Donderdag 01/06/2023

TipsBoeken

Van ‘Dorsten’ tot ‘Heb je ons ein­delijk gevonden’: deze vijf boeken zijn uw leestijd waard

De Duitse acteur Edgar Selge maakt met 'Heb je ons ein­delijk gevonden' zijn debuut als schrijver. Beeld Photothek via Getty Images
De Duitse acteur Edgar Selge maakt met 'Heb je ons ein­delijk gevonden' zijn debuut als schrijver.Beeld Photothek via Getty Images

Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest een handvol nieuwe exemplaren uit en proeft voor.

Dirk Leyman

Seksuele misstappen

Een nieuwsgierige stewardess laat zich meeslepen in een heikele driehoeksverhouding. Vier vrienden onderhouden elkaar over hun seksuele misstappen. We stuiten op buschauffeurs, stewardessen, studenten en kleine winkeliers in de Chinese stad Nanjing. Door een minuscule dosis pech vliegt hun bestaan van de rails, onder meer omdat hun hormonen opspelen. Maar de Chinese Lu Min (°1973) schrijft in deze verhalenbundel ook over ouder worden, verval en de ‘esthetiek van het neergaan’.

Lu Min, Hormonen in de nacht, De Geus, 384 p., 25 euro. Vertaling Annelies Stiggelbout e.a..

null Beeld Lu Min
Beeld Lu Min

--

Huiselijk geweld

Een sensatie in Duitsland is dit debuut van acteur Edgar Selge, waarin de twaalfjarige, dromerige hoofdpersoon terugblikt op de verhouding met zijn vader, een zelfingenomen patriarch. Deze gevangenisdirecteur is bezeten van klassieke muziek en organiseert huisconcerten voor gedetineerden. Maar er blijven nogal wat potjes gedekt in dit gezin, waarin huiselijk geweld sluimerde en dr. Selge onfrisse contacten met veroordeelde Duitse officie­ren onderhield. Pakkend en knap geschreven.

Edgar Selge, Heb je ons ein­delijk gevonden, De Ar­bei­derspers, 280 p., 23,99 euro. Vertaling Peter Claessens.

null Beeld Edgar Selge
Beeld Edgar Selge

--

Doorleefde debuutverhalen

Negen gehavende personages en dwars­lopende liefdes, plus opdringerige tristesse. Er is Lorraine, de stripteasedanseres, Eddie, de hoerenloper, en Olga, een meisje dat door haar verpleger betast wordt. De doorleefde debuutverhalen van de in Brussel wonende Nederlandse Nienke ’s Gravemade laten veel ongemakkelijke eenzaamheid doorsijpelen, die gedempt moet worden met nogal wat seks. ‘Verdriet kun je soms pas echt goed aanraken als er iemand is die het voor jou aanraakt.’

Nienke ’s Gravemade, Dorsten, De Harmonie, 172 p., 20 euro.

null Beeld Nienke ’s Gravemade
Beeld Nienke ’s Gravemade

--

Mysterieuze plaag

Verstild voorjaar opent met een ‘fabel voor morgen’, over een Amerikaans stadje waar een mysterieuze plaag de harmonie verstoort. Vogels en bijen verdwijnen, biggetjes sterven en huisartsen krijgen patiënten met vreemde klachten. Met dit boek begon de Amerikaanse Rachel Carson een milieu­beweging. Het levert een alarmerende kritiek op chemicaliën die ongedierte bestrijden. Het succesboek zorgde voor een wijziging van het overheidsbeleid in de VS.

Rachel Carson, Verstild voorjaar, Athenaeum, 352 p., 24,99 euro. Vertaling Nico Groen.

null Beeld Rachel Carson
Beeld Rachel Carson

--

Profetisch chroniqueur

Tragische zwerfkat, hotelmens én drankorgel die een imposant oeuvre naliet, waarin de ‘Werdegang’ van het oude Centraal-Europa doorzindert. De Joodse exil­auteur en soms profetische chroniqueur Joseph Roth (1894-1939) is nu door de Engelse journalist Keiron Pim geportretteerd in een uitstekende biografie waarin hij leven en oeuvre met bravoure aaneensmeedt. Pim volgt alle etappes van Roths roerige bestaan, vanaf zijn geboortegrond in Brody, in het huidige Oekraïne, via Wenen en Berlijn tot Oostende en Parijs.

Keiron Pim, Eindeloze vlucht, Atlas/Contact, 512 p., 35,99 euro. Vertaling Lidwien Biekmann.

null Beeld Keiron Pim
Beeld Keiron Pim

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234