Woensdag 19/05/2021

BoekenDe Morgen gidst

Uit het dal geklommen: de boeiendste boeken van het moment

Hunter Biden (m), met wijlen zijn broer Beau en zijn vader Joe, inmiddels president van de Verenigde Staten, in januari 2013. Beeld REUTERS
Hunter Biden (m), met wijlen zijn broer Beau en zijn vader Joe, inmiddels president van de Verenigde Staten, in januari 2013.Beeld REUTERS

De Morgen gidst u door het allerbeste wat er te lezen is.

Hij raakte zwaargewond toen hij 2 jaar was, verloor in 2015 zijn oudere broer aan hersenkanker en werd onder Donald Trump het doelwit van verdachtmakingen. Bovendien raakte hij verslaafd aan alcohol en drugs en liep zijn huwelijk op de klippen. Hunter Biden, zoon van de huidige president, vertelt erover in Al het moois. En uiteraard over hoe hij uit het dal klom.

Hunter Biden, Al het moois, Hollands Diep, 252 p., 21,99 euro. Vertaling Frans Reusink.

Met speels sérieux

Ze noemt het zelf een ‘klein onderzoek langs onze angsten, hoop, fabricagefouten en illusies’. In De stuntelende mens gaat Klara-radiomaker Greet Van Thienen met ‘speels sérieux’ levensvragen te lijf. Ze denkt na over kwesties als kwetsbaarheid, lichamelijkheid en gebrek aan controle, aan de hand van filosofen, schrijvers en eigen ervaringen.

Ontregeling

Rachel Cusk. Beeld Siemon Scammell-Katz
Rachel Cusk.Beeld Siemon Scammell-Katz

Na de Contouren-trilogie werd veel verwacht van de nieuwe roman van Rachel Cusk, schrijfster van chirurgisch precieze ideeënromans. In De tweede plaats nodigt een vrouw op haar afgelegen landgoed een schilder uit, van wie een doek haar vroeger zeer intrigeerde. Maar de komst van de kunstenaar én zijn jonge vriendin veroorzaakt ontregeling.

Rachel Cusk, De tweede plaats, De Bezige Bij, 192 p., 20,99 euro

Het begin van het spelen

Josse De Pauw. Beeld © Stefaan Temmerman
Josse De Pauw.Beeld © Stefaan Temmerman

Het nieuwste boek van Josse De Pauw valt ­moeilijk voor één gat te vangen. In In open veld toont hij flink wat facetten van zijn leven, acteren en schrijven. ‘Waarom ben ik ­beginnen spelen? Hoe herken je het begin van iets?’ In dit proza is De Pauw zowel spelend, ­zoekend als twijfelend. ­Auto­biografisch, maar zich ook verschansend.

Josse De Pauw, In open veld, Borgerhoff & Lamberigts, 222 p., 22,99 euro

In Hitlers kringen

Een jongetje geeft Adolf Hitler een boeketje bloemen voor zijn 50ste verjaardag op 20 april 1939.  Beeld Sueddeutsche Zeitung Photo
Een jongetje geeft Adolf Hitler een boeketje bloemen voor zijn 50ste verjaardag op 20 april 1939.Beeld Sueddeutsche Zeitung Photo

Eva Braun-biografe Heike B. Görtemaker heeft zich nu obsessief verdiept in de link tussen Hitlers privé- en politieke leven. Ze ontmantelt de mythe van de eenzame, altijd alerte veldheer en reconstrueert Hitlers hofhouding en vertrouwelingen, waar vleierij en intriges schering en inslag waren. Wat was hun rol in het perfide machtsspel?

Heike B. Görtemaker, Hitlers hofhouding, Cossee, 590 p., 45 euro

Magie en betovering

Illustratrice Charlotte Dematons. Beeld gratis
Illustratrice Charlotte Dematons.Beeld gratis

Is dit het ultieme voorleesboek? Paul Biegel (1925-2006) was met zijn tomeloze verbeelding een ­coryfee van de Nederlandse kinderliteratuur. Biegels dochter selecteerde nu dertig ­favoriete sprookjes met verdwaalde konijnen, snorkneuzen, kalme-talmzalmen of kwaje-graaihaaien. Topillustratrice Charlotte Dematons maakte er magische, betoverende tekeningen bij.

Paul Biegel, Charlotte Dematons, Groot Biegel sprookjesboek, Gottmer, 22,99 euro

Magneet voor mafketels

Michael Van Peel. Beeld Anneke Peeters
Michael Van Peel.Beeld Anneke Peeters

Samen met fotograaf Rafaël Balrak keerde stand-upcomedian Michael Van Peel terug naar de Noorse Noordkaap (‘magneet voor reizigers en mafketels’) om de verhalen van dit drukbezochte ‘parallelle universum’ op te tekenen. Hij sprokkelde foto’s, portretten en kronieken over de laatste halte op weg naar het einde van de wereld, een ‘asfalten boekenplank’.

Michael Van Peel, foto’s Rafaël Balrak, Nordkapp stories, uitgeverij Vrijdag, 160 p., 22,50 euro

Trip door de boekgeschiedenis

Irene Vallejo. Beeld rv
Irene Vallejo.Beeld rv

Irene Vallejo’s wereldwijde bestseller is al vergeleken met Harari’s Homo sapiens. Maar de Spaanse classica viert vooral het geschreven woord en laveert door de historie van het boek, van Alexander de Grote tot verboden boeken, met veel pittige anekdotiek en doorkijkjes in haar eigen leven. ‘Zonder boeken zouden de beste dingen zijn opgelost in vergetelheid.’

Irene Vallejo, Papyrus, Meulenhoff, 536 p., 29,99 euro. Vertaling Adri Boon

Denkoefeningen van niveau

Hannah Arendt. Beeld Penelope Deltour
Hannah Arendt.Beeld Penelope Deltour

Dit was het laatste memorabele hoofdwerk van de filosofe Hannah Arendt (1906-1975), goed voor drie delen en 800 pagina’s, nu in één band gevat. Ze verkent de mogelijkheden van de menselijke geest en onderscheidt drie capaciteiten die iedereen bezit: denken, willen en oordelen. Welk nut heeft denken en kan het wereldproblemen verlichten?

Hannah Arendt, Het ­leven van de geest, Ten Have, 800 p., 49,99 euro

Als je lichaam in de war is

Uit 'Noem me Nathan'. Beeld Catherine Castro & Quentin Zuttion
Uit 'Noem me Nathan'.Beeld Catherine Castro & Quentin Zuttion

Fijnzinnige graphic novel die in Frankrijk het debat over transgender en non-binariteit flink aanwakkerde. Puber Nathan voelt zich verraden door zijn lichaam wanneer hij borsten krijgt. Ziet zijn omgeving hem als een meisje? Wanhopig sluit hij zich af. Tot zijn omgeving verrassend attent op zijn fysieke en mentale verwarring reageert.

Catherine Castro & Quentin Zuttion, Noem me Nathan, Querido Glow, 18,99 euro

Bezwering van angsten

Daan Heerma van Voss. Beeld Eva Roefs
Daan Heerma van Voss.Beeld Eva Roefs

Schrijver Daan Heerma van Voss kijkt in het eerlijke De bange mens resoluut in de spiegel. Hij bezweert zijn angsten en paniekaanvallen, zijn ‘binnenstebuitenleven’. Waar komen ze werkelijk vandaan? Hoe bruuskeren ze vriendschappen en liefdes? Van Voss spit diep in zijn jeugd en haalt ook wetenschappers en kunstenaars van stal.

Daan Heerma van Voss, De bange mens. Atlas/Contact, 336 p., 22,99 euro

Wervelende middeleeuwen

Nico Dros. Beeld Carla Schoo
Nico Dros.Beeld Carla Schoo

Een heerlijke historische roman om volledig in te zwelgen, dat is Willem die Madoc maakte. Nico Dros voert een Vlaamse mediëvist op die een dertiende-eeuws verzamelhandschrift ontdekt. Is het van de hand van Willem, auteur van Van den vos Reynaerde en Madoc? Een wervelende vertelling volgt, waarin de middeleeuwen kleurrijk oplichten.

Nico Dros, Willem die Madoc maakte, Van Oorschot, 592 p., 27,50 euro

Het coloriet van de nacht

Werk uit 'Sunset Memory'. Beeld Peter Waterschoot
Werk uit 'Sunset Memory'.Beeld Peter Waterschoot

Atmosferische moodscapes op onbestemde locaties, zo kun je de fotografie van Peter H. Waterschoot omschrijven. Het zijn intrigerende beelden, vaak gemaakt in anonieme hotelkamers, met een diep nachtelijk coloriet. In zijn tweede boek Sunset Memory – bij zijn solo-expo in het Musée de la Photographie in Charleroi – treffen we ook gedichten van Peter Verhelst.

Peter Waterschoot, Sunset Memory, ARP2 Editions, 120 p., 39 euro. Expo tot 16/5

De beer is los

null Beeld Humo
Beeld Humo

Beer, een herontdekte Canadese cultroman uit 1976, blijkt een raadselachtig, verduiveld goed geschreven boek over een eenzame academica. In een landhuis op een eiland vat ze onpeilbare liefde en lust voor een tamme bruine beer op. Op een gegeven moment smeert ze zich zelfs met honing in. Fabel of parodie? Marian Engel brengt onze zekerheden aan het wankelen.

Marian Engel, Beer, Koppernik, 146 p., 17,50 euro. Vertaling Barbara De Lange

Reis door de natuur

null Beeld RV
Beeld RV

Een betere gids door de natuurhistorie dan Hans Mulder, conservator bij het Amsterdamse Allard Pierson Museum en Artis-bibliothecaris, is er waarschijnlijk niet. In het somptueuze De ontdekking van de natuur toont hij hoe de mens door de geschiedenis heen de natuur probeerde te doorgronden. Begeesterend leidt hij ons langs prenten, platen en schilderijen.

Hans Mulder, De ontdekking van de natuur, Terra, 256 p., 49,99 euro

Ramsey Nasr wil het anders

Ramsey Nasr. Beeld Erik Smits
Ramsey Nasr.Beeld Erik Smits

‘Drie essays, drie punten in de tijd’. Drie moment­opnames legt schrijver-acteur Ramsey Nasr vast in De fundamenten, waarin hij fel van leer trekt tegen de manier waarop het politieke en economische systeem de poten van onder onze stoel zaagt. Hij verbindt de coronacrisis met de klimaatkwestie én pleit ervoor ons idee van geluk radicaal te herijken. Een oproep tot opstand?

Ramsey Nasr, De funda­menten, De Bezige Bij, 144 p., 16,99 euro

Vijftig tinten wit

Uit 'Witje'. Beeld RV
Uit 'Witje'.Beeld RV

Jeugdauteur Paul De Moor en de bekende illustratrice Kaatje Vermeire begeven zich in Witje naar een groot wit land, met enkel witte dieren en eromheen een grote witte zee. “In het grote witte huis woont Witje met haar zus Witske. Op de schouder van Witje hipt een witte vogel.” Zachte tinten domineren dit dromerige boek, waarin alle schakeringen van wit worden verbeeld.

Paul De Moor & Kaatje Vermeire, Witje, Leopold, 64 p., 7-12 jaar, 16,99 euro

Vitale melancholie in dichtvorm

Stefan Hertmans. Beeld Thomas Sweertvaegher
Stefan Hertmans.Beeld Thomas Sweertvaegher

Peter Verhelst puurde uit zowat achthonderd ­gedichten een selectie van tachtig, als presentje aan ons, lezer, voor de zeventigste verjaardag van Stefan Hertmans. In Wij waar geen eind aan komt komen thema’s als “herinnering, geschiedenis, liefde, erotiek, dood, verlies en vitale melancholie” in een nieuwe rangorde te staan en vent Verhelst zijn bewondering uit.

Stefan Hertmans & Peter Verhelst, Wij waar geen eind aan komt, De Bezige Bij

Grunberg in het woon-zorgcentrum

Arnon Grunberg. Beeld Linda Stulic
Arnon Grunberg.Beeld Linda Stulic

In september 2018 verbleef Arnon Grunberg twee weken ‘embedded’ bij de 144 bewoners van wzc Zuiderlicht in Gent. Hij moest terugkomen op zijn idee dat er geen gruwelijker plek is dan een woon-­zorgvoorziening. De eerdere ­reportage is nu somptueus heruit­gebracht met fotocollages door de Antwerpse kunstenaar en duivel-doet-al Dennis Tyfus.

Arnon Grunberg en Dennis Tyfus, Zuiderlicht – Waardigheid in het kwijl

Op ijle hoogte

Toine Heijmans. Beeld Merlijn Doomernik
Toine Heijmans.Beeld Merlijn Doomernik

De bergliteratuur floreert. Tien jaar na zijn bestseller Aan zee zoekt Toine Heijmans in Zuurstofschuld met verve de hoogte op. Hij palmt je in met dit relaas van klimvrienden Lenny en Walter, dromen najagend op de toppen van de Alpen en de Himalaya, waar Walter uiteindelijk totale zinloosheid ervaart. Mooi hoe Heijmans andere beroemde bergverhalen inweeft.

Bevrijd met zicht op de dood

Annemarie Haverkamp. Beeld Ivo van der Bent
Annemarie Haverkamp.Beeld Ivo van der Bent

De Nederlandse auteur en cultureel antropoloog Annemarie Haverkamp, Bronzen Uil-winnares 2019, is gefascineerd door de dood. Voor de ­interviewbundel Ik heb geleefd sprak ze uitvoerig met (ook jonge) mensen die niet zo lang meer te leven hebben. Ze peilde naar hun angsten, dromen én plannen. ‘Mensen voelden zich in die laatste fase vaak bevrijd.’

Annemarie Haverkamp, Ik heb geleefd, Lebowski, 352 p., 22,99 euro

Sexting en schaamhaar

Jeugdauteur Laïla Koubaa. Beeld rv
Jeugdauteur Laïla Koubaa.Beeld rv

De populaire cartooniste Laura Janssens (Niet nu Laura) sloeg de handen in elkaar met jeugdauteur Laïla Koubaa voor Onder tussen in. In deze frisse beeldroman voor jongeren kaarten ze op een speelse manier ­intimiteit en ontluikende seksualiteit aan: van sexting tot schaamhaar, van maagdenvlies tot de eerste keer. Het figuurtje Mixy neemt je op sleeptouw.

Laura Janssens en Laïla Koubaa, 'Onder tussen in', Vrijdag, 112 p., 20 euro. Beeld rv
Laura Janssens en Laïla Koubaa, 'Onder tussen in', Vrijdag, 112 p., 20 euro.Beeld rv

Boeken die verbinden

Michiko Kakutani. Beeld Paul Bruinooge/Patrick McMullan
Michiko Kakutani.Beeld Paul Bruinooge/Patrick McMullan

Een hartstochtelijk pleidooi voor lezen en voor boeken die ons verbinden, dat is Ex Libris van de Amerikaanse Pulitzer Prize-winnares Michiko ­Kakutani. Zwierig vent ze haar enthousiasme voor meer dan honderd boeken uit, van klassiekers tot recente romans én non-fictie die het sociale en politieke landschap hertekende. Met vintage illustraties van Dana Tanamachi.

Michiko Kakutani, ‘Ex Libris, 100+ boeken om te lezen en te herlezen’, 300 p.

Dit waren mijn ouders

Jan Lauwereyns. Beeld Tim Dirven
Jan Lauwereyns.Beeld Tim Dirven

Schrijver, dichter en neurowetenschapper Jan Lauwereyns, die in Japan woont, vermengt dagboekfragmenten, essay en poëzie om de vinger te leggen op het leven van zijn ouders, die in een dramatisch aflopend huwelijk gegijzeld zaten. Tien dagen lang wroet hij in zijn geheugen of is het zijn geweten? Intrigerend, met flarden Antwerps dat zich met het ‘oor’ laat lezen.

Jan Lauwereyns, Gehuwde rotsen, Koppernik, 240 p., 22,50 euro

Fraaie Japanse sciencefiction

Kazuo Ishiguro. Beeld EPA
Kazuo Ishiguro.Beeld EPA

Een vermetele onderneming, Klara en de zon, die nieuwe roman van Nobelprijswinnaar Kazuo Ishiguro, geschreven vanuit het perspectief van een zogenoemde ‘Kunstmatige Vriendin’ (KV). ‘Een fraaie sf-fabel die om liefde en opoffering draait, om de grenzen van de technologische maakbaarheid en (...) om wat een mens uniek (en) menselijk maakt’, vond de krant Het Parool.

Kazuo Ishiguro, Klara en de zon, Atlas/Contact, 352 p., 22,99 euro.

Reus op lemen voeten

Caroline De Gruyter. Beeld Thomas Ekström
Caroline De Gruyter.Beeld Thomas Ekström

NRC-correspondente Caroline de Gruyter grijpt naar het verleden om uit te zoeken hoe het komt dat de Europese Unie soms zo’n reus op lemen voeten is. Het Habsburgse rijk was net zo, betoogt ze. Toch gaven de keizers ‘doormodderend’ vele volkeren, talen en culturen een dak boven het hoofd, zeshonderd jaar lang. Europa’s zwakte is ­tegelijk zijn kracht.

Caroline de Gruyter, ‘Beter wordt het niet’, De Geus, 243 p., 22,50 euro.

Eeuwig mededogen

Willem Elsschot. Beeld Athenaeum
Willem Elsschot.Beeld Athenaeum

Het relatief kleine oeuvre van Willem Elsschot blijft imponeren en nieuwe generaties aanspreken, met zijn scherpe psychologische inzicht, milde ironie en aanstekelijke humor, waarin de burgerman zijn harnas verliest. Plus dat eeuwige mededogen met de ploeteraars. Nu is een nieuwe compacte, ­aantrekkelijke editie van zijn ­Verzameld werk verschenen.

Willem Elsschot, ‘Verzameld werk’, Athenaeum, 848 p., 50 euro.

Verliefd en verlangend

Lucebert. Beeld ANP
Lucebert.Beeld ANP

Sensatie, toen onlangs bleek dat er een complete dichtbundel van Lucebert, keizer van de Vijftigers, was opgedoken. De verzen in het nu gepubliceerde Vaarwel zijn bovendien omlijst door tekeningen uit die tijd. Lucebert schreef ze tussen 1949 en 1952 en toont zich van zijn lyrische en verliefde kant, na een liefdesdebacle met de vrouw van zijn vriend Bert Schierbeek.

Lucebert, Vaarwel. Achtergelaten gedichten, De Bezige Bij, 112 p., 26,99 euro

Erasmus op de snijtafel

Sandra Langereis. Beeld rv
Sandra Langereis.Beeld rv

In haar levendige en lijvige biografie over Erasmus toont Sandra Langereis de sprankelende auteur van Lof der Zotheid en de brutale bijbelwetenschapper die het even hevig met Luther als met de inquisiteurs aan de stok kreeg. Als overgangsfiguur tussen de middeleeuwen en de moderne tijd heeft Erasmus Europese dimensies. Zijn brieven zijn een goudmijn.

Sandra Langereis, Erasmus. Dwarsdenker, De Bezige Bij, 780 p., 39,99 euro

Een alternatieve western

C Pam Zhang. Beeld Gioia Zloczower
C Pam Zhang.Beeld Gioia Zloczower

De Chinees-Amerikaanse C Pam Zhang (31) ­debuteerde ophefmakend met een originele ­moderne western. Met goudzoekers en cowboys, maar ook met tijgers en reus­achtige bizonskeletten. En met een ­rehabilitatie van de Chinese ­immigranten die een rol speelden in de verovering van het Amerikaanse westen. Ze flirt ook met fantasy en science­fiction.

C Pam Zhang, Al wat goud op de bergen is, Signatuur, 333 p., 23,99 euro

Intacte charme

Haruki Murakami. Beeld Dominik Butzmann/laif
Haruki Murakami.Beeld Dominik Butzmann/laif

Valeur sûre, dat krijg je als je je in een nieuwe verhalenbundel van Haruki Murakami onderdompelt. Zijn wereld, waarin lichte vervreemding de werkelijkheid uit de hengsels tilt, is intussen bekend, maar de charme blijft intact. In Eerste persoon enkelvoud spit de Japanse Nobelprijskandidaat ook duchtig in eigen ziel. Opnieuw is muziek een alom­tegenwoordig tonicum.

Haruki Murakami, Eerste persoon enkelvoud, Atlas/Contact, 218 p.

Delicate reconstructie

In een stijl wars van sentiment speurt non-fictie­boegbeeld Jan Brokken naar het rijke universum van zijn moeder Olga, bezeten door talen, en haar man, een zendingspredikant. Het zijn de nadagen van Nederlands-Indië. De tuinen van Buitenzorg is een reconstructie van vooral Olga’s leven aan de hand van brieven en documenten, tot het oorlogsgeweld de idylle stukmaakt.

Jan Brokken, De tuinen van Buitenzorg, Atlas/Contact, 220 p.

Hete kolen

Lale Gül. Beeld Renée de Groot
Lale Gül.Beeld Renée de Groot

Flinke ophef vergezelt dit bestsellende boek in Nederland, zodanig dat de Turks-Nederlandse Lale Gül na bedreigingen niet meer over straat durft. In haar felle memoir Ik ga leven rekent ze taboeloos en soms spottend af met haar streng-islamitische opvoeding: ‘Moet ik leven als een kamerplant?’ “In het boek staan hete kolen, waar niet iedereen zich aan wil branden”, zei Gül in Het Parool.

Lale Gül, Ik ga leven, Prometheus, 352 p.

Onderwaterkleuren

Vissen tekenen met Carll Cneut. Beeld RV
Vissen tekenen met Carll Cneut.Beeld RV

De kleurboekenmanie is nog lang niet voorbij, en corona zit daar uiteraard voor iets tussen. Na het overdonderende succes van Vogels tekenen, krabbelen en kleuren komt illustrator Carll Cneut met de langverwachte opvolger Onderwater, waarin we op ‘verbluffende vissen, zinderende zeepaardjes en schitterende schelpen’ stuiten. Volwassenen hoeven zich niet te onthouden .

Onderwater tekenen, kleuren en krabbelen met Carll Cneut, uitgeverij De Eenhoorn, 80 p., 18,95 euro.

Een bagatel aan de Noordzee

Tommy Wieringa. Beeld © Stefaan Temmerman
Tommy Wieringa.Beeld © Stefaan Temmerman

“Men kan niemand anders zijn. Maar soms even, een uurtje slechts, Tommy Wieringa worden: ik wil!”, stelt Jan Mulder. En je begrijpt waarom, na lezing van Gedachten over onze tijd. Wieringa legt naadloos en elegant de vinger op pijnpunten in de Nederlandse samenleving, in zijn uitermate gevarieerde en nu gebundelde NRC-columns over een ‘bagatel aan de Noordzee’.

Tommy Wieringa, Gedachten over onze tijd, De Bezige Bij, 316 p., 24,99 euro

Geen heilige huisjes

Delphine Lecompte. Beeld © Stefaan Temmerman
Delphine Lecompte.Beeld © Stefaan Temmerman

Het lijkt erop dat Delphine Lecompte geheime schrijf­aders heeft aangeboord: haar productie is haast buitensporig. In haar wonderlijke proza-­excursies schrijft ze ongeremd over haar jeugd, haar familie, haar helden, liefdes en alcoholgevechten. Heilige huisjes kent ze niet. En uiteraard zijn de bedees­de zeepzieder en de voormalige vrachtwagenchauffeur er ook bij.

Delphine Lecompte, Beschermvrouwe van de verschoppelingen, De Bezige Bij, 220 p., 20,99 euro.

Verlangen naar de kosmos

Schrijver en journalist Frank Westerman tijdens een signeersessie in Helmond – van corona was nog geen sprake. Beeld Karoly Effenberger
Schrijver en journalist Frank Westerman tijdens een signeersessie in Helmond – van corona was nog geen sprake.Beeld Karoly Effenberger

Reikhalzen naar een betere wereld, buiten de dampkring. In het alweer meeslepende De kosmische komedie laat Frank Westerman zich inspireren door Dantes Goddelijke komedie, om na te gaan waarom ons verlangen naar de kosmos intact blijft. ‘De astronoom laat zich drijven door verwondering, de astronaut door verlangen. De een is een denker, de ander een doener.’

Frank Westerman, De kosmische komedie, Querido, 281 p.

Ongrijpbare technologie

Don DeLillo. Beeld rv
Don DeLillo.Beeld rv

Korte, ongrijpbare én uitgepuurde roman van de 84-jarige Amerikaanse zwaargewicht Don ­DeLillo, die zich afspeelt op Super Bowl Sunday in 2022. Vijf mensen hebben een etentje gepland in een appartement in Manhattan, twee ervan zitten nog op een vlucht die dramatisch zal eindigen. De technologie laat de mens in de steek. Meer zelfs, hij wordt een vijand.

Don DeLillo, De stilte, Ambo Anthos, 126 p.

Gehannes met gender

Sofie Lakmaker. Beeld Thomas Sweertvaegher
Sofie Lakmaker.Beeld Thomas Sweertvaegher

In De geschiedenis van mijn seksualiteit legt debutante en pizzabakker Sofie Lakmaker (26) haar liefdesleven onder de loep, zonder autobiografische remmingen. En dat doet ze hilarisch, bijtend komisch en soms ook treurig, met een Salinger-touch. Ook haar voetballersverleden en het gehannes met haar gender wordt niet geschuwd. Altijd is er die terugkerende eenzaamheid.

Sofie Lakmaker, De ge­schie­denis van mijn seksualiteit, Das Mag, 224 p.

Een klopjacht op de slaap

Bregje Hofstede: verhuizen wegens slapeloosheid. Beeld Joris Casaer
Bregje Hofstede: verhuizen wegens slapeloosheid.Beeld Joris Casaer

‘Een geraffineerd soort pesterij’, zo typeert Bregje Hofstede haar aanslepende slapeloosheid. Tot ze haar leven onder de loep nam en ontdekte dat niet de nacht maar haar dag­invulling het probleem was. In Slaap vatten onderzoekt de ‘gediplomeerde insomniac’ de oorzaken van haar slaapobsessie. In de stille Morvan hervond ze haar slaapritme.

Bregje Hofstede, Slaap vatten, Das Mag, 274 p., 22,50 euro

Suggestief en suspenserijk

Peter Terrin. Beeld © Stefaan Temmerman
Peter Terrin.Beeld © Stefaan Temmerman

Een oplaaiende romance tussen de doelloze twintiger Simon en de oudere, Italiaanse barvrouw Carla, gevangen in een gewelddadig huwelijk. In de bezwerende roman Al het blauw voert Peter ­Terrin ons op suggestieve en suspenserijke wijze mee naar de grauwe jaren tachtig en zijn eigen grillige zoektocht naar de plek waar hij thuishoort.

Peter Terrin, Al het blauw, De Bezige Bij, 288 p., 21,99 euro

Visionair vermogen

George Orwell. Beeld © The Granger Collection/ Bridg
George Orwell.Beeld © The Granger Collection/ Bridg

In zijn korte leven – hij werd amper 47 jaar – leek George Orwell het visionaire vermogen te bezitten om alle thema’s aan te snijden die de twintigste eeuw zouden beheersen. In nog steeds zeer leesbare essays, ‘plain en simple’ van stijl, benadert hij met grote intellectuele eerlijkheid kwesties als antisemitisme, ­politieke verruwing en taal­verloedering.

George Orwell, Mijn land, rechts of links, Davidsfonds, 176 p., 17,50 euro

Eureka, hier is de stad

Ben Wilson. Beeld rv
Ben Wilson.Beeld rv

Aan ambitie ontbreekt het de Britse historicus Ben Wilson niet in zijn terecht monumentaal genoemde Metropolis. Daarin voert hij ons langs veertien ­steden uit de geschiedenis, van Mesopotamië via het oude Rome en Parijs tot hedendaags Los ­Angeles. De stad is volgens hem ‘de grootste uitvinding van de mens’. Wilson paart anekdotiek en weetlust aan een helikopterblik.

Ben Wilson, Metropolis, Het Spectrum, 544 p., 49,99 euro. Vertaling George Pape.

Boos, mooi en melancholisch

Lieke Marsman. Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Post
Lieke Marsman.Beeld Hollandse Hoogte / Patrick Post

In de knappe nieuwe dichtbundel van Lieke Marsman, de Nederlandse Dichter des Vaderlands, zet ze de waarde van het leven tegen de dood af. Want de schrijfster moet zich nog altijd teweerstellen tegen kanker. ‘Als scherpe messen snijden Marsmans woorden de ruis weg (...) Haar regels zijn een vrijplaats voor boosheid, schoonheid en melancholie’, vond de krant Trouw.

Lieke Marsman, In mijn mand, Pluim, 56 p., 21,99 euro

Schaken op papier

Anya Taylor-Joy in 'The Queen's Gambit'. Beeld AP
Anya Taylor-Joy in 'The Queen's Gambit'.Beeld AP

De priemende blik van Anya Taylor-Joy siert de omslag, of wat had u gedacht? Eindelijk is er de Nederlandse vertaling van de roman van Walter Tevis die de grondstof vormde voor de Netflix-hitserie The Queen’s Gambit. Het verhaal van schaakwonder Beth Harmon en haar zelfvernietigingsdrang krijgt hier andere accenten én soms razendsnelle dialogen.

Walter Tevis, The Queen’s Gambit, Meulenhoff, 366 p., 15,99 euro

Mens, durf te denken

Roman Krznaric. Beeld Franky Verdickt
Roman Krznaric.Beeld Franky Verdickt

Waarom trappen we altijd weer in de val van het kortetermijndenken, vraagt filosoof en mede­oprichter van de School of Life Roman Krznaric zich af? En denken we zo weinig na over wat toekomstige generaties te verstouwen krijgen? In De goede voorouder breekt hij een lans voor visionair denken, zodat we ons verantwoordelijk voelen voor wie na ons komt.

Roman Krznaric, ‘De goede voorouder’, Ten Have, 304 p., 22,99 euro

Schotse miserie

Booker Prize-winnaar 2020 Douglas Stuart.  Beeld EPA
Booker Prize-winnaar 2020 Douglas Stuart.Beeld EPA

Liefst 23 uitgeverijen stuurden de Schot Douglas Stuart met een kluitje in het riet. Toen zijn debuutroman Shuggie Bain uiteindelijk verscheen, greep hij er vorig jaar op slag de Booker Prize mee. Veel misère in deze roman, waarin een gevoelig jongetje in het Glasgow van de Thatcher-jaren opgroeit onder de grillen van een alleenstaande, alcoholistische moeder.

Douglas Stuart, ‘Shuggie Bain’, Nieuw Amsterdam, 448 p., 22,99 euro

Dichten tegen extremen

Maud Vanhauwaert. Beeld Wouter Maeckelberghe
Maud Vanhauwaert.Beeld Wouter Maeckelberghe

‘In een wereld waarin alles en iedereen van elkaar dreigt weg te drijven, stelt poëzie nieuwe verbindingen voor.’ Dus besloten Rodaan Al Galidi en Maud Vanhauwaert hun gezamenlijke poëziegeschenkbundel Samen al ’t hope te dopen. Poëtisering als middel tegen polarisering. En voor een prikje te vinden in de betere boek­handel.

Rodaan Al ­Galidi en Maud Van­hauwaert, ‘Samen al ’t hope’, Poëziecentrum

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234