Vrijdag 02/12/2022

InterviewBoekenzaak

Toppers en tegenvallers in ’t Oneindige Verhaal: ‘De jeugd koopt veel meer Engelstalige boeken dan vroeger’

Tommy Vaerewijck en Hilde De Rore van 't Oneindige Verhaal: ‘Eind 2019 zaten we met een nokvol programma. Door de pandemie hebben we dat tijdelijk moeten stilleggen, maar tot onze verbazing had dat geen invloed op de verkoop.’ Beeld Paul De Malsche
Tommy Vaerewijck en Hilde De Rore van 't Oneindige Verhaal: ‘Eind 2019 zaten we met een nokvol programma. Door de pandemie hebben we dat tijdelijk moeten stilleggen, maar tot onze verbazing had dat geen invloed op de verkoop.’Beeld Paul De Malsche

Wat verkoopt, wat niet? Bericht uit de boekhandel. Vandaag: Hilde De Rore en Tommy Vaerewijck van ’t Oneindige Verhaal, Sint-Niklaas

Marnix Verplancke

Welke boeken verkopen momenteel goed in ’t Oneindige Verhaal?

“Tom Lanoye en Hilde Van Mieghem doen het wellicht overal goed, maar wij zien hier geregeld dat plaatselijke auteurs bijna evenveel succes hebben. Zo staat nu bij ons Johan De Vos op nummer vijf, met Christiane Thijs. Een biografie. Thijs stierf eind jaren 80 op haar 45ste aan asbestose. Als jong meisje klopte ze het stof uit de werkkleren van haar vader die in de lokale asbestfabriek werkte en zo kreeg ze de fijne, kankerverwekkende vezels binnen. Vanuit haar verhaal toont De Vos het niet altijd zo fraaie verleden van onze stad.”

Ziet u trends in de verkoop?

“Sinds we drie jaar geleden ’t Oneindige Verhaal hebben over­genomen, nam de verkoop van Engelstalige boeken enorm toe, vooral bij de jeugd. Ik vind dat een jammerlijke evolutie voor de Nederlandse taal. Zelf lees ik bijna uitsluitend Nederlandstalige auteurs. We nodigen immers vaak schrij­vers uit voor lezingen en dan wil ik met hen over hun boe­ken kunnen praten. Ik heb ook vijf boeken geschreven (Hilde De Rore schrijft onder het pseudoniem Ilyo Hansen, red.), wat me ongetwijfeld extra gevoelig maakt voor de eigen taal.”

Hoe belangrijk zijn activiteiten voor ’t Oneindige Verhaal?

“Heel belangrijk. Eind 2019 zaten we met een nokvol programma. Door de pandemie hebben we dat moeten stilleggen, maar tot onze verbazing had dat geen invloed op de verkoop. Mensen lazen gewoon meer en we mochten het grootste deel van de tijd openblijven. Toch zijn we daarna herbegonnen met lezingen en auteursbezoeken. Zo zet je je winkel in de kijker, je vormt een community.”

Van welk boek had u meer verwacht?

“Van 1795, van de Zweedse auteur Niklas Natt och Dag, het derde deel van de historische trilogie 1793-1794-1795. Het ­succes van de twee vorige delen bleef uit.”

Naar welk boek kijkt u uit?

“Naar de nieuwe David Grossman. De glimlach van het lam komt uit in oktober. Grossman slaagt er telkens in ons de mens te tonen in zijn puurste vorm: naakt en feilbaar.”

Top 10 best verkochte boeken bij ’t Oneindige Verhaal (Stationsstraat 68, Sint-Niklaas)

1. Hilde Van Mieghem De drie duifkes

2. Tom Lanoye De draaischijf

3. Stijn De Paepe Vers gezocht

4. Lucinda Riley De geheimen van de kostschool

5. Johan De Vos Christiane Thijs. Een biografie

6. Jeroen Brouwers Alles echt gebeurd

7. Dimitri Verhulst Hebben en zijn

8. Tine Hens De wereld die we delen

9. Ilyo Hansen (foto’s Tommy Vaerewijck) Tournée générale

10. Karin Slaughter Gewetenloos

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234