Vrijdag 06/12/2019

Video

Tom Waes geeft Danira alleszeggende knipoog en wordt 'Slimste Mens ter Wereld'

Beeld VIER

Hij was de uitgesproken favoriet, werd door runner up Danira Boukhriss Terkessidis zelfs na zes finalevragen nog gechallenged, maar trok dan met een vijfde juiste antwoord op de vraag wat de finalisten wisten over Charlie Sheen alle winstkansen naar zich toe. Wat volgde was een meer dan zelfzekere blik recht in de ogen van Danira, een vette knipoog en een alles zeggend knikje met de overduidelijke boodschap 'Eat This', waarop Tom Waes vlot drie grote Franse steden uit de mouw schudde en zichzelf tot 'De Slimste Mens ter Wereld' speelde.

De 25-jarige VRT-journaliste had zich toen al met haar nederlaag verzoend. Zij had de knipoog goed begrepen en toen uiteraard ook al gezien dat ze plots van mogelijke winnares tot net-niet-Slimste Mens was weggezet door Tom.

Voor de volledigheid: in het reguliere spel kwam Kobe Ilsen nooit echt in de grote debatten voor. Ook al omdat Tom en Danira in het doorgaans beslissende filmpjesspel beide een maximum van 150 seconden binnen haalden. Kobe werd dus derde. Daar kon een vestimentaire quantum sprong (van Sam Gooris-sloefjes en t-shirt tot chick kostuum) en de bekentenis dat hij de halve finale zegevoerend afsloot zonder onderbroek, niks aan veranderen.

De leukste quotes

Tom: 'Ik heb schrik. Altijd. Van iedereen. Je moet niemand onderschatten'.
Tom: 'Neen, ik heb me niet voorbereid (maakt een lange neus). Natuurlijk wel. Ik heb de kranten gelezen. En ik ben de andere kandidaten komen volgen, ja. Zien wat hun gaten zijn'.
Kobe: 'Zonder zever. Gisteren zat ik hier zonder onderbroek. Ik was gaan sporten en had geen onderbroek bij. Nu wel. Ik heb een gouden regel: bij live tv altijd iets te strakke onderbroek aandoen, dan voel je je strakker'.
Geubels (over vaststelling dat er 3 Antwerp-supporters zijn): 'Voila, ge ziet dat ge niet slim moet zijn om het hier ver te schoppen'.
Danira: 'Voetbal? Dat kan me echt niet schelen. Maar ik moet er af en toe wel naar kijken op tv. Wat tv betreft, is mijn vriend de baas. Al de rest ben ik de baas. Dat doet hij me toch geloven'.
Danira: 'Achter elke sterke vrouw staat een sterke man'. Waarop Ruth Beeckmans: 'En daarachter een sterke minnares'.
Geubels: 'Tom Waes. Straffe gast. Die kan alles. Ik denk dat die als kind ooit in een encyclopedie is gevallen. Als die ajuinen snijdt, beginnen de ajuinen te janken'.
Ruth: 'Of er iets is wat Tom niet kan? Menstrueren misschien?'. Waarop Geubels: 'Daagt 'm niet uit'.
Geubels: 'Ik kwam Tom tegen in de gang. Ik zeg dag Tom. Hij zegt Philippe Geubels, Antwerpen, komiek, Slimste Mens, stop.
Geubels: 'Playboy zonder naakte vrouwen. Klinkt raar, maar ik vind dat beter. Raar hé. Klinkt raar want ik meen het niet'.
Geubels (op de vraag of zijn kind kijkt): 'Dat kind is juist bekomen van Sinterklaas en nu weer de hele tijd naar een oude zak kijken...'.
Tom: 'Ze leren onze kinderen wat er op de bodem van de oceaan ligt. Ze zouden hen beter EHBO leren. Tot vervelens toe. Waarop Geubels: 'And don't do drugs'.
Tom: 'Ja, ik ben ontroerd. Dit is het beste rapport dat ik ooit gekregen heb...'.

De hilarische momenten

Terwijl Kobe zijn verhaal vertelt over strakke onderbroeken, buigt Danira zich bijzonder geïnteresseerd tot haast vlak boven het kruis van Kobe.

Tom bekent dat hij het roken niet kan laten. 'Ik heb zelfs tijdens de Marathon des Sables gerookt. Iedereen verklaarde me zot, maar ik kan het niet laten'.

Danira denkt na of ze ooit een verkeersongeval heeft gehad. Ze zegt neen, maar geeft dan toe dat ze wel een ongeval kreeg toen ze nog maar een voorlopig rijbewijs had. 'Kleine botsing. Ik was niet in mijn recht. Het was heel stom van mij...'.

De kantelmomenten

Danira schiet als een pijl uit een boog uit de startblokken en slaat direct een kloof. Pas in de Puzzelronde weet Tom de achterstand te verkleinen. Kobe Ilsen blijft als derde sukkelen.

In de fotoronde doen Tom en Kobe het uitstekend. Danira sukkelt en staat op dat ogenblik zelfs nipt als derde achter Kobe. In de filmpjesronde scoren Danira en Tom het maximum. Tom sleurt ook nog eens 40 seconden binnen op het filmpje van Kobe, die meteen uitgeschakeld is voor de eindoverwinning.

In de finale houdt Tom het hoofd koel en wordt hij de nieuwe Slimste Mens ter Wereld.

De eindstand (voor het finalespel)
1. Tom Waes 445 sec.
2. Danira Boukhriss 358 sec.
3. Kobe Ilsen 291 sec.

De finalevragen

Hoge scores voor Tom Waes en Danira Boukhriss Terkessidis. Exact acht vragen duurde het voor de teller van Danira op nul stond. Tom hield 34 seconden over. Danira produceerde achttien juiste antwoorden, Tom had voldoende aan dertien goede antwoorden om Slimste Mens te worden. Zo verliep de alles beslissende finale:

Tom 445 Danira 358
Wie zijn de hiphopartiesten die vorig jaar het meest verdienden? Danira vier goede antwoorden, Tom geen enkel

Tom 363 Danira 324
Wat weet je over Titanic?
Danira 3 goede antwoorden, Tom één

Tom 296 Danira 281
Wat weet je over Niels Destadsbader?
Danira drie goede antwoorden, Tom geen enkel

Tom 231 Danira 249
Wat weet je over Kaddafi?
Tom 3 goede antwoorden, Danira geen enkel

Tom 212 Dabnira 187
Wie zijn de Belgische tennisspeelsters die minstens kwartfinale van een Grand Slam hebben gehaald?
Danira 4 goede antwoorden, Tom één goed antwoord

Tom 132 Danira 156
Wat weet je over Guy Verhofstadt?
Tom 4 goede antwoorden, Danira geen enkel

Tom 120 Danira 75
Wat weet je over Charlie Sheen?
Danira 4 goede antwoorden, Tom één goed antwoord

Tom 36 Danira 43
Welke steden in Frankrijk hebben het meeste inwoners?
Tom 3 goede antwoorden, Danira kan niet meer antwoorden
Stand: Tom 34 Danira 0

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234