Televisie
Topsport op een paar vierkante meter: waarom is ‘De container cup’ zo populair?
Voor topsport op tv moeten we tegenwoordig bij VIER zijn. In De container cup proberen sporters van diverse pluimage zich tot meest complete atleet van het land te kronen. Een strijd die ook in het buitenland niet onopgemerkt blijft.
De voetbalcompetitie is officieel afgefloten, gekoerst wordt er al een hele tijd niet meer en ook voor alle andere sporttakken moeten we het met archiefbeeld stellen. De enige competitie die naam waardig speelt zich tegenwoordig in een zwart geschilderde container af. In die claustrofobische omgeving wagen tweeëndertig sporters uit diverse disciplines zich aan een eigenzinnige zevenkamp. Ze lopen, fietsen en roeien zich de ziel uit het lijf en proberen tussendoor ook nog in schieten, golfen, gewichtheffen en klimmen uit te blinken. Allemaal in de hoop zich aan de eindmeet de meest complete atleet van het land te mogen noemen.
Het verloop van de competitie is te volgen in De container cup, een programma dat in recordtempo bedacht en op punt gesteld werd door productiehuis Woestijnvis. “We waren op zoek naar een format dat het gemis aan competitiesport kon invullen”, vertelt Hazel Pleysier, programmadirecteur bij Woestijnvis. “Bovendien moest het ook nog eens snel ingeblikt kunnen worden, met respect voor alle regels inzake hygiëne en het houden van afstand.” De container cup voldoet niet alleen aan al die voorwaarden, het programma kan ook knappe cijfers voorleggen, met elke weekdag zo’n half miljoen kijkers. En dat blijft niet onopgemerkt. Ondanks het feit dat het programma nog maar twee weken op antenne is, werd het format al verkocht in Frankrijk en de VS, waar binnenkort lokale versies van het programma zullen opduiken.
Beulenwerk
Op televisievlak zit het dus wel goed, maar wat is de sportieve waarde van het programma? Mag wie het best scoort in de zeven containerdisciplines zich met recht en rede de meest complete atleet noemen? Veel wetenschappelijk studiewerk ging er niet vooraf aan de selectie van de proeven. De disciplines moesten in de beperkte ruimte van de container passen, niet te ingewikkeld zijn en uiteraard ook leuke tv opleveren. Tijd om advies te vragen aan specialisten ter zake was er niet.
Veel zouden die toch niet veranderd hebben aan het concept, zo blijkt. “Mocht ik zo’n test moeten uittekenen, dan zou die voor negentig procent overeenkomen met wat je in De container cup ziet”, zegt Paul Van Den Bosch van Energy Lab. “Er zitten krachtproeven in, proeven waar techniek en oog-handcoördinatie van belang zijn en een aantal uithoudingsproeven.” Al mochten die laatste wat Van Den Bosch betreft iets langer duren. “De loop-en fietsproef zijn iets te beperkt om sporters te laten excelleren die het van die uithouding moeten hebben.”
Ook Wim Derave, inspanningsfysioloog aan UGent, is fan van het programma. “Het geeft een goed beeld van de fysieke capaciteiten van de deelnemers. Je ziet ook dat het vooral atleten uit zware disciplines zijn die goed scoren. Het is geen toeval dat bovenaan de ranglijst een wielrenner, een roeier en een judoka staan. Dat zijn sporten waar trainen echt beulenwerk is.”
De roeier in kwestie, Tim Brys, zorgde voor een stunt door in de fietsproef alle wielrenners achter zich te laten. Al was dat voor specialisten als Van Den Bosch en Derave niet zo’n verrassing. “Zo’n korte inspanning is een roeier op het lijf geschreven”, zegt Van Den Bosch. “Die zijn erop getraind om gedurende een paar minuten alles te geven. Net als judoka’s trouwens. Laat die fietsproef een halfuur duren en je krijgt een volledig ander verhaal.”
Dat Hans Vanaken, de enige voetballer die voorlopig in de container passeerde, het minder goed doet, toont dan weer de beperkingen van het format aan. “Bij dat soort sporten is het fysieke aspect maar een klein aandeel van het talent”, zegt Derave. “Natuurlijk moeten voetballers ook fysiek in orde zijn, maar iemand als Kevin De Bruyne maakt toch vooral het verschil met zijn spelinzicht en zijn techniek. Dat kan je in zo’n container niet demonstreren.”
De container cup, elke weekdag op VIER