Donderdag 23/03/2023

Podcasts van het jaar

Twintig podcasts die ons in 2018 van de radio weghielden

null Beeld rv
Beeld rv

57 channels and nothin’ on but the same 57 songs. En dus schakelde de Cult.redactie dit jaar definitief over op podcasts. Dit zijn de twintig beste van het jaar.

Pieter BlommeRobin BroosPieter DumonEva Moeraert en Thomas Smolders

1. Heavyweight (Seizoen 3)

Meesterverteller Jonathan Goldstein rakelt samen met het hoofdpersonage van elke episode een donkere situatie uit diens verleden op en geeft er op zijn eigen absurde, humoristische wijze een draai aan. Het derde seizoen van de razend populaire podcast is mogelijk nog beter dan het eerste, maar onze favoriete aflevering blijft toch nog altijd ‘Gregor’, waarin Goldstein zijn jaloerse maat Gregor terug helpt aan cd’s die hij jaren geleden uitleende aan een toen onbeduidende muzikant die vervolgens de wereldtop bereikte.

Te beluisteren via iTunes, Spotify, SoundCloud en podcast-apps. Lees hier de volledige recensie.

2. Serial (Seizoen 3)

Als je het eerste seizoen van de oerpodcast Serial nog niet hebt gehoord, sluit je dan de volgende twaalf uur op met een koptelefoon op je oren. Een moordzaak opnieuw onderzocht in twaalf uur spannende audio: voor veel mensen de start van hun podcastverslaving. Seizoen 2 was een mager tussendoortje, maar seizoen 3 laat opnieuw horen wat voor een uitstekende redactie achter deze podcast zit. In plaats van één zaak uit te spitten, wordt dit keer het volledige Amerikaanse rechtssysteem onder de loep genomen. Journalist Sarah Koenig mocht een jaar lang opnames maken in een rechtbank in Cleveland. Ze volgt verschillende verhalen deze keer, en zowel daders als slachtoffers worden geportretteerd. En het zalige intromuziekje krijg je er gratis bij.

Te beluisteren via iTunes en podcast-apps. Lees hier de volledige recensie.

3. Caliphate

Dit is de journalistieke podcastreeks (van The New York Times) die je dit jaar moet gehoord hebben! Tegen wie vechten we echt, als het over IS gaat? Andy Mills zoekt samen met IS-experte Rukmini Callimachi het antwoord op die vraag. Een straffe madam, die Rukmini, die letterlijk over lijken gaat om alles over IS te weten te komen. Je hoort haar – vlak na een bombardement – bewijsmateriaal zoeken in vernielde gebouwen, en ze weet van een voormalige IS-strijder te ontfutselen hoe en waarom hij mensen heeft vermoord. Niet alleen de inhoud is om achterover te vallen, ook de soundtrack en de stijl doen denken aan de beste Netflix-reeksen.

Te beluisteren via iTunes, Spotify en podcast-apps. Lees hier de volledige recensie.

4. The Teacher’s Pet

Voor liefhebbers van waargebeurde misdaadreeksen: een Australische journalist onderzoekt minutieus de mysterieuze verdwijning van Lynette Simms, de vrouw van ex-rugbylegende en leraar op rust Chris Dawson. In 1982 verdween ze plots van de aardbol, om nooit meer teruggevonden te worden. Twee dagen na haar verdwijning begon de 32-jarige Dawson echter een affaire met zijn zestienjarige babysitter. De podcast haalde wereldwijd vier miljoen luisteraars en enkele weken terug werd Dawson, dankzij de podcast, na jaren van stilte opnieuw gearresteerd op verdenking van moord.

Te beluisteren via iTunes, Spotify of podcast-apps. Op de website vind je allerhande interessant beeldmateriaal samengevat in dossiers. Lees hier de volledige recensie.

5. Laura H.

Laura H is het kalifaatmeisje uit Sweet Lake city oftewel Zoetermeer. Een paar jaar geleden trok ze met man en kinderen naar het kalifaat. Deze podcast vertelt het verhaal van haar tocht naar daar, maar ook van hoe haar vader haar uit de handen van IS heeft gered. Een nooit gehoord verhaal over Britse spionnen, Duitse deradicaliseringsexperts en Koerdische rebellen. Zo straf dat journalist Thomas Rueb er een boek over schreef en audiocollectief Schik (de makers van Bob) er een podcast over maakten, inclusief interviews met de vader en Laura zelf. Meeslepende audio waar we geen genoeg van kunnen krijgen.

Te beluisteren via iTunes, Spotify en podcast-apps. Lees hier hoe een artikel over het ‘kalifaatmeisje’ eerst een boek werd en dan een podcast. Lees hier het interview met de vader van Laura H, over hoe hij haar gered heeft.

6. Reply All (Jaargang 4)

De Amerikaanse podcast Reply All gaat tweewekelijks op zoek naar de strafste verhalen die met technologie te maken hebben. Van een dief die Snapchat-accounts steelt over een dorp dat in rep en roer staat door de komst van het Chinese Foxconn tot een vrouw die haar overleden oma terug tot leven wekt in The Sims: alles passeert de revue. De podcast gaat inmiddels al een jaar of vier mee, maar is de voorbije maanden aan een zeer sterk parcours bezig.

Te beluisteren via iTunes, Spotify, SoundCloud en podcast-apps. Lees hier de volledige recensie.

7. Love Me (Seizoen 3)

Al drie seizoenen trakteert de Canadese podcast Love Me op verhalen over ‘the messiness of human connection’. Elke aflevering is een pareltje. Meestal worden drie verhalen rond eenzelfde thema gebundeld. Absolute topper was de aflevering ‘To My Heart’ over Mansoor Adayfi uit Jemen: hij zat veertien jaar gevangen in Guantanamo en leerde daar alles over het huwelijksleven. In ‘In the Distance’ hoor je dan weer een moeder die geluiden verzamelt van haar tweede kind om te laten horen aan haar eerste doodgeboren dochter. En in ‘What Can You Hear?’ hoor je hoe vrijwilligers van een Amerikaanse zelfmoordlijn leren luisteren naar de geluiden achter de woorden van de beller. Nog niet verzadigd? De eerste twee seizoenen liggen klaar om gebingelistened te worden.

Te beluisteren via iTunes, Spotify en podcast-apps. Lees hier de volledige recensie.

8. Welcome to the AA

Toen Alex Agnew begin dit jaar zijn podcast Welcome to the AA lanceerde, wist niemand wat te verwachten. De luidste komiek van Vlaanderen die wekelijks een interview van een uur online zou gooien: als dat maar goed afloopt. In de maanden daarna ontpopte Agnew zich tot een geboeide gesprekspartner die erin slaagt telkens een podium te creëren waarop zijn gasten onderwerpen durven aansnijden waar ze anders minder snel over zouden praten.

Te beluisteren via iTunes, Spotify en podcast-apps. Lees hier de recensie.

9. Meat

Een serie over hoe we ons verhouden tot ons meest dierbare vlees: ons eigen lichaam. De eerste aflevering, ‘Host Is Fat’, waarin podcastmaker Jonathan Zenti wonderbaarlijk rauw en eerlijk biecht over de complexe relatie met z’n eigen te dikke lichaam, behoort wat ons betreft tot de beste luisterverhalen die in 2018 werden gemaakt.

Te beluisteren via iTunes en podcast-apps.

10. The Habitat

De realitypodcast The Habitat schetst een helder beeld van wat ruimtevaarders écht beleven op missie naar een vreemde planeet. Op een trainingsmissie van een jaar naar een nepplaneet in Hawaï kregen zes astronauten opnameapparatuur mee. Zoals in Big Brother delen ze alle aspecten van hun verblijf: wat ze precies allemaal doen, hoe ze zich voelen, en beetje bij beetje ook hun persoonlijke verhalen en verlangens. “Dit is het probleem als we mensen naar Mars sturen,” concludeert een van de bewoners, “we nemen ook al onze menselijke bullshit mee.” En wie het minder psychologisch wil: je komt ook te weten hoe je in de gewichtloze ruimte precies kaka doet.

Te beluisteren via iTunes, Spotify en podcast-apps. Lees hier de volledige recensie.

11. De Moord op Patrick

Zestien jaar geleden werd tennisleraar Patrick van der Bolt vermoord. De dader is nooit gevonden. De moord op Patrick is een van de meer dan 1.700 cold cases uit het Nederlandse politiearchief. Tot journalist Sanne Boer besloot om er met deze podcast het stof van af te blazen. Haar onderzoek brengt al snel een aantal onregelmatigheden aan het licht. Zoveel zelfs dat de Nederlandse politie ondertussen overweegt het onderzoek te heropenen.

Te beluisteren via iTunes en podcast-apps. Lees hier ons interview met Sanne Boer.

12. Where Should We Begin? (Seizoen 2)

Esther Perel is een spraakmakende relatietherapeut in New York, heeft Poolse roots, maar groeide op in Antwerpen. In haar podcast zit je werkelijk op de sofa tussen het koppel in relatietherapie. Je mag schaamteloos luistervinken naar de echte problemen van echte mensen. Hoewel de verhalen vaak toch ‘ver ons bed’ zijn, kan Esther Perel ons elke keer iets bijbrengen. Het is vooral haar stem en haar inlevingsvermogen die de podcast tot zo’n groot succes maken. Perel zelf beschrijft Where Should We Begin? als een ‘public health campagne’ voor relaties: mensen luisteren ernaar en praten er daarna over met hun partner. Moet je eens proberen!

Te beluisteren via iTunes en podcast-apps. Lees hier de volledige recensie.

13. Fwiet! Fwiet!

Begijn le Bleu is naast komiek ook verwoed vogelaar. In Fwiet! Fwiet! brengt hij op regelmatige tijdstippen verslag uit van zijn vogelactiviteiten. Hij trekt er op uit met collega-vogelaars, laat een expert uitleg geven over de problemen van de huismus of trekt naar Georgië om daar de roofvogeltrek te becommentariëren.

Te beluisteren via iTunes, SoundCloud en podcast-apps. Lees hier de volledige recensie.

14. Sør

Toen de Nederlandse schrijver Marjolijn van Heemstra op de middelbare school zat, dweepte ze met haar leraar geschiedenis. Ronald Sørensen – zij mocht Sør zeggen – was een ruimdenkend man die haar anders naar de wereld liet kijken. Niet veel later komt Sørensen op voor de extreemrechtse partij PVV. Om na te gaan wat er is gebeurd, besluit Van Heemstra een podcast te maken die ze Sør doopt. Een drieluik waarin ze op zoek gaat naar het ware gezicht van haar oud-leraar door met klasgenoten én Ronald Sørensen zelf te praten.

Te beluisteren via iTunes, Spotify en podcast-apps. Lees hier de volledige recensie.

15. The Moth (Jaargang 11)

De waargebeurde verhalen van The Moth zijn al jarenlang een sterkhouder in het internationale podcastlandschap, en het zou daarom oneerlijk zijn om ze niet bij het beste van 2018 te vermelden. Want zolang we onze waargebeurde verhalen vertellen, zullen we elkaar als mensen beter begrijpen, en dat blijkt ook dit jaar geen overbodige luxe. Voor The Moth levert dat opnieuw topverhalen op over dragqueens, vreemde huisdieren, idolatrie, hiv en alles wat ons mens maakt.

Te beluisteren via iTunes, Spotify en podcast-apps.

16. Ongesigneerd (Jaargang 4)

Heb je je al eens afgevraagd wie de vorm van onze straatlantaarns heeft bedacht? Waarom verkeerslichtmannetjes er in andere landen anders uitzien? En wie de grafisch ontwerper achter ons paspoort is? Ongesigneerd is een podcast over onopvallend design waarvan radiomakers Tjitske Mussche en Laura Stek intussen al achttien afleveringen maakten. En ze beloven nog vijf nieuwe afleveringen in januari. Recente topper: de aflevering over waarom vrouwen beter zijn in vibrators ontwerpen dan mannen.

Te beluisteren via iTunes en podcast-apps. Lees hier de volledige recensie.

17. De kiezer beslist

De kiezer beslist is een briljante, auditieve middenvinger naar de politieke taal op catchy beats. En mogelijk ook de eerste dansbare, politieke podcast. Moge dit huzarenstukje een ‘uitdaging’ zijn voor politici om zich beter, origineler, geloofwaardiger uit te drukken. Want laten we eerlijk zijn: wie gelooft die mensen nog?

Te beluisteren via iTunes, SoundCloud en podcast-apps. Lees hier de volledige recensie.

18. The Shadows

Kaitlin Prest, de founding mother van podcast The Heart, maakte dit jaar een heel bijzondere fictiereeks. The Shadows is een verhaal over polyamorie en monogamie. Hoofdpersonage Kaitlin neemt je mee in haar liefdestrip en laat je zelf twijfelen over eigen relaties. Een fictiereeks zoals we er nooit een hoorden. Intiem, levensecht en met een bijzonder scenario. Zo kruip je één aflevering in de huid van een sweater. Let op: expliciete seksscènes!

Te beluisteren via iTunes, Spotify en podcast-apps. Lees hier de volledige recensie.

19. Rewind

Toen in de jaren 90 tienduizenden gabbers en raveteven bijeenkwamen op de nu legendarische Thunderdome-feestjes keek de rest van de wereld vreemd op. Even snel als ze gekomen was, ging de gabbercultuur ten onder. Maar dat er geschiedenis was geschreven, kon niemand ontkennen. De vijfdelige podcast Rewind reconstrueert die opkomst en ondergang aan de hand van de strafste anekdotes van sleutelfiguren uit de Nederlandse dancegeschiedenis.

Te beluisteren via iTunes en podcast-apps. Lees hier de volledige recensie.

20. Goed Nieuws

Elke maand gaat Joris Luyendijk, misschien wel de grootste naam in de Nederlandse journalistiek, in gesprek met een journalist van het journalistieke platform De correspondent. Met zijn gesprekspartner heeft hij het over zijn of haar journalistieke speurtocht, en over de laatste ontwikkelingen op zijn of haar terrein.

Te beluisteren via iTunes, Spotify en podcast-apps.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234