Maandag 26/08/2019

tv

Tv hoeft uw relatie niet te schaden

Sex Tape (VIJF) focust op seksualiteit en relaties. Beeld sbs

Koppels die even in een dip zetten, kunnen dankzij VTM en VIJF hopen op een verse start. Relatieprogramma's boomen als nooit tevoren. Nu is het nog wachten op televisie over echtscheidingen.

Wedden dat er in menige Vlaamse huiskamer morgenavond flink wat getongzoend zal worden? Want wat blijkt: als koppel af en toe eens een minuut lang goed kussen doet een relatie allesbehalve kwaad. Het is dan ook een van de opdrachten die de deelnemende koppels krijgen in het nieuwe VTM-programma Koppels. Waarna ze mogen vertellen hoe ze dat ervaren hebben en wat ze erbij voelden. De vlinders gingen na jaren van lijzigheid zelfs opeens weer duchtig fladderen.

De ambitie van Koppels ligt dan ook hoog. Het programma, van dezelfde makers als van Blind Getrouwd, wil de kijkers het geheim van een goede relatie onthullen. Vier koppels kregen daarvoor een training van twee seksuologen met flink wat opdrachten om te kijken hoe ze hun relatie een boost kunnen geven. Opdrachten die de kijkers uiteraard ook zelf kunnen uitproberen.

Als dat niet voldoende is, kan dezelfde kijker ook nog eens op VIJF terecht, waar Goedele Liekens haar rentree maakt. Voor Sex Tape filmden koppels hun leven en relatie, waarna ze gezellig bij Liekens op de sofa mogen om die eens verder te bespreken. Het gaat verder dan Koppels - de camera ging ook mee in de slaapkamer - maar het doel is hetzelfde. "Sex Tape draait om één ding: relaties en seksualiteit meer bespreekbaar maken." Als kijker kan u dan zelf met de richtlijnen aan de slag.

Het lijkt wel afgesproken, maar dat is het dus niet. VTM en VIJF hopen de volgende weken met hun relatieprogramma's flink wat kijkers te halen. Want de zenders weten ook dat zo'n programma's, als ze goed gemaakt zijn, gevonden vreten zijn voor een avond op de sofa. Ze zijn immers heel herkenbaar voor de kijkers, die de ervaringen van de deelnemende koppels aan hun eigen relatie kunnen toetsen. En passant kan iedereen nog wat commentaar geven op koppels die het helemaal anders aanpakken, of waar de situatie een pak minder rooskleurig is. Want dat blijft een belangrijke reden om televisie te kijken.

Herkenbaar

De keuze voor relatieprogramma's is ook logisch na de vele datingprogramma's die al de revue gepasseerd zijn. Van Blind Date over Vind een Lief en The Bachelor tot Blind Getrouwd en Hotel Römantiek: er werd de voorbije jaren al wat afgedatet op de televisie. Maar omdat je de markt van singles niet eeuwig kan uitputten, zijn de relatietesten een prima alternatief. Kijk maar naar de steeds weerkerende tests en tips die je daarover kan vinden in vrouwentijdschriften. Het blijft blijkbaar populair.

Ook op de internationale tv-markt zie je dat er op dat vlak nog veel rek zit. Op datingvlak - in het Amerikaanse tv-format Love at First Flight maak je met potentiële toekomstige eerst een reisje - over relaties, maar ook over scheidingen. Want waarom zou je die ook niet in een format kunnen gieten?

Tv-makers aller landen hebben zich er al over gebogen en dat leidde tot programma's als The Break-Up, waar koppels zes weken lang kunnen testen of het een goed idee is om uit elkaar te gaan en alleen te leven. Op het einde moeten ze de knoop doorhakken: splitten of samen blijven. Iets soortgelijks doet het format Divorce for a Better Love, waar stellen een week proefondervindelijk de voor- en nadelen van een scheiding kunnen beleven. Tijdens die week krijgen ze nog wat therapie en oefeningen om de beslissing makkelijker te maken. Friendly Divorce laat de keuze niet alleen aan het koppel zelf, maar schakelt vrienden en familie om hun licht te laten schijnen over de relatie.

Voor zover bekend hebben de Vlaamse zenders nog geen plannen om zich ook op de scheidingsmarkt te storten. Al lijkt het een logisch vervolg te worden eens de relatieprogramma's uitgewerkt zijn en de tips geen effect meer hebben.

Sex Tape, elke dinsdag op VIJF (21.35u). Koppels, elke donderdag op VTM (21.40u)

Koppels (VTM). Beeld VTM
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden