TipsBoeken
Van ‘Dorsten’ tot ‘Heb je ons eindelijk gevonden’: deze vijf boeken zijn uw leestijd waard
Dirk Leyman werpt een blik op de boekenberg, kiest een handvol nieuwe exemplaren uit en proeft voor.
Seksuele misstappen
Een nieuwsgierige stewardess laat zich meeslepen in een heikele driehoeksverhouding. Vier vrienden onderhouden elkaar over hun seksuele misstappen. We stuiten op buschauffeurs, stewardessen, studenten en kleine winkeliers in de Chinese stad Nanjing. Door een minuscule dosis pech vliegt hun bestaan van de rails, onder meer omdat hun hormonen opspelen. Maar de Chinese Lu Min (°1973) schrijft in deze verhalenbundel ook over ouder worden, verval en de ‘esthetiek van het neergaan’.
Lu Min, Hormonen in de nacht, De Geus, 384 p., 25 euro. Vertaling Annelies Stiggelbout e.a..
--
Huiselijk geweld
Een sensatie in Duitsland is dit debuut van acteur Edgar Selge, waarin de twaalfjarige, dromerige hoofdpersoon terugblikt op de verhouding met zijn vader, een zelfingenomen patriarch. Deze gevangenisdirecteur is bezeten van klassieke muziek en organiseert huisconcerten voor gedetineerden. Maar er blijven nogal wat potjes gedekt in dit gezin, waarin huiselijk geweld sluimerde en dr. Selge onfrisse contacten met veroordeelde Duitse officieren onderhield. Pakkend en knap geschreven.
Edgar Selge, Heb je ons eindelijk gevonden, De Arbeiderspers, 280 p., 23,99 euro. Vertaling Peter Claessens.
--
Doorleefde debuutverhalen
Negen gehavende personages en dwarslopende liefdes, plus opdringerige tristesse. Er is Lorraine, de stripteasedanseres, Eddie, de hoerenloper, en Olga, een meisje dat door haar verpleger betast wordt. De doorleefde debuutverhalen van de in Brussel wonende Nederlandse Nienke ’s Gravemade laten veel ongemakkelijke eenzaamheid doorsijpelen, die gedempt moet worden met nogal wat seks. ‘Verdriet kun je soms pas echt goed aanraken als er iemand is die het voor jou aanraakt.’
Nienke ’s Gravemade, Dorsten, De Harmonie, 172 p., 20 euro.
--
Mysterieuze plaag
Verstild voorjaar opent met een ‘fabel voor morgen’, over een Amerikaans stadje waar een mysterieuze plaag de harmonie verstoort. Vogels en bijen verdwijnen, biggetjes sterven en huisartsen krijgen patiënten met vreemde klachten. Met dit boek begon de Amerikaanse Rachel Carson een milieubeweging. Het levert een alarmerende kritiek op chemicaliën die ongedierte bestrijden. Het succesboek zorgde voor een wijziging van het overheidsbeleid in de VS.
Rachel Carson, Verstild voorjaar, Athenaeum, 352 p., 24,99 euro. Vertaling Nico Groen.
--
Profetisch chroniqueur
Tragische zwerfkat, hotelmens én drankorgel die een imposant oeuvre naliet, waarin de ‘Werdegang’ van het oude Centraal-Europa doorzindert. De Joodse exilauteur en soms profetische chroniqueur Joseph Roth (1894-1939) is nu door de Engelse journalist Keiron Pim geportretteerd in een uitstekende biografie waarin hij leven en oeuvre met bravoure aaneensmeedt. Pim volgt alle etappes van Roths roerige bestaan, vanaf zijn geboortegrond in Brody, in het huidige Oekraïne, via Wenen en Berlijn tot Oostende en Parijs.
Keiron Pim, Eindeloze vlucht, Atlas/Contact, 512 p., 35,99 euro. Vertaling Lidwien Biekmann.