Woensdag 16/10/2019

Recensie

Tsjik tsjak, de 'Helden'-film gaat vollen bak

Een beeld uit 'Helden boven alles' Beeld rv

Op Ketnet zijn de Helden al langer een fenomeen. Met hun tweede film proberen ze nu ook voor het eerst een langer verhaal te vertellen. Maar wat vinden de kinderen daar nu van? We gingen kijken met enkele fans.

'Tsjik tsjak…' Terwijl een volwassene nu met de mond vol tanden staat en niet weet wat te antwoorden, roept zowat ieder kind luidop 'vollen bak'. Sinds de Helden vijf jaar geleden voor het eerst op Ketnet kwamen, is het viertal met hun doe-het-zelf-oplossingen uitgegroeid tot een van de populairste programma’s op Ketnet. Helden van de zee (2015), hun sympathieke eerste film die ook een Ensor voor beste jeugdfilm won, versterkte dat alleen maar.

Nu is er hun nieuwe film Helden boven alles, waarin Sieg, Dempsey, Nico en Maureen naar de Ardennen trekken. Voor een wellnessvakantie, was het plan, maar dat draait natuurlijk anders uit. Waar het verhaal in de eerste film nog vrij dun was, wilde men er nu meer een echte film van maken: met meer verhaal dus. De helden worden meer fictie dan zomaar vier vrienden die garant staan voor het betere knutselwerk. Dat is gelukt, want ook voor een volwassene verveelt de film niet, en dat kun je niet van alle kinderfilms zeggen. Maar hoe oordeelt het doelpubliek daarover?

Dit was gewoon beter en leuker, oordeelde onze kinderjury. "In de vorige film maakten ze gewoon een boot om naar Engeland te gaan", zegt Staf (10). "Nu was er echt een opdracht. Het ging om meer dan iets in elkaar steken." "Er was ook meer avontuur met hun tocht door het bos", beaamt Lou (8). "Daarom vind ik dit leuker dan de tv-serie." Voor de vier helden is de evolutie niet evident, want echte acteurs zijn ze niet. Maar niemand die zich daaraan stoorde. "Ik denk dat ze veel gestudeerd hebben om dit goed te kunnen doen", zegt Matteo (8).

Terwijl het op tv altijd koek en ei is tussen het viertal, durft de film het aan om de helden voor het eerst ook wat ruzie te laten maken. Sieg krijgt het na het succes van Helden wat hoog in zijn bol en boekt een week in een luxespa in de Ardennen. Maureen wil op trektocht. En als ze tijdens die tocht verdwalen, gaat de temperatuur nogmaals onder het vriespunt.

Maar kan dat wel, Helden die ruzie maken? "Dat was eigenlijk wel leuk", meent Staf (10). "Dat is eens iets anders. Anders zijn de helden altijd de beste vrienden." "Het was ook wel een beetje grappig om Maureen en Sieg eens zo te zien", vindt Lou. "Maar het mocht toch niet langer duren dan nu het geval was."

Wolf

Helden boven alles speelt zo meer dan anders in op de emoties van de jonge kijkers. Er wordt zoals altijd veel gelachen: Adriaan Van den Hoof als de gekke wellnessgoeroe Zven viel in de smaak, en een heerlijke Karlijn Sileghem als boswachter. "Die moet het wel warm gehad hebben, zo altijd met haar muts op", merkt Matteo op. Maar door het bredere verhaal bespeelt men ook andere registers. Tijdens testvisies vloeide er zelfs al eens een traan. Dat begrijpt Lou. "Die wolf was heel eng. Die had echt reuzetanden. Dat was vreselijk om te zien."

De doe-het-zelf-kant mag dan iets minder aandacht krijgen - het eerste halfuur wordt er niets gebouwd -, het stoort niet echt. "Al zou het wel leuk geweest zijn als ze wat langer toonden hoe ze iets maken", vindt Staf. Maar de laatste stunt, waar ze deltavliegers in elkaar steken, maakt ook veel goed. "Dat was echt super", zegt Matteo. "Maar zouden die echt zelf gevlogen hebben?" 

De kinderjury is er dus helemaal weg van: dit is veel beter dan Verschrikkelijke Ikke 3 of De Emoji Film, de laatste films die ze in de cinema zagen, is het unanieme besluit. "De Helden zijn echt heel leuk."

Helden boven alles, vanaf woensdag in de bioscoop

Genre: Avonturenkomedie

Van: Geerard Vandewalle

Met: Maureen Vanherberghen , Siegfried De Doncker, Dempsey Hendrickx en Nicolas Vanhole, Adriaan Van den Hoof, Karlijn Sileghem, Mark Verstraete en Dirk Van Dijck

Duur: 88 minuten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234