DM GidstPodium
Van Brazilië tot in de Westhoek: de beste voorstellingen van het moment
De Morgen gidst u door het allerbeste wat er op het podium te zien is.
Braziliaans tweeluik
In zijn slotweekend pakt Kunstenfestivaldesarts uit met een rijk programma, van Una imagen interior van het unieke Spaanse gezelschap El Conde de Torrefiel tot The Shadow Whose Prey The Hunter Becomes van het Australische Back To Back Theatre, waarin drie activisten met een verstandelijke beperking de wereld in vraag stellen. Zijn ook op het afscheidsfeestje: de Braziliaanse choreografen Alice Ripoll en Lia Rodrigues, inmiddels vaste gasten op Kunstenfestivaldesarts. In Lavagem maakt Ripoll schoon schip met de sociale hiërarchie in Rio de Janeiro; in Encantado gaat Rodrigues met maar liefst elf dansers op zoek naar verwondering.
Encantado, op 28 mei in CC De Factorij, Zaventem
Lavagem, op 28 mei in Pilar, Brussel
Slotstuk
Na het indrukwekkende Black, over de kolonisatie van Congo, en Yellow, over de collaboratie tijdens WO II, sluit Luk Perceval zijn The Sorrows of Belgium-trilogie af met Red, over de aanslagen in Brussel. Net zoals de oostfronter in Yellow uitblonk in afwezigheid, zie je de terrorist niet, maar wel diens vader, die zich afvraagt hoe het zover is kunnen komen.
Red – The Sorrows of Belgium III: Holy War, 28 mei in KVS, Brussel
Tragikomedie
Sebastien Dewaele en Wouter Bruneel verwerken hun West-Vlaamse familiegeschiedenis tot eerlijk verteltheater dat geen moment zeemzoet wordt. Once upon a time in de Westhoek is een tranche uit de eigen geschiedenis. De acteurs maken er (in eindregie van Wouter Deprez) een even tragische als komische vertelling van.
Once upon a time in de Westhoek, 28 mei in De Expeditie, Gent