Woensdag 26/01/2022

Bill Awards

Van feministische iconen tot 'fucking rap legends': deze 16 jonge Vlamingen moet u leren kennen

Van links naar rechts: rapper Woodie Smalls, schoenenontwerper Elisa Mol en designer Sep Verboom Beeld Sander De Clercq / Aaron Lapeirre
Van links naar rechts: rapper Woodie Smalls, schoenenontwerper Elisa Mol en designer Sep VerboomBeeld Sander De Clercq / Aaron Lapeirre

Hiphoppers, ontwerpers, filmmakers,... Vlaanderen barst van creatief talent dat nog te vaak onderbelicht wordt. Reden genoeg voor cultuurorganisatie BILL om met haar 'BILL Awards' 16 klinkende namen te tippen die u voor geen geld van de wereld mag missen.

Fernand Van Damme

1. Horen: Tsar B


Wie:
"Justine Bourgeus (22) was violiste bij School is Cool en zong met Oscar & The Wolf. Als Tsar B tovert ze met duistere beats, recht uit het boudoir van de sultan van Agrabah."

Quote: "Ik volgde een klassieke opleiding tot violiste, maar weet stiekem al sinds mijn veertiende dat ik ooit Oosterse electro wilde produceren. Alleen bleef ik wachten op iemand die samen met mij beats zou maken, iemand die mij zou leren hoe het moet. Twee jaar geleden was ik het beu, en ging ik zelf knutselen."

Lees ook

Een gesprek met Tsar B: "Denk aan een schattige miniversie van Beyoncé" (+)

Tsar B Beeld Jef Boes
Tsar BBeeld Jef Boes

2. Horen: Woodie Smalls

Wie: "Woodie Smalls (19) uit Sint-Niklaas is goed op weg om een hiphoplegende in Europa te worden. De 'Red Bull Elektropedia Award' voor beste urban heeft hij al, nu die 'BILL Award' nog."

Quote: "I'm awesome. (lacht) Ik wil gewoon een fucking legend zijn. Het zou zalig zijn als iedereen zegt: 'Yow, Woodie Smalls, de beste rapper van Europa'."

null Beeld Woodie Smalls
Beeld Woodie Smalls

3. Horen: Piquet

Wie: "Beloftevolle Limburgse band die psychedelische pop combineert met transoceanische vocalen en pseudo-Nederlanstalige teksten."

Quote: "We zijn enorm hard aan het werken en willen er vol voor gaan. Het Belgische muzieklandschap is al heel schoon, maar met ons erbij nog schoner!"

Piquet Beeld Ilse Jooken
PiquetBeeld Ilse Jooken

4. Horen: Myrthe Luyten

Wie: "Myrthe Luyten (25) uit Bree is de eigenares van de unieke stem achter 'Astronaute'. Met 'Petrichor' bracht ze haar eerste langspeler uit. Voor fans van de jonge Patti Smith."

Quote: "We willen troost bieden aan de mensen. We zijn een band die graag bezig is en mooie authentieke muziek maakt. Het hoeft niet altijd pop te zijn."

null Beeld RV
Beeld RV

5. Zien: Brandon Lagaert

Wie: "Brandon Lagaert (23) uit Gent is danser en performer bij 'Peeping Tom'. Onder de naam 'Kaiho' maakt hij solo's en kortfilms, zoals 'You Blow Me Away', over een eenzame man en zijn opblaasbare pop."

Quote: "Ik wil een nieuwe theaterervaring creëren. De toeschouwer mag best twijfelen wanneer de voorstelling precies begint en eindigt. Techniekers en zelfs de stoelen waarop het publiek zit, mogen deel uitmaken van het verhaal. Ik wil een universum scheppen waarbinnen de grens tussen realiteit en performance vervaagt en onzekerheid de nieuwe zekerheid wordt."

Brandon Lagaert Beeld Roxanne Gaucherand
Brandon LagaertBeeld Roxanne Gaucherand

6. Zien: Anouk Fortunier

Wie: "Anouk Fortunier (26) uit Brussel won met haar film 'Drôle D'Oiseau' de 'VAF Wild Card', de Publieksprijs op Film Fest Gent en de Debuutprijs op het kortfilmfestival van Leuven."

Quote: "Het is belangrijk om film in de kijker te zetten bij jongeren. Film heeft me enorm geholpen om uiteenlopende dingen van het leven rationeel te begrijpen, wat anders misschien nooit gebeurd was."

Anouk Fortunier Beeld Niels Putman
Anouk FortunierBeeld Niels Putman

7. Zien: Pascal Janssen

Wie: "Pascal Janssen (23) is een mixed-media-artiest die muziek visualiseert. Hij fuseert schilderkunst met collages en levert op die manier wazige maar bazige albumcovers af."

Quote: "Ik hoop in de toekomst met meer en bekendere bands samen te werken. Nu ben ik vooral bezig met kleinere, onbekendere bands. Dat is ook leuk, maar ooit wil ik iets ontwerpen voor Grimes of King Krule."

Pascal Janssen en enkele van zijn werken Beeld bill.be
Pascal Janssen en enkele van zijn werkenBeeld bill.be

8. Zien: Dounia Mahammed

Wie: "Met haar afstudeerproject 'Salut copain' stond Dounia Mahammed (25) al onmiddellijk solo op Bâtard Festival. Bij wp Zimmer werkt ze aan een nieuwe theaterstuk."

Quote: "Ik wil theater maken over mensen. Over hoe we zijn, waarom we zijn en waarom we zijn hoe we zijn. Ik probeer het onzichtbare zichtbaar te maken, dingen en mensen te belichten die in het leven aan ons voorbij gaan."

Dounia Mahammed Beeld Mira Bryssinck
Dounia MahammedBeeld Mira Bryssinck

9. Doen: Sep Verboom

Wie: "Sep Verboom (25) is tegelijk productontwikkelaar en wereldverbeteraar. Werkte in de Filipijnen samen met lokale arbeiders en oude materialen aan 'nieuw' design."

Quote: "We moeten met materialen veel bewuster omgaan. Je hebt geen nieuwe materialen nodige om nieuwe producten te maken."

Sep Verboom Beeld Aaron Lapeirre
Sep VerboomBeeld Aaron Lapeirre
Sep Verboom Beeld livableproducts.org
Sep VerboomBeeld livableproducts.org

10. Doen: Elisa Mol

Wie: "Elisa Mol (21) trok helemaal alleen naar Firenze om er de stiel van schoenmaker te leren. Lanceerde haar eigen sneakermerk 'Fiamme' en een lijn met schoenenaccessoires, 'Frilles'."

Quote: "Mijn sneakers worden met de hand gemaakt door een klein familiebedrijf in Italië. Ik ben van begin tot einde ook betrokken bij het gehele proces: van ontwerp en materiaalkeuze, tot verpakken en versturen. Ik doe het allemaal zelf."

Elisa Mol Beeld RV
Elisa MolBeeld RV

11. Doen: CAMPR

Wie: "Sebastiaan en Wim bundelen met hun app 'Campr' de mooiste kampeerplekjes ter wereld, in een soort van Airbnb voor kampeerders."

Quote: "We moeten jonge ondernemers ondersteunen en stimuleren. Zeker internetstart-ups mogen in België nog meer in de kijker gezet worden."

12. Doen: Nicolas Caeyers

Wie: "Nicolas Caeyers (23) richtte met 'Invisible Pictures' zijn eigen productiehuis op. Werkt als creatief manager voor AXWELL /\ INGROSSO."

Quote: "Als kleine jongen jaagde ik mijn dromen al na en ik werk keihard om die ook te verwezenlijken. Je moet gewoon streven naar nummer één. Het is mijn droom om ooit samen te werken met Beyoncé."

Nicolas Caeyers Beeld RV
Nicolas CaeyersBeeld RV

13. Spreken: Samira Saleh

Wie: "Een slam poet met ballen. Met Urban Woorden is Samira Saleh (22) leading lady van het internationale project 'Next Generation Speaks'."

Quote: "Ik begrijp soms wel dat er weinig wordt verwacht van meisjes met een hoofddoek, maar we zijn echt aan het uitbreken hoor. We gaan aankloppen bij alle soort beroepen, we komen steeds meer en meer naar buiten. We staan hier, we zijn hier en we mogen hier zijn."

null Beeld RV
Beeld RV

14. Spreken: Moya De Feyter

Wie: "Moya De Feyter (23) treedt op als literaire lichtekooi Ambrosia in het 'Poëziebordeel'. Won vorig jaar Frappant en werkt momenteel voorzichtig aan haar eerste boek."

Quote: "De middelmatigheid jaagt me soms angst aan. Ik hoop op z'n minst een boek te schrijven dat mensen aan het denken zet. Een verhaal dat ze koesteren en waarin ze zichzelf helemaal herkennen of net het tegenovergestelde, een boek dat in één adem troost en verwart."

null Beeld Ilse Wauters
Beeld Ilse Wauters

15. Spreken: Mattijs Deraedt

Wie: "Mattijs Deraedt is 'Lettertype' van de stad Kortrijk. In 2014 won hij de dichtwedstrijd SOET en een jaar later de Henderik Prijs-prijs voor kortverhalen."

Quote: "Ik was 17 jaar en lag in de zomer met een longontsteking in bed. Er gebeurde toen iets in mijn brein en ik begon door de ziekte te hallucineren en ijlen. Mijn eerste gedichten gaan over wat ik op die momenten zag, heel trippy allemaal."

Mattijs Deraedt Beeld Lynn Delbeecke
Mattijs DeraedtBeeld Lynn Delbeecke

16. Spreken: Yasmine Schillebeeckx

Wie: "Yasmine Schillebeeckx blogt en schrijft als columniste. In haar boek 'Echte vrouwen bestaan niet' veegt ze de vloer aan met stereotypen over vrouwen."

Quote: "Schrijven is meer dan een uitlaatklep. Ik wil mensen doen inzien dat er meer achter een verhaal zit dan wat media vaak fout belichten. Met mijn boek wil ik mensen bewuster maken van het seksisme in Vlaanderen en de wereld. Ik wil dat mensen twee keer nadenken voordat ze iemand een slet noemen."

Yasmine Schillebeeckx Beeld Bob Van Mol
Yasmine SchillebeeckxBeeld Bob Van Mol

De BILL Awards

BILL selecteerde voor het tweede jaar op rij 16 jonge artiesten in vier categorieën (Horen, Zien, Doen, Spreken) en nomineert hen voor een Award. Stemmen kunt u tot zondagavond 22 mei op de BILL-webstek of op hun Facebook-pagina. De uitreiking vindt plaats op 26 mei in Bar Bravo, Brussel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234