Maandag 25/10/2021

Uitgever tackelt Vande Lanotte: "Ligt Oostende in de buurt van Napels?"

Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) ligt opnieuw onder vuur in het boek 'Dwarsligger', uitgeven door Van Halewyck. Beeld BELGA
Minister van Economie Johan Vande Lanotte (sp.a) ligt opnieuw onder vuur in het boek 'Dwarsligger', uitgeven door Van Halewyck.Beeld BELGA

André Van Halewyck, de eigenaar van de gelijknamige uitgeverij, brengt met 'Dwarsligger' van Marc Descheemaecker opnieuw een boek uit dat sp.a'er Johan Vande Lanotte in diskrediet brengt. "Ligt Oostende soms in de buurt van Napels?", vroeg de uitgever zich af toen de minister van Economie eerder het boek 'De keizer van Oostende' wou laten verbieden door te dreigen met advocaten en schadeclaims.

Met dat boek legde uitgever Van Halewyck in 2012 de machtsconcentratie van Johan Vande Lanotte in de Oostendse en nationale politiek bloot. Onder meer zijn rol in het bedrijf Electrawinds werd zwaar op de korrel genomen.

Van Halewyck had voor publicatie "uit fairplay" het boek bezorgd aan Vande Lanotte, die het meteen door zijn advocaten en die van Electrawinds zou hebben laten nalezen. Niet veel later volgde een telefoontje van Electrawinds-ceo Luc Desender: "Als u dit boek op de markt brengt, riskeert u een schadeclaim om u tegen te zeggen."

"Ik heb veel respect voor de politicus Vande Lanotte, ook voor wat hij gedaan heeft in Oostende", zegt Van Halewyck deze week in Knack. "Maar ik begrijp nog altijd niet waarom hij de auteurs Luc Pauwels en Wim Van den Eynde (twee onderzoekersjournalisten van de VRT, red.) zo hard moest tackelen."

Schuldig verzuim
De uitgever laakt onder meer de manier waarop Vande Lanotte toen een legertje journalisten bijeen had getrommeld. "Hij heeft hen op een geniale manier gedribbeld. Dat boek was al geklasseerd voor één journalist het effectief gelezen had. Ze slikten zijn uitleg als koek", vindt Van Halewyck.

"De slaafsheid waarmee ze de versie van Vande Lanotte overnamen, getuigt van schuldig verzuim. Een insider zei mij: 'Geen enkele Wetstraatjournalist had dit boek kunnen schrijven.' Dan is er toch iets mis? Ofwel met onze politieke berichtgeving, ofwel met de machtsuitoefening in ons land."

Politieke druk
Van Halewyck suggereert in het interview ook dat er politieke druk is uitgeoefend om de journalisten op non-actief te zetten. Vande Lanotte zou in een telefoongesprek met de uitgever opeens naar de VRT hebben verwezen, zonder dat die laatste daarover was begonnen. "Ineens zegt hij: 'André, ik heb niet naar de VRT gebeld.' Tiens, dacht ik, ik heb Vande Lanotte toch niets over de VRT gevraagd? Pas nadien hoorde ik dat de VRT Wim Van den Eynde en Luc Pauwels in quarantaine had geplaatst."

Op de vraag van Knack van wie het telefoontje naar de VRT dan had kunnen komen, speelt Van Halewyck de vraag terug: "Wie is er minister van Media?" Hij verwijst daarmee naar sp.a-politica Ingrid Lieten.

Met 'Dwarsligger', het boek van voormalig NMBS-baas Marc Descheemaecker, brengt Van Halewyck opnieuw een boek uit dat Vande Lanotte in diskrediet brengt. "Maar voor de goede orde: ik wil de scalp van Vande Lanotte niet. (...) Ik doe het voor de hygiëne van de democratie."

Het volledige interview met André Van Halewyck staat deze week in Knack.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel werd een uitspraak van Luc Desender verward met die van Johan Vande Lanotte. Dit is inmiddels rechtgezet.

André Van Halewyck:
André Van Halewyck: "De slaafsheid waarmee journalisten de versie van Vande Lanotte overnamen, getuigt van schuldig verzuim."Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234