Zondag 21/04/2019

DM Zapt

U vreet ook weleens een pak koeken op op één avond? Dan hebben we de ultieme kijktip voor u

Lukas Lelie en Lieven Scheire in de koekenrayon van de lokale supermarkt voor 'Standaard koekhandel'. Beeld RV

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Deze week is Robin Broos aan de beurt. Vandaag: Standaard koekhandel van Lukas Lelie.

Dit is een bekentenis: ik ben een koekenfretter. Op een doorsnee avond durft de inhoud van een pak Jules Destrooper al eens integraal naar mijn maag te verhuizen. Op een werkdag zitten er altijd een handvol Prince- en dinokoekjes in mijn rugzak om tussendoor – in één keer – te verslinden. Subtiel, want er rust blijkbaar een taboe op véél koeken tegelijk eten.

In mijn vriendenkring is nog maar één iemand openlijk uit de koekenkast gekomen. Hij kan een gans pak Marguerites van de Colruyt in een dag soldaat maken. En dat verdient respect.

Nu heb ik lang gedacht dat wij alleen stonden met onze koekendwang, alsof we niet volwassen willen worden. Maar blijkbaar is het een ding. Zo wijdde De ideale wereld-sidekick en Humo’s Comedy Cup-winnaar Lukas Lelie er een webreeks aan. In Standaard koekhandel – toptitel! – neemt hij iemand mee naar zijn vaste koekenrayon om er te praten over… koeken.

Lelie is dan wel comedian, toch pakt hij dit met de nodige sérieux aan. Het begint met een geestige anekdote, gaat over in een koekengerelateerd weetje en mondt uit in de ontknoping van de prangende vraag: wat is de lievelingskoek van zijn gast?

Overhangende chocoladerandjes

Vanaf dan is het hek van de dam en wordt er oeverloos gesmuld en geluld. Maar het blijft on topic: verpakking, textuur, de manier waarop die bepaalde soort het best gegeten wordt. Neem nu Lieven Scheire die koos voor de Délichoc. Hij werkt zo’n koekje in twee beten naar binnen. Lelie daarentegen doet het zoals ik, en bijt eerst de overhangende chocoladerandjes af. En zo is elke mens uniek.

Daarnaast durft dit programma ook existentiële, diepe vragen te stellen als ‘hoe sluit ik de verpakking het best af’ of ’wat is de bovenkant van een Penny-wafel’. Spontaan zal u denken: de kant met de golvende chocolade. Maar volgens Gunter Lamoot is het de kant van de wafel. Geef toe, dat is een mindfuck die de wereld he-le-maal op zijn kop zet.

Standaard Koekhandel Beeld RV

Een koek is nostalgie. Wanneer ik vroeger met mijn oma naar de stad ging, kreeg ik altijd haar voorverpakte koekje-bij-de-koffie. Vaak was dat een fijne galette: een rond, plat en krokant wafeltje. In zo’n pakje stak dan één koekje, bezwaarlijk voldoende om een middag op te teren. Alleen al daarom is het fijn om volwassen te zijn. Tegenwoordig verkoopt Lotus galettes in de supermarkt, in verpakkingen van een 50-tal stuks. Zo’n pak binge-eaten zorgt voor een instant indigestie. Maar het kan.

Dus, dank u Lukas Lelie, om het laatste taboe te doorbreken, om koekenfretten bespreekbaar te maken. Voortaan is het opboefen van een pak galetten mijn idee van volwassenheid. Leg de Rennies maar klaar.

Standaard koekhandel is te zien op YouTube.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.