Woensdag 29/01/2020

Sam Louwyck

Van Gils over de Sam Louwyck-uitspraken: "Hoeveel meer weerwerk konden we bieden?"

Sam Louwyck over veroordeling voor rijden onder invloed: "Het is een heksenjacht" Beeld VRT

"Een heksenjacht." Zo noemt Sam Louwyck zijn veroordeling voor het rijden onder invloed van alcohol. Hij deed de veelbesproken uitspraak gisterenavond in Van Gils & gasten op Eén. Was het wel zo’n goed idee om de acteur daar te zetten?

Sam Louwyck was gisteravond te gast in Van Gils & gasten om er te getuigen over zijn rijgedrag. Vorige week werd de acteur veroordeeld voor het rijden met 1,4 promille alcohol in zijn bloed. Omdat hij een tweede keer op minder dan drie jaar werd betrapt, wordt hij nu beschouwd als ‘recidivist’. De politierechter legde hem een rijverbod van drie maanden en een geldboete van 1.600 euro op.

In het de talkshow noemde Louwyck die straf “te hoog”. “Ik ben in fout, daar ga ik niet over discussiëren”, aldus de recidivist. “Maar ook al ben je in fout, vind ik het een soort heksenjacht. Moet alles zo radicaal en buitenmaats? Stel je voor dat je een normale mens bent, met een normaal gezin met twee kinderen, en één van kinderen wil verder studeren. En dan krijg je zo’n boete. Dan wordt ook je kind gestraft.”

Tegengas

De passage doet heel wat stof opwaaien. Onder meer omdat Lieven Van Gils amper tegengas gaf op de uitspraken van de acteur. “Maar daarom hebben we Kathleen Stinckens - zelf politierechter - ernaast gezet”, reageert de presentator. “Hoeveel meer weerwerk konden we bieden?”

Van Gils: “In een gesprek met pro’s en contra’s moet ik als presentator altijd oppassen dat ik beide kanten van de medaille toon, dat ik kritisch genoeg ben. Deze week hadden we bijvoorbeeld de voorzitter van Oxfam België en boegbeeld Geena Lisa te gast. Zij vinden dat mensen de organisatie moeten blijven steunen, dus vertolkte ik de kritiek die er leeft bij het publiek. Het is mijn taak om de rol op te nemen van de stem die op dat moment niet aan tafel aanwezig is.”

Gisteren waren alle stemmen wel aanwezig, vindt Van Gils. “Had Sam alleen aan tafel gezeten, dan had ik wél veel tegengas moeten geven. Maar met een autoriteit als Kathleen Stinckens erbij - iemand die Sam de les kan spellen en op zijn plichten moet wijzen - wat kan je mij dan nog verwijten?”

Walgen

De Leuvense politierechter bood inderdaad weerwerk op de uitspraken van Louwyck. “De sociale omgeving wordt absoluut ook gestraft, maar daar kies je zélf voor”, antwoordde Stinckens de acteur. “Je hebt al een waarschuwing gehad, je wist dat rijden onder invloed zwaar wordt bestraft. Als je dan binnen de drie jaar diezelfde fout maakt, moeten wij de afweging maken: laten we die mensen opnieuw rijden met het risico dat er een ongeval gebeurt, of moet er strenger ingegrepen worden? Je straft je eigen kinderen door opnieuw te drinken en te rijden.”

Het was al de vierde keer dat Louwyck zich voor gelijkaardige feiten moest verantwoorden in de rechtbank. Ook in 2007, 2009 en 2016 werd hij veroordeeld voor het rijden onder invloed van alcohol. En dat is hetgeen dat de meeste kijkers nog het meest tegen de borst stuit.

“Heel blij om in mijn timelines te zien dat zoveel mensen walgen van de woorden en het gedrag van Sam Louwyck”, tweet onder meer Q-music presentator Sam De Bruyn. “Een overduidelijk gevaar voor de maatschappij. En het maar niet willen snappen.”

Cowboy uithangen

En daar wil Louwyck zich vandaag voor excuseren. “Het was mijn bedoeling niet om iemand te schofferen”, zegt hij in een reactie aan De Morgen. “Ik neem mijn verantwoordelijkheid, en ik neem de schuld op mij: drinken en rijden gaan niet samen. Wie me een beetje kent, weet dat ik niet de cowboy ga uithangen, en nooit zal zeggen dat het allemaal zo erg niet is. Want het is erg.”

Wel blijft hij achter zijn standpunt staan dat rechters meer vrijheid moeten krijgen in het bepalen van de strafmaat. Maar die boodschap is volledig verloren gegaan. “Ik denk dat veel kijkers op een bepaald moment gestopt zijn met luisteren”, aldus Louwyck. “Wat men mij vandaag verwijt, was niet de boodschap die ik wou overbrengen. Wel dat we de zaken niet in het extreme mogen jagen. Laat een rechter nog oordelen. Dat was mijn punt.”

Stinckens gaf dat in de uitzending ook gedeeltelijk toe. Vanaf juli moeten politierechters bij een bepaald alcoholgehalte bijvoorbeeld systematisch een alcoholslot opleggen. “Ons beoordelingsvermogen als politierechter wordt steeds meer aan banden gelegd.” £

Maar de politierechter kaatste de bal ook terug naar Louwyck. “Niemand verplicht je om aan het verkeer deel te nemen. Als je het toch doet, moet je een aantal regels respecteren. Als je dat niet wil doen, neem dan niet deel aan het verkeer.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234