Woensdag 16/10/2019

Antwerpen

Van een klooster tot een brouwerij: Antwerpen zoekt 'het Schoonste Gebouw'

Beeld Stad Antwerpen

Antwerpen is op zoek naar het mooiste gebouw. Het is te zeggen: vijf gebouwen met erfgoedwaarde maken kans om twee jaar lang zichzelf de schoonste van 't Stad te noemen. En de Antwerpenaar mag mee kiezen. Hup hup!

De afgelopen twee jaar was Comptoir Sucrier in de Seefhoek officieel het schoonste gebouw van Antwerpen noemen, maar het is tijd voor een opvolger. Vijf gebouwen met erfgoedwaarde werden door een jury geselecteerd, nu mag iedereen meestemmen voor de publieksprijs. De kandidaten zijn panden die de laatste vijf jaar gerestaureerd of gerenoveerd zijn, of die een nieuwe invulling kregen.

Doel is het Antwerpse onroerend erfgoed in de kijker te zetten, en de manier waarop oude panden verzoenbaar zijn met een moderne bestemming. De winnaar krijgt 4.000 euro. Een overzicht van de kandidaten.

Architectenwoning Walter Van den Broeck: modernistisch comfort

Een modernistische woning die de architect in 1927 voor zijn ouders ontwierp. Vorig jaar begonnen de nieuwe eigenaars, ook architecten, met de renovatie, waarbij ze expliciet kozen om de eigenheid van het huis zoveel mogelijk te bewaren. Bovendien is het huis nu energiezuinig, en volgens de jury bewijst dat net dat onroerend erfgoed heus wel kan omgeturnd worden tot een comfortabele woning, zonder in te boeten op sfeer. 

Beeld Stad Antwerpen

De Grote Robijn, of hoe een klooster een opvangplek voor jongeren werd 

In de Grote Robijn worden vandaag kwetsbare jongeren opgevangen in een huislijke sfeer. Maar het pand is al eeuwenoud: in de zestiende eeuw werd het gebouwd als Hotel van Stralen, in 1902 werd het een klooster en daarna een meisjesschool. Jeugdzorg Emmaüs zette zich drie jaar geleden aan de verbouwingen, met onder meer een ontspanningsruimte in de vroegere kapel. 

Beeld Stad Antwerpen

De Roma, een klassieker

De Roma, een concertzaal in Borgerhout die eigenlijk geen introductie meer behoeft. Gebouwd in 1927 als 'schouwspelzaal', en na jaren lange leegstand in 2003 onder handen genomen door een hoop handige vrijwilligers, met respect voor de artdecostijl. Zonder die vrijwilligers trouwens geen Roma: met 400 zijn ze en elke dag zorgen ze voor een levendige ontmoetingsplek vol sfeer. Twee jaar geleden stroopten ze nog eens de mouwen op voor een grondige restauratie van het dak, de gevels en het interieur. 

Het Schoonste Gebouw Beeld Stad Antwerpen

Pakhuis 't Glorie, van pakhuis tot woonhuis

Een typisch gebouw uit 1875: een woonhuis-pakhuis met een binnenkoer. In het pakhuis is zowat alles gepasseerd. Het deed dienst als pomphuis, als fabricageplaats voor jutte zakken, kolenhok en garage met verfcabine. Vandaag is het pand een woonhuis met kantoor, en regelmatig wordt het gebouw opengesteld voor culturele evenementen.

Beeld Stad Antwerpen

Brouwerij De Koninck, het huis van de ambacht

Al bijna 200 jaar zit de familie De Coninck in dit pand. Door verschillende uitbreidingen ontstond hier een allegaartje van mooie magazijnen, brouwhallen en een gisttoren uit het interbellum. Na een stevige verbouwing ging de brouwerij open voor het grote publiek. Bier wordt hier nog steeds gebrouwen, maar De Coninck heeft zichzelf ook heruitgevonden als centrum voor bierproeverij en een huis voor de ambachten. 

Het Schoonste Gebouw Beeld Stad Antwerpen

Meer informatie op hetschoonstegebouw.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234