Maandag 26/08/2019

WEINSTEIN

Unie van Regisseurs wil deontologische code om seksueel overschrijdend gedrag te voorkomen

Harvey Weinstein Beeld REUTERS

In de nasleep van het schandaal rond filmbons Harvey Weinstein, heeft nu ook de Unie van Regisseurs gereageerd met een open brief. Daaruit blijkt dat de Vlaamse beroepsvereniging werk wil maken van een deontologische code.

Sinds het schandaal over seksueel overschrijdend gedrag door de Amerikaanse filmproducer Harvey Weinstein, duiken wereldwijd getuigenissen op van vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt.

Vandaag reageert ook de Unie van Regisseurs, de Vlaamse beroepsvereniging voor film- en tv-regisseurs, met een open brief naar aanleiding van die recente getuigenissen omtrent misbruiken in de audiovisuele sector.

“Onze verantwoordelijkheid bestaat erin om elke vorm van misbruik of seksuele intimidatie die zich op de werkvloer aandiende, uitdrukkelijk te veroordelen en mee te bestrijden”, klinkt het. “Dit kunnen we doen door onze steun te betuigen aan wie het is overkomen en meer, door gezamenlijk en met de sector een deontologische code op te stellen waarbij desgevallend ingegrepen wordt en bijdraagt tot een preventieve werking in een open klimaat dat grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar maakt.”

Geen überproducers 

Hoe die deontologische code eruit moet zien, is niet duidelijk. Ook maakt de brief geen verwijzing naar incidenten in ons land. Eerder deze week schreef regisseur Jan Verheyen nog een opiniestuk in De Morgen waaruit moet blijken dat er bij ons geen gelijkaardige gevallen bekend zijn.

“Vlaanderen is Hollywood niet”, schreef Verheyen. “Wij hébben hier geen Weinsteins, geen überproducers of -regisseurs die carrières kunnen maken of kraken. Die vergelijking gaat niet op, en ik vind de huidige hysterie met verdachtmakingen en insinuaties ongepast.”

En daar wil ook de Unie van Regisseurs zich niet mee bezighouden. “De Unie wenst zich uitdrukkelijk te distantiëren van media die het proces van individuele mensen in de publieke ruimte willen voeren nog voor een gedegen onderzoek heeft plaatsgevonden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden