Maandag 19/08/2019

The Simpsons

Trump wordt ooit president, en andere voorspellingen van 'The Simpsons'

In 2000 werd Donald Trump verkozen tot Amerikaans president in 'The Simpsons'. Beeld RV

Arnold Palmer was nog maar enkele uren dood, maar in de al veel langer afgewerkte aflevering van The Simpsons sprak men zondagavond al in de verleden tijd over de Amerikaanse golflegende. Toeval? Ongetwijfeld, al bleek de beroemde Amerikaanse familie al vaker juiste dingen te voorspellen.

Moeten de Amerikanen nog gaan stemmen? Als de Simpsons echt over een glazen bol zouden beschikken, luidt het antwoord nee. Op 19 maart 2000 voorspelde The Simpsons al dat Donald Trump ooit president van de Verenigde Staten van Amerika zou worden. Trump zou er opgevolgd worden door Lisa Simpson, de eerste vrouwelijke presidente die geconfronteerd werd met de budgettaire puinhoop na de regeerperiode van Trump. Een boude voorspelling, maar zestien jaar later bestaat nog steeds de kans dat die uitkomt.

Boeken, films en tv-series blijken natuurlijk wel vaker voorspellende krachten te bezitten, en ook The Simpsons bleek in het verleden al meermaals over een glazen bol te beschikken. Zoals afgelopen zondag nog, toen Homer Simpson in de verleden tijd over de Amerikaanse golfer Arnold Palmer sprak. Technisch gezien correct, want Palmer sloeg tien jaar geleden zijn laatste balletje als professioneel golfer, maar vooral ook vreemd als je weet dat enkele uren voor de uitzending diezelfde Palmer was overleden.

Ongetwijfeld toeval, want het aantal foute voorspellingen is wellicht gigantisch groot. Maar op het web vind je op verschillende sites alvast toch enkele mooie voorbeelden van hoe de realiteit The Simpsons-fictie uiteindelijk inhaalde.

Gesjoemel met paardenvlees

De voorbije jaren was er in verschillende landen ophef over gesjoemel met minderwaardig paardenvlees, dat al eens gebruikt werd in de plaats van rundsvlees. In The Simpsons wist de basisschool al in 1994 dat zo'n goedkoop paardenvlees, en de testikels van paarden, ook best in de keuken gebruikt konden worden.

Beeld rv

Gefoefel met Amerikaanse stemmen

De Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012 zullen altijd herinnerd worden om de problemen met de telling in Florida. Al in 2008 probeerde Homer Simpson zijn stem uit te brengen op Obama, maar zijn stem werd door de stemcomputer automatisch omgezet in eentje voor de Republikeinen.

Siri weet het niet

Apple werkt sinds enkele jaren met Siri, een persoonlijke spraakassistent die je bij alles kan helpen. Zeker in het begin bleek Siri nogal wat hiaten te vertonen. De boefjes van Springfield hadden al in 1994 een smartphone-achtig iets van Apple in handen dat ze om hulp konden vragen. 'Beat up Martin' werd door het toestel echter begrepen als 'Eat up Martha'. Leuk detail: het toestel uit The Simpsons werd later een inspiratiebron om de echte iPhone te ontwikkelen.

Plaag van 'Farmville'

Koeien hoeden en graan telen op je computer? Farmville was enkele jaren een gigantische hit. Vreemd, want het zijn niet meteen dingen die je met de onlinewereld associeert.

Niet vreemd echter voor wie naar The Simpsons kijkt. In 1998 gingen de jongeren uit Springfield al aan de slag met een simulator om groenten en dieren te kweken.

Beeld rv

Aanslag van 9/11

De Twin Towers werden op 11 september 2001 kapot gevlogen door Al Qaida. Volgens aanhangers van samenzweringstheorieën zit daar meer achter en was het één grote samenzwering waar ook de Verenigde Staten bij betrokken waren.

Als bewijs daarvan een aflevering van The Simpsons uit 1997 waarin Lisa Simpson een magazine vasthoudt met daarop groot 'New York'. Het kost 9 dollar en de Twin Towers vormen samen een elf. 9/11 dus, en dat al in 1997.

Beeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden