TipsBoeken
Van ‘Het einde van alle straten’ tot ‘Februari’: deze vijf boeken zijn uw leestijd waard
Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest een handvol nieuwe exemplaren uit en proeft voor.
De sympathieke, knap vormgegeven (maar prijzige) Maanden-reeks van Das Mag nodigt twaalf schrijvers uit tot een novelle of een bespiegeling over een maand van het jaar. Na onder meer Bregje Hofstede en Alfred Birney voert nu Rob van Essen de pen. Hij stelt zijn confrontatie met Februari uit door een verhaal te vertellen over D., altijd gehuld in een lange leren jas, die op zijn beurt een verhaal vertelt over… ‘Schrikkelman, een luchtkasteel en Stephen King’. Maar is februari wel een maand?
Rob van Essen, Februari, Das Mag, 120 p., 19,99 euro.
--
Kunstcriticus Frank Vande Veire verraste in 2013 vriend en vijand met de krasse pornografische roman Bloeiende Agatha (2013). In zijn tweede roman Het einde van alle straten weeft een man een obsessief, imaginair web in een zich buitenissig vertakkende stad – gelijkend aan Parijs. Daar woont zijn voormalige geliefde H.. Een compromisloos boek over lust, zelfbedrog, een hang naar het ultieme én sublieme, verzadigd van een diepe unheimlichkeit. En mét gebeitste zinnen van zelden geziene statuur.
Frank Vande Veire, Het einde van alle straten, Het balanseer, 278 p., 24,50 euro.
--
De Egyptenaar Waguih Ghali, die in 1969 een einde aan zijn leven maakte, schonk ons slechts één roman, maar dat volstond om hem een cultstatus te bezorgen. Bier in de snookerclub uit 1964 is dan ook een snedig portret van Egypte in de nasleep van Nassers revolutie. Hoofdpersonage Ram is een kosmopolitische, brutale verteller, een wereldverbeteraar die weliswaar liever gokt en drinkt dan zich om politiek te bekommeren. Op cynische wijze raakt hij vervreemd van zijn omgeving en privileges.
Waguih Ghali, Bier in de snookerclub, Jurgen Maas, 238 p., 21,99 euro. Vertaling Paul Heyman.
--
Een roman als een perpetuum mobile dat gretig met vertelcodes dolt, ‘een liefdesverklaring aan de literatuur’, vond Le Monde. ‘Wreedheid is onze eerste deugd’, denkt de zeer vreemde en op sterven liggende ‘liefste schrijvende oude dame’. Vlak bij een begraafplaats waar overleden auteurs rusten strijkt een excentrieke tv-ploeg neer om een eerbiedwaardige romanschrijfster in haar doodsstrijd te filmen. Kunnen ze haar aanzetten om een onuitgegeven manuscript vol gaten te voltooien?
Anne Serre, Onze allerliefste schrijvende oude dame, Vleugels, 108 p., 23,95 euro. Vertaling Katelijne De Vuyst.
--
Wanneer de ontvoerde baas van een mijnbouwbedrijf vermoord wordt aangetroffen in een zomerhuis, worden hoofdinspecteur Carl Edson en zijn team ingeschakeld, in deze nieuwe thriller van het Zweedse bestsellerfenomeen Bo Svernström. Drie extremistische klimaatactivisten worden verdacht van de ontvoering. Maar dan worden twee van hen ook dood teruggevonden, in hetzelfde zomerhuis. Wat later wordt in een kast een getuige aangetroffen, een jonge vrouw, besmeurd met bloed.
Bo Svernström, Wie het eerst komt, HarperCollins, 432 p., 23,99 euro.