Donderdag 20/01/2022

Tomas Van Den Spiegel is Slimste Mens: "Ik wou absoluut winnen"

Otto-Jan Ham, Magali Cobbaert en De Slimste Mens: Tomas Van Den Spiegel. Beeld SBS Belgium
Otto-Jan Ham, Magali Cobbaert en De Slimste Mens: Tomas Van Den Spiegel.Beeld SBS Belgium

Met nog amper twee seconden op de teller stuurde Tomas Van Den Spiegel (34) in de finale van De Slimste Mens Magali Cobbaert naar huis.  "Ik wil komaf maken met cliché van de domme sporter."

Pieter Dumon

Blik op oneindig, neusvleugels wijd opengesperd, starre grimas om de lippen. De lichaamstaal van Tomas Van Den Spiegel tijdens de finale van De Slimste Mens sprak boekdelen. De boomlange basketter wou zich absoluut tot 'slimste mens' kronen.

"Ik wou winnen", geeft Van Den Spiegel toe. "Het heeft geen zin om dat te ontkennen, iedereen heeft dat gezien. (lacht). Ik had tijdens de finale ook last van zenuwen. Voor de allereerste keer eigenlijk." De schuld van de slopende halve finale die de basketballer even voordien speelde. "Ik stond op het randje van de uitschakeling. Dan is het heel moeilijk om na een paar koppen koffie en een broodje opnieuw helemaal ontspannen in die stoel te gaan zitten."

Stressen dus. Al was die druk in niets te vergelijken met wat Van Den Spiegel voor een belangrijke basketbalmatch voelt. "Soms leef je al weken op voorhand naar zo'n wedstrijd toe", vertelt hij. "De belangen zijn ook een stuk groter. De slimste mens is en blijft uiteindelijk niet meer dan een spelletje."

Al maakte dat de wil om te winnen er niet minder om. Van Den Spiegel was in die finale een man met missie: als eerste sporter ooit het spelletje winnen. "Ik wil komaf maken met het cliché van de domme sporter. Het is niet omdat je op je zestiende voluit voor je sport kiest dat je ontwikkeling daar stopt. Natuurlijk zijn er sporters die de vele vrije tijd die ze hebben leeg invullen maar het kan ook anders. Ik ken heel veel slimme sportmensen."

Zelf probeerde Van Den Spiegel zijn professionele basketbalcarrière met een loopbaan aan de universiteit te combineren. "Maar na anderhalf jaar politieke en sociale wetenschappen heb ik er de brui aan gegeven. Basketten en studeren viel gewoon niet met elkaar te combineren. Als ploegsporter moet je je aan het trainings -en wedstrijdschema van de club houden. Individuele sporters kunnen hun schema flexibeler invullen. Maar ik ben ook na dat anderhalf jaar aan de universiteit veel blijven lezen. Dat helpt wel in een programma als dit."

Ook de internationale weg die Van Den Spiegel de laatste jaren aflegde was in dat opzicht een troef. "Op gegeven moment moest ik de buurlanden van Oekraïne opsommen. Dan helpt het wel als je nog in dat land hebt gespeeld."

Zich echt voorbereiden op het programma deed Van Den Spiegel niet. "Ik ben niet plots beginnen studeren of notities nemen. Wel heb ik vlak voor de finaleweek op YouTube een aantal oude finales herbekeken. De schuld van Bart Cannaerts. Hij jutte me op door te vertellen dat hij die ondertussen allemaal gezien had. Hij was een van mijn tegenstanders in de finaleweek en ik wou het risico niet lopen om geklopt te worden door toedoen van een vraag uit één van die finales. Maar na het herbekijken van een finale of vier zag ik de zinloosheid ervan in en ben ik er mee opgehouden."

Of zijn leven er anders uit gaat zien nu de oorkonde van De slimste mens aan zijn muur hangt willen we nog weten. "Ik zal misschien wel wat vaker herkend worden", denkt Van Den Spiegel. "Maar veel verschil met vroeger zal er niet zijn. Als je 2 meter en 14 centimeter lang bent kom je nergens onopgemerkt binnen."

undefined

"Wanneer het echt om de knikkers gaat, haak ik af." Otto-Jan Ham weet zelf maar al te goed wat zijn zwakke plek is. De absolute topfavoriet ging in de finale roemloos ten onder. "Ik heb nog nooit iets gewonnen. Telkens ik dicht bij de overwinning kom, begin ik het belang ervan te relativeren. Ook concentratie is bij mij altijd een ramp. Dat er deze keer een pak vrienden in de zaal zaten hielp ook al niet. Maar ik zoek geen uitvluchten. Ik ben op mijn waarde geklopt. De twee andere finalisten waren gewoon scherper. Ze wisten meer, punt. Ik heb mezelf ook nooit als topfavoriet gezien. Mocht het programma De ongeveer slimste mens ter wereld heten, dan was ik de gedoodverfde winnaar. Ik weet over alles wel iets, maar over niets alles."

undefined

Twee seconden, meer was het verschil met de winnaar niet. Toch was er bij Magali Cobbaert na afloop van de finale geen spoor van teleurstelling te bekennen. "Omdat ik nooit had verwacht om zo ver te raken", vertelt ze. "De laatste uitzending, laat staan het finalespel, leek me op voorhand veel te hoog gegrepen." Maar met die finale in zicht ging Magali zich toch wat voorbereiden. "Dankzij mijn studies Arabistiek heb ik een brede basis en geschiedenis is een van mijn stokpaardjes. Maar er zitten ook een aantal zwarte gaten in mijn kennis. Sport bijvoorbeeld. En dus heb ik in extremis wel nog wat namen en gezichten van sporters gememoriseerd. Je weet maar nooit dat je in de fotoronde tien wielrenners voorgeschoteld krijgt. Mijn dochters hebben me ook nog wat van hun leefwereld bijgebracht. De hele hype rond Twilight of The Hunger Games hebben ze me in detail verklaard. Maar het heeft niet mogen zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234