Dinsdag 20/08/2019

Vader 'Slumdog Millionaire'-sterretje biedt dochter te koop aan

Beeld UNKNOWN

Het blijft rommelen rond de kindsterren uit de Oscarwinnende film 'Slumdog Millionaire'. Gisteren werd bekend dat de vader van Rubina Ali zijn dochter ter adoptie heeft aangeboden. De man protesteert zo tegen het feit dat hij, ondanks de miljoenenrecette van de film, nog steeds in armoede leeft.

Blijkbaar is het een nieuwe zet in het steekspel rond de vergoedingen voor de acteerprestaties. Dit weekend maakten de filmmakers bekend dat ze 570.000 euro stoppen in een vijfjarig hulpprogramma in de sloppenwijk van Mumbai om de kritiek over de uitbuiting van de kindsterren te doen ophouden. Ze voegden er wel aan toe dat de kinderen al 'correct' betaald waren.

Te koop voor 220.000 euro
De vader van Rubina Ali, een van de kindsterren uit ''Slumdog Millionaire', heeft zijn 9-jarig dochtertje daarop te koop aangeboden. Hij gaf Rubina op voor adoptie, maar wil daar wel ruim 220.000 euro voor krijgen. Rubina's vader is boos dat hij en zijn gezin op financieel gebied niet hebben gedeeld in het succes van de film en beschuldigt de grote bazen in Hollywood ervan dat zij hem dwingen zijn dochter te verkopen.

Of de man het meent of het een bizarre vorm protest is, is niet meteen duidelijk.

Opeenstapeling van incidenten
Dit is het zoveelste incident rond de lokale sterren die in de met Oscars overladen film meespeelden. De ruzie tussen de Indiase families en de Amerikaanse producenten startte toen bekend werd dat de film veel nominaties in de wacht had gesleept.

De families van de twee kindsterren in 'Slumdog Millionaire', Azharuddin Ismail en Rubina Ali, klaagden tegen de internationale media dat ze amper geld kregen voor de film, terwijl er recordrecettes werden voorspeld.

Oorspronkelijk weigerde de filmmaatschappij ook om de kinderen over te vliegen naar Hollywood voor de uitreiking maar door de storm van protest werden die plannen bijgestuurd. De filmmakers verwenden de kinderen tijdens hun vijf dagen lange verblijf in Amerika met onder andere een bezoekje aan Disney, maar boter bij de vis kwam er niet.

Plan International
Ondertussen werd het stil rond de twee. De kritiek tegenover de makers van de film achter de schermen duurde voort. De vader van Ismail, die tuberculose heeft en minder dan 44 euro per maand verdient, eiste na de thuiskomst van zijn zoon, voor een laatste keer meer geld.

"Ze beloofden ons een huis, maar we wonen nog steeds in het vuil. Regisseur Boyle moet beter voor mijn zoon zorgen", zei Mohammed Ismail. Vorige maand werd beloofd dat de families een huis zouden krijgen. Niet van de filmmakers maar van de Indiase overheid. Ze verblijven echter nog steeds in de sloppenwijk.

Vorig weekend werd aangekondigd dat regisseur Danny Boyle en producent Christian Colson 570.000 euro zouden pompen in een project van Plan International. Dat geld zou gedurende vijf jaar worden gebruikt om de levensomstandigheden in de sloppenwijk van Mumbai, waar de film zich afspeelt, te verbeteren. Er werd ook gesteld dat er geen extra's kwamen voor de acteurs. De afspraken die vroeger werden gemaakt, bleven behouden: kosten voor onderwijs en gedurende de draaidagen van de film een gage die drie keer het gemiddelde loon van een Indische volwassene bedroeg.

De reactie liet niet op zich wachten: Rubina's vader protesteerde, dit keer met de adoptie. Ondertussen ging het ook met de kinderen van kwaad naar erger. Sinds ze begin februari terugkeerden uit de VS, is hun leven overhoop gehaald. Ze gaan beiden naar een dure, Engelstalige school, en lijken vervreemd van hun omgeving, vooral Rubina. Ze wil haar oude leven niet meer terug, weigerde haar jurk van de Oscars uit te doen en heeft geen contact meer met haar vroegere vriendinnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden