voel ik vandaag alleen nog in de Charlatan," gelooft een nostalgische Fouquaert.

Ook buitenlandse acts merken dat er van alles broeit in Gent. De Franse producer Ludovic Navarre - alias St. Germain - herinnert zich zelfs tot op vandaag hoe het publiek uit z'n dak ging toen hij z'n nieuwste cd Tourist voorstelde - die plaat werd later pas een classic in het genre.

Toch spannen de acts van eigen bodem meestal de kroon op Eskimo: The Glimmer Twins (alias Mo & Benoelie), TLP en Stephen en David Dewaele - toen nog onder hun alias The Flying Dewaele Brothers - namen een hoge vlucht als dj tijdens die eerste jaren. "Eskimo was uniek in die tijd," herinnert David zich. "En iedereen wilde erbij zijn. Maar tegen het eind barstten de feestjes uit hun voegen. Toen ook onruststokers uit Brussel naar Eskimo afzakten, en de security strenger moest worden, raakte de lol er een beetje af."

Aan het begin van de nieuwe eeuw wordt dan beslist om met de feestjes te stoppen, ook al omdat de fabriek dringend aan renovatie toe is. Culture Club en - al is het tijdelijk - Belmondo in het S.M.A.K. nemen de fakkel over.

De fabrieksfeesten leggen rond de eeuwwisseling ook de basis voor het platenlabel Eskimo Recordings. Stefaan Vandenberghe, alias Dr. Lektroluv én de platenbaas van N.E.W.S., zet z'n schouders onder dat label, samen met De Ruyck. Na enkele jaren is het een veilige haven voor Aeroplane en Moonlight Matters die hun tentakels in het buitenland leggen, en internationale sterkmakers als Lindstrøm & Prins Thomas. Maar ook de compileerdrift van het duo Mo&Benoelie draagt bij tot internationale allure. "Het buitenlandse succes van The Glimmers dankten we aan onze vele compilaties", vertelt Fouquaert. "In het Britse muziekblad Jockey Slut, dat tot in Tokio verdeeld werd, kreeg onze eerste mix-cd negen op tien. Daardoor raakten publiek en promotors in ons en in het label geïnteresseerd. En toen we voor de eerste compilatievan Série Noire tien op tien kregen, ging de bal helemààl aan het rollen. In Londen wisten ze niet wat ze hoorden: daar werden rave, techno en lounge altijd strikt van elkaar gescheiden. Wij plakten al die stijlen gewoon aan elkaar. Dat typeert Eskimo: een gezond je m'en foutisme, gekoppeld aan een gevoel voor stijl."

Beeld UNKNOWN
Eén van de eerste flyers van Pablo Eskimo Bar. Beeld UNKNOWN

Maar in hun jeugdig enthousiasme loopt het ook al eens dramatisch fout. Zo herinneren de twee dj's zich een pijnlijke debacle met een groot modehuis. "Al bij onze tweede cd kregen we een proces aan de broek. Die cd stond vol muziek die "leftfield" klonk, dus doopten we hem in al onze naïviteit Rive Eskimo, naar het parfummerk Rive Gauche van Yves Saint Laurent." De intussen overleden Marc Meulemans, de grafisch designer die ook de "E" van Eskimo ontwierp, maakte daarbij een hoes die overduidelijk door het parfumdoosje geïnspireerd was. "In Parijs konden ze daar niet mee lachen. We werden prompt voor de rechter gedaagd. Dat proces heeft ons héél veel internationale aandacht opgeleverd, maar die goede pers kwam helaas met een prijs. Nog een geluk dat het moederhuis N.E.W.S. de boete wilde betalen. Anders was het allicht gedaan geweest met Eskimo."

Eskimonde - A Decade of Eskimo Recordings (5 cd's) is eind deze week uit bij N.E.W.S.

Eskimonde gaat morgen door in het Compass Building aan de Kleindokkaai, met Aeroplane, The Glimmers, VillA en The Living Islands
meer info: www.club-69.be

Beeld UNKNOWN
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234