Maandag 18/10/2021

Twintig zaken die je nog niet wist over The Beatles

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Vandaag wordt het hele oeuvre van The Beatles digitaal geremastered uitgebracht. Voor zij die denken alles over The Fab Four te weten, stoften wij hun geschiedenis af en vonden we twintig feiten die je wellicht nog niet kende.

1. Hoe onwaarschijnlijk ook: er zijn nog altijd Beatlesnummers die niet werden uitgebracht. De meest opmerkelijke zijn 'Carnival of Light' (een experimenteel nummer dat ze in januari 1967 opnamen) en een 27 minuten durende jam van 'Helter Skelter'. Een nummer van John Lennon dat de drie andere Beatles begin jaren negentig afwerkten voor de release van de 'Anthology'-reeks bleef onuitgebracht.

2. The Beatles, of althans de helft ervan, zong voor de Rolling Stones: Lennon en McCartney zongen backings op de psychedelische Stonessingle 'We Love You' uit 1967.

3. Naast honderden songs voor The Beatles, schreven Lennon en McCartney ook handenvol nummers voor andere artiesten: 'From A Window' voor Billy J. Kramer with The Dakotas, 'One and One Is Two' voor The Strangers met Mike Shannon, 'Step Inside Love' en 'It's For You' voor Cilla Black, 'Come and Get It' voor Badfinger en 'Woman' voor Peter and Gordon.

4.
Hun derde studioplaat 'A Hard Day's Night' is de enige die enkel composities van Lennon-McCartney bevat.

5.
Paul is niet de echte voornaam van McCartney, hij heet James. Lennon veranderde zijn tweede voornaam van Winston naar Ono nadat hij in 1969 met Yoko Ono trouwde.

6.
Op het einde van 'Strawberry Fields' hoor je Lennon iets mompelen dat lijkt op "I buried Paul", wat het gerucht voedde dat McCartney dood was. Wat Lennon werkelijk zegt, is "cranberry sauce".

7. De enige single van The Beatles waarop een andere muzikant een credit krijgt, is 'Get Back / Don't Let Me Down': de credits gaan naar 'The Beatles with Billy Preston'. Preston werd door George Harrison ingelijfd om de groeiende spanningen binnen de groep te ontzenuwen. Hij speelt Hammondorgel op beide nummers en zou later ook met de Rolling Stones spelen.

8. Twee dagen nadat 'Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band' was uitgebracht, opende Jimi Hendrix zijn optreden in het Londense Saville Theatre met het titelnummer. McCartney noemde dat "de mooiste hulde ooit".

9. De definitieve versie van 'Strawberry Fields Forever' is een combinatie van twee takes van het nummer, in een verschillende toonaard en snelheid. Dat was een opmerkelijke prestatie gezien de technologie in die tijd, maar toch was Lennon niet tevreden met het resultaat.

10. Het enige Beatlesnummer dat wordt toegeschreven aan Lennon en Harrison is een vroege instrumental: 'Cry for a Shadow', opgenomen in 1961 toen de band Tony Sheridan nog begeleidde. 'Flying' en 'Dig It' zijn de enige nummers waarvoor alle vier de Beatles credits delen.

11. De BBC censureerde verschillende songs van The Beatles: 'I Am the Walrus' omdat het woord 'knickers' (onderbroek) er in voorkomt en zowel 'Fixing A Hole' als 'Lucy in the Sky with Diamonds' en 'A Day in the Life' wegens de referenties naar druggebruik.

12. De werktitel voor de film 'Help!' was 'Eight Arms to Hold You'.

13. Voor de hoes van Sgt Pepper had Lennon cutouts van Adolf Hitler, Mahatma Gandhi en Jezus gevraagd, maar die haalden de hoes niet.

14. Ringo Starr was de eerste die de groep verliet, in 1968 tijdens de sessies voor 'De Witte'. De anderen namen dan maar om beurt plaats achter de drums. Toen Ringo terugkeerde, was zijn drumkit bedolven onder de bloemen.

15. Een echte reünie kwam er nooit, maar op de trouw van Eric Clapton en Patti Boyd in 1979 speelden McCartney, Harrison en Starr samen. Lennon was niet van de partij.

16.
De laatste keer dat Lennon en McCartney samen speelden, was in de Hit Factory in Los Angeles, in 1974. De sessie, met Stevie Wonder en Harry Nilson, verliep zo chaotisch dat de bootleg als 'A Toot and A Snore' werd uitgebracht.

17. Zowel Lennon als McCartney namen een demo op onder de titel 'India', maar die werden nooit uitgebracht. Beiden namen ook een versie op van Fats Domino's 'Ain't That A Shame' voor hun respectievelijke albums 'Rock 'n' Roll' en 'CHOBA B CCCP'.

18. Het eerste nummer dat Lennon ooit schreef, was 'Hello Little Girl'. Het eerste werkstukje van McCartney droeg de titel 'I Lost My Little Girl'.

19.
Lennon werd door de publicist van Chuck Berry van plagiaat beschuldigd voor 'Come Together', dat zou lijken op 'You Can't Catch Me' van Berry uit 1956. De zaak werd buiten de rechtbank geregeld. Lees: Berry kreeg een pak geld toegestopt. George Harrison verloor een plagiaatzaak: zijn solohit 'My Sweet Lord' leek wat te veel op 'He's So Fine' van The Chiffons.

20. De connectie van Lennon met het nummer negen (de geremasterde reeks komt niet per toeval op 9/9/9 uit): hij is geboren op 9 oktober 1940, zijn zoon Sean werd op 9 oktober 1975 geboren. Hij schreef '#9 Dream' voor zijn negende soloplaat 'Walls and Bridges', die in de negende maand van 1974 uitkwam en tot de negende plaats in de Amerikaanse hitlijst opklom. Met de Beatles schreef hij 'One After 909' en 'Revolution 9'. Hij woonde in appartement 72 (7 + 2 = 9) op 72nd Street in New York en toen hij op 8 december 's avonds werd doodgeschoten was het in zijn geboortestad Liverpool al 9 december. (lb)

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234